POLITIKA

Nova ulaganja za Slavoniju, Baranju i Srijem

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem - 8 milijardi kuna u okviru projekta do sada je uloženo u istok Hrvatske

  Objavljeno 21.07.2018
  Tea Pakšec

  Puno se ulaže u istočnu Hrvatsku, ovdje postoji veliki potencijali. Osim obale i istok se budi, kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem radi se na poboljšavanju svih čimbenika! Održana je peta sjednica na kojoj su predstavili što se do sada uložilo i koliko se uložilo kroz ovaj projekt. Konkretno jučerašnji dan u Vinkovcima, donijeo je 130 potpisanih ugovora ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

  Andrej Plenković naglasio je kako je do jučerašnjeg dana ugovoreno 6,8 milijardi kuna i najavio natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnog razvoja i zapošljavanja.

  -Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo na području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku  Corina Cretu –  dodao je Plenković.

  RAZVOJNI SPORAZUM ZA PODRUČJE SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

  Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije.

  Ciljevi spomenutog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

  -Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je  130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede – rekla je ministrica Žalac.

  ŽUPAN ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM

  Sjednici je nazočio i župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić koji je govorio o novoj financijskoj perspektivi te izrazio zadovoljstvo zbog potpisanih ugovora, ali kako voli nadodati uvijek postoji prostor za unapređenje pojedinih područja i ispravka nekih poteškoća.

  -ITU mehanizam, koji je potpisan za sedam najvećih urbanih središta, uključujući i Osijek, trenutno je ograničavajuć za razvijanje punog potencijala Osječko-baranjske županije, a koji bi se mogao ostvariti u sklopu Razvojnog sporazuma.  Moram istaknuti i ključne strateške projekte na čijoj realizaciji Osječko-baranjska županija ustraje i vjerujem kako će i oni biti dio Razvojnog sporazuma u budućnosti. Riječ je o Zračnoj luci Osijek kao ključnom infrastrukturnom projektu, Centru za robotiku Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer, Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće, Gospodarskom centru sa sajamskim prostorom i Kliničkom bolničkom centru u Osijeku – rekao je Anušić i dodao kako jedna od tema sljedećeg Savjeta svakako treba biti i eksploatacija drvne mase i kvote dodijeljene drvoprerađivačima.

  PREDSTAVLJENE MJERE DEMOGRAFSKE REVITALIZACIJE I SOCIJALNE POLITIKE, MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA KULTURNIH PROJEKATA, AKTIVNOSTI I MANIFESTACIJA

  Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić tijekom sjednice predstavila je mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je mogućnosti financiranja kulturnih projekata, aktivnosti i manifestacija u Hrvatskoj.

  KOHEZIJSKI FOND, IZRADA DOKUMENTACIJA ZA CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADNOM U OBŽ

  Po završetku sjednice savjeta, između ostalih, župan Anušić je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Centar za gospodarenje otpadom u Osječko-baranjskoj županiji. Ugovor je vrijedan 15 milijuna kuna od kojih je 12.750.000,00 kuna europskih sredstava, a 2.250.000,00 je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

  Cilj Centra za gospodarenje otpadom je uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije tu rubnih dijelova ostale tri županije je zajednički projekt ovih županija, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela Regije. Ovaj je projekt vrijedan 300 milijuna kuna i najveća je investicija na istoku Hrvatske.

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  ''Projekt Slavonija'' uvelike se medijski promovira, objavljene su samo riječi hvale, a u praksi od toga nema ništa! Hoće li se situacija promijeniti?!

  Sonja Čikotić: Kako će mladi ostati u Hrvatskoj?!

  Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić upozorila je povodom sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na niz nelogičnosti kojima se Više…

  Dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović obilježio ovogodišnje obilježavanje

  Obilježen Dan Osječko-baranjske županije

  Središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Osječko – baranjske županije definitivno je bio dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njeno premještanje Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj, vrijedan 4,8 milijuna kuna

  U osječkom KBC-u pušten u rad novi SPECT/CT uređaj

  Hrabri prosvjedniče, očigledno ništa od rezultata...

  Odustao jer ga Hrvatska nije pratila – gdje je sada prosvjednik s Trga?

  Predsjednica RH je danas vrlo jasno izrekla stav o pozdravu ZDS. Koliko god taj pozdrav nekima bio drag nepobitna je činjenica da je riječ o pozdravu koji je protivan Ustavu RH - piše Palić

  Mato Palić uz predsjednicu države: ZDS i domoljublje ne idu u istu rečenicu