POLITIKA

Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

    Objavljeno 21.07.2018
    Tea Pakšec

    Puno se ulaže u istočnu Hrvatsku, ovdje postoji veliki potencijali. Osim obale i istok se budi, kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem radi se na poboljšavanju svih čimbenika! Održana je peta sjednica na kojoj su predstavili što se do sada uložilo i koliko se uložilo kroz ovaj projekt. Konkretno jučerašnji dan u Vinkovcima, donijeo je 130 potpisanih ugovora ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

    Andrej Plenković naglasio je kako je do jučerašnjeg dana ugovoreno 6,8 milijardi kuna i najavio natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnog razvoja i zapošljavanja.

    -Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku  Corina Cretu –  dodao je Plenković.

    RAZVOJNI SPORAZUM ZA PODRUČJE SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

    Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije.

    Ciljevi spomenutog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

    -Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je  130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede – rekla je ministrica Žalac.

    ŽUPAN ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM

    Sjednici je nazočio i župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić koji je govorio o novoj financijskoj perspektivi te izrazio zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora, ali kako voli nadodati uvijek postoji prostor za unapređenje pojedinih područja i ispravka nekih poteškoća.

    -ITU mehanizam, koji je potpisan za sedam najvećih urbanih središta, uključujući i Osijek, trenutno je ograničavajuć za razvijanje punog potencijala Osječko-baranjske županije, a koji bi se mogao ostvariti u sklopu Razvojnog sporazuma.  Moram istaknuti i ključne strateške projekte na čijoj realizaciji Osječko-baranjska županija ustraje i vjerujem kako će i oni biti dio Razvojnog sporazuma u budućnosti. Riječ je o Zračnoj luci Osijek kao ključnom infrastrukturnom projektu, Centru za robotiku Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer, Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće, Gospodarskom centru sa sajamskim prostorom i Kliničkom bolničkom centru u Osijeku – rekao je Anušić i dodao kako jedna od tema sljedećeg Savjeta svakako treba biti i eksploatacija drvne mase i kvote dodijeljene drvoprerađivačima.

    PREDSTAVLJENE MJERE DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE I SOCIJALNE POLITIKE, MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA KULTURNIH PROJEKATA, AKTIVNOSTI I MANIFESTACIJA

    Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić tijekom sjednice predstavila je mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je mogućnosti financiranja kulturnih projekata, aktivnosti i manifestacija u Hrvatskoj.

    KOHEZIJSKI FOND, IZRADA DOKUMENTACIJA ZA CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADNOM U OBŽ

    Po završetku sjednice savjeta, između ostalih, župan Anušić je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Osječko-baranjskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12.750.000,00 kuna europskih sredstava, a 2.250.000,00 je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

    Cilj Centra za gospodarenje otpadom je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije tu rubnih dijelova ostale tri županije je zajednički projekt ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Regije. Ovaj je projekt vrijedan 300 milijuna kuna i najveća je investicija na istoku Hrvatske.

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na jučerašnjoj sjednici Županije Ivan Anušić najavio je kako uskoro kreće projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku...

    Župan Anušić najavio projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku

    Na jučerašnjoj sjednici u Velikoj vijećnici županijske skupštine župan Ivan Anušić najavio je kako uskoro kreće projekt izgradnje I. Gimnazije Više…

    Jučer je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održan radni sastanak čelnika Osječko-baranjske županije i 42 jedinice lokalne samouprave...

    Predstavljeni državni poticaji za spajanje općina

    Jučer je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održan radni sastanak čelnika Osječko-baranjske županije i 42 jedinice lokalne samouprave, Više…

    Osječko-baranjski poduzetnici ostvarili su rekordne prihode u iznosu 33,511 milijarde kuna, što je povećane od 17,18% u odnosu na 2020. godinu

    Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u snažnom rastu – rezultati poslovanja u 2021. godini iznad očekivanja

    Prema podacima iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila FINA, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2021. godini ostvarili Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde