KULTURA

Novi filmski tjedan u kinu Urania pun iznenađenja

U kinu Urania očekujemo VR radionica i projekcije filmova u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine

Objavljeno 28.10.2020
Ivona Amidžić

S obzirom na nepovoljnu situaciju s pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19 sve više programa prebacuje se u online okruženje, čime postaju dostupniji većim broju zainteresiranih gledatelja.

Ovaj tjedan kino Urania predstavlja dva takva sadržaja: VR radionicu i projekcije filmova u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine.

Kao dio projekta Resonance Cinema, možete zaroniti u svijet virtualne stvarnosti: prva VR online radionica „What is VR?“.

U 30 minuta kreativni menadžer Kibla2Laba Žiga Pavlovič iz Ptuja (Slovenija) predstavit će VR društvena okruženja i stanje ponude na tržištu, nakon čega slijedi 15 minuta za pitanja i odgovore.

Pridružite se u četvrtak 29. listopada 2020. u 19.00 h na zajedničkom Youtube kanalu partnera projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds (LINK).

Događaj je besplatan, a održava na engleskom jeziku.

Zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine od 26. do 31. listopada 2020. Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom po četvrti put održat će program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.

Ovogodišnje online izdanje programa možete pratiti na Vimeo stranici Kino mreže (LINK) uz korištenje koda „BASTINA” besplatno možete pogledati četiri vrijedna filmska djela iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Za najmlađu publiku tu su filmovi PikoJurnjava za motorom te Sinji galeb, a za onu stariju tu je omnibus Ključ. Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja.

Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo s toga, posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

U ovim vremenima kada se izbjegavaju partiji i druženja, ne propustite se zabaviti i kvalitetno prestrašiti povodom Noći vještica. Da dan 31. listopada pripremili smo izbor najnovijih strašnih filmova za djecu i hororaca za odrasle: Halloween u kinu.

Na prvoj popodnevnoj projekciji pomoći ćete Scoobyju spriječiti opaki plan psa duha Cerberusa, koji želi zavladati svijetom. Na drugoj projekciji prikazuje se horor Soba želja o mladom njujorškom paru koji u novoj kući u New Hampshireu otkriva tajnu sobu koja ima izvanrednu moć da materijalizira sve što oni požele. Uoči Halloweena pogledajte i napeti horor Stan 32, najgledaniji ovogodišnji španjolski film, koji je temeljen na istinitim događajima. Krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća, obitelj Olmedo kupuje stan 32 u ulici Manuela Malasaña, u starom dijelu Madrida. Ali, postoji nešto što Olmedovi ne znaju: u stanu koji su kupili – nisu sami…

S mjesecom listopadom završava i Rendez-vous au cinéma – program probranih filmskih naslova.

Ovogodišnje izdanje u duhu zajedništva je donijelo 11 frankofonih filmova različitih žanrova i rodova, a kao posljednju projekciju ne propustite pogledati zanimljivu kanadsku biografsku avanturu Hochelaga, zemlja duša.

Radnja filma se odvija u Montrealu gdje se za vrijeme nogometne utakmice na kiši, dio terena na stadionu Percival-Molson urušava. Baptiste Asigny, student na doktoratu iz arheologije podrijetlom iz plemena Mohawk, otkriva tragove onih koji su živjeli na otoku Montrealu kada je to bio grad zvan Hochelaga.

Projekcija pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj održat će se u glavnoj dvorani kina Urania u utorak 3. studenog s početkom u 19:30 h, uz slobodan ulaz za sve gledatelje.

Od četvrtka premijerno na program stiže i kriminalistički misterij Ubojice s razglednice nastao prema istoimenom bestseleru Jamesa Pattersona i Lize Marklund, najuspješnijeg bosanskohercegovačkog redatelja ockarovca Danisa Tanovića. Njujorški detektiv istražuje smrt svoje kćeri koja je brutalno ubijena dok je bila na medenom mjesecu u Londonu. Dogodilo se nekoliko umorstava koja naizgled nemaju ništa zajedničko, no povezuju ih razglednice slane dnevnim novinama grada u kojima se predviđa sljedeća žrtva te slike poslane istim novinama nakon ubojstva.

U novom filmskom tjednu uz Resonance Cinema online radionicu Što je VR? na Youtube-u, besplatne projekcije na Vimeo stranici Kino mreže povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine, program horroraca povodom Hallowena u kinu! i besplatnu projekciju kanadskog filma Hochelaga, zemlja duša za završetak ovogodišnjeg programa Rendez-vous au cinéma, premijerno možete pogledati kriminalistički misterij Ubojice s razglednice i najgledaniji ovogodišnji španjolski horor Stan 32.

Ne propustite pogledati ni sinkroniziranu glazbenu avanturu Trolovi: Svjetska turneja, dramu o snazi vjere inspiriranu istinitom pričom – Fatima, dok su u Kino klubu na rasporedu napeti francuska komična drama Kako biti dobra supruga, argentinski akcijski triler Pljačka stoljeća, koji je poslužio kao inspiracija za svjetski popularnu seriju Money Heist te nagrađivani triler Romana Polanskog Časnik i špijun.

Iz kina Urania napominju da će se svi programi provoditi uz poštivanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija – osigurana dezinfekcijska sredstva, propisani razmak među gledateljima i razmak između izvođača i publike.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sukladno novoj mjeri, kina imaju dozvolu za daljnji rad uz dodatne mjere opreza...

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama kina ostaju otvorena!

Danas su u 14 sati predstavljene nove epidemiološke mjere za suzbijanje širenja zaraze Covid-19, koje će biti na snazi od Više…

Šest recentnih europskih filmova različitih žanrova, namijenjenih svim dobnim skupinama, pogledajte uz ulaznicu od 20 kuna za svaku projekciju

Kino Urania poziva na proslavu Europskog dana art filma

U nedjelju 8. studenog kino Urania poziva vas na proslavu europske kinematografije i art kina – peti po redu Europski Više…

Sve je zamišljeno kao događaj s pretežito audiovizualnim sadržajem...

Ovog petka iskusite osječku pop-kulturu 50-ih i 60-ih godina

Kino Urania donosi nam još jednu poslasticu. Ovog se puta radi o Osječkoj pop-kulturi 50-ih i 60-ih godina, sve je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Sukladno novoj mjeri, kina imaju dozvolu za daljnji rad uz dodatne mjere opreza...

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama kina ostaju otvorena!

Info-centar za mlade Osijek  te poziva na sudjelovanje u svojoj aktivnosti

Osijek po tvojoj mjeri

Radionica se održala u prostorijama Kulturnog centra Osijek

Održana radionica oslikavanja platnenih torbi