OSJEČANI

Novi izborni predmet se uvodi u škole, a nazivaju ga “alternativom” vjeronauku

Zamišljeno je da kurikulum mogu izvoditi nastavnici razredne nastave i oni koji predaju društveno-humanističku grupu predmeta, a predavat će se dva sata tjedno u svih osam razreda

Objavljeno 14.07.2022
Darija Kovačić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je kurikulum za novi izborni predmet pod radnim nazivom Kritičko mišljenje, koji bi bio alternativa za učenike koji ne upisuju konfesionalni vjeronauk, te ga je uputilo u javnu raspravu. “Nije bila ideja da napravimo pandan vjeronauku, nego još jedan predmet koji će biti ponuđen djeci koja ne upisuju vjeronauk”, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na konferenciji za tisak.

“Radna skupina napravila je izvrstan posao i kreirala kurikulum koji je više od onoga što podrazumijeva sama izbornost”, kazao je. “Predmet je moderno koncipiran da djecu od početka vodi prema kritičkom mišljenju i odvajanju onoga što je valjano od onoga što je nevaljano”, kazao je Fuchs i izrazio nadu da će ispuniti očekivanja.

Voditelj Radne skupine Bruno Ćurko rekao je da je kurikulum usmjeren prema nemanipulativnoj školi, odnosno da djecu nastoji naučiti kako misliti, a ne što misliti. Cilj je razvoj vještina koje podupiru kritičko mišljenje i da učenik može svoje mišljenje poduprijeti argumentima.

Kako će izgledati nastava?

Naveo je raspravu o vuku i psu kao primjer za manje uzraste. U toj priči pas odustaje od slobode i odabire sigurnost, a vuku je draža sloboda.

“Iz mog iskustva pola djece bi se opredijelilo za jedno, a pola za drugo. Bitno je da se argumentirana mišljenja trebaju poštivati”, kazao je i zaključio da je predmet povezan sa skoro svim drugim predmetima koji postoje u školi.

Zamišljeno je da kurikulum mogu izvoditi nastavnici razredne nastave i oni koji predaju društveno-humanističku grupu predmeta, a predavat će se dva sata tjedno u svih osam razreda.

Kako je kazao ministar Fuchs, vjerojatno će biti uveden 2023./2024. godine i naknadno će se odlučiti hoće li to biti frontalno u sve škole ili prvo u pedesetak eksperimentalnih škola. U školama će biti organizirani sastanci na kojima će roditelji biti informirani o njegovu uvođenju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cilj edukacije je omogućiti mladima da steknu znanje o sustavu funkcioniranja EU fondova, izvorima financiranja, smjernicama za izradu i provedbu kvalitetnog projektnog prijedloga kroz korištenje alata za upravljanjem projektnim ciklusom

Savjet mladih OBŽ i JU ŽRA pozivaju na prijavu za edukacije

Kako doznajemo, dva su se muškarca našla na tom području od kojih je jedan propao kroz ispucalu zemlju presahlog jezera bez mogućnosti da se izvuče. S obzirom na to da je prijetila opasnost od dodatnog propadanja u duboki sloj mulja, u 12:25 sati uputili su poziv za pomoć rendžerima PP Kopački rit koji su pak u pomoć pozvali i pripadnike HGSS-a Stanice Osijek

FOTO U Kopačkom ritu propao kroz isušeno dno jezera u mulj, spasio ga HGSS

Državnog vrha, vatrometa i Nevere neće biti. Bit će puno Osječana kojima je ovaj most u šetnjama i bicikliranjima posljednjih devet i pol mjeseci nedostajao

Danas se otvara pješački most!