OSJEČANI

Novi programi socijalne skrbi usmjerene umirovljenicima i osobama starije životne dobi

Riječ je o Novčanoj pomoći namijenjenoj samcima koji su korisnici naknade za troškove stanovanja te novoj mjeri socijalnog programa Grada Osijeka – Mjesečnom dodatku umirovljenicima

Objavljeno 07.10.2020
Ivona Amidžić

Nove programe socijalne skrbi usmjerene umirovljenicima i osobama starije životne dobi kao i redovite jesenske programe najavili su danas prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić te pomoćnica pročelnika Romana Kovačević.

Riječ je o Novčanoj pomoći namijenjenoj samcima koji su korisnici naknade za troškove stanovanja te novoj mjeri socijalnog programa Grada Osijeka – Mjesečnom dodatku umirovljenicima.

Prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić osvrnuo se najprije na sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je, uz ostalo potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključivosti.

-Ono što je nama jako bitno, a što smo predlagali zajedno s Upravnim odjelom, kako bi se iznašla sredstva za nastavak aktivnosti u otvaranju dnevnih boravaka za umirovljenike u gradu Osijeku. Ovaj dio odnosi se i na dnevni boravak u Višnjevcu. Iznos koji je predviđen i potpisan je nešto više od milijun kuna, kolika je vrijednost projekta. Svi troškovi financirat će se u cijelosti iz ovih sredstava. Želja nam je bila, urediti i opremiti cijeli objekt u Višnjevcu jer smatramo da ćemo na taj način oživjeti i taj dio Višnjevca te da će uz otvaranje Dnevnog boravka za umirovljenike zaživjeti i neki drugi interesi poput trgovina, uslužnih djelatnosti i sličnog. Stoga nas jako veseli što ćemo dobiti ta sredstva, a osim Grada Osijeka partneri na projektu su Umirovljenici zajedno i Crveni križ. – istaknuo je Drago Šerić.

Od dvije danas najavljene mjere – jedna je Novčana pomoć koju mogu ostvariti korisnici naknade za troškove stanovanja Grada Osijeka koji žive sami. Ta je mjera namijenjena osobama u dobi od 55 i više godina života koje su nezaposlene i redovno prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Zavoda za zapošljavanje neprekidno najmanje godinu dana ili radno nesposobnim osobama.

-Za tu su namjenu u proračunu za ovu godinu planirana sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna, a visina novčane pomoći je 800 kn po samcu i ona bi se isplaćivala jednokratno. – rekao je Drago Šerić.

Druga je mjera ujedno i nova mjera iz socijalnog programa Grada Osijeka – Mjesečni dodatak umirovljeniku koji je namijenjen korisnicima mirovine, s prebivalištem na području grada Osijeka koji žive sami ili u višečlanom kućanstvu i čiji su ukupni mjesečni prosječni prihodi u posljednja tri mjeseca niži od utvrđenog prihodovnog cenzusa.

-U ovoj godini, za mjesečni dodatak planirana su financijska sredstva u iznosu od 400 tisuća kuna, a dodatak će ostvariti umirovljenik koji živi sam (umirovljenik – samac) ukoliko je njegov prosječni mjesečni prihod u zadnja tri mjeseca niži od 1.400 kuna ili umirovljenik koji živi u kućanstvu (umirovljenik – član kućanstva) ukoliko je prosječni mjesečni prihod kućanstva u zadnja tri mjeseca niži od 2.400 kn. – pojasnio je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća.

Šerić je podsjetio kako je riječ o realizaciji inicijative koju je iznio prije nekoliko mjeseci na sjednici Gradskog vijeća, a prema kojoj bi to bio stalni dodatak umirovljenicima s nižim primanjima.

-Mjesečni dodatak iznosio bi 100 kn kontinuirano jer je, podsjetit ću, bilo određenih korekcija u cijenama Unikoma, Vodovoda i komunalne naknade, zbog čega smo procijenili da bi iznos od 100 kn mjesečno nadoknadio tu razliku umirovljenicima s nižim primanjima. Mjesečni dodatak isplaćivat će se putem Pošte do kraja godine, a nakon što vidimo proračun za iduću godinu kao i broj osoba koje će primati pomoć prema izviješću Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, moguće su korekcije iznosa kako bismo omogućili ljudima da pokriju ove troškove. – kazao je prvi potpredsjednik Gradskog vijeća.

Mjesečni dodatak ne može ostvariti umirovljenik koji u Hrvatskoj u vlasništvu ima još nekretnina, osim one koja mu služi za stanovanje, poput drugog stana ili kuće, kuće za odmor ili poslovnog prostora.

Pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić podsjetio je kako je Socijalni program Grada Osijeka i do sada bio iznad propisanog standarda i minimuma definiranog Zakonom o socijalnoj skrbi.

-Ovim novim mjerama podižemo tu letvicu još za jednu poziciju, a sukladno najavama one su usmjerene ka najugroženijoj populaciji. To su samci, radno nesposobni i naši stariji sugrađani koji su zbog visine primanja koja imaju, u riziku od siromaštva te nemaju mogućnost osigurati si dodatnim radom bolje životne uvjete. Mjera za samce je standardna i uobičajena, a novi Mjesečni dodatak od 100 kn usmjeren je ka umirovljenicima s malim mirovinama koji su ujedno velika ciljana skupina. Naime, na području grada Osijeka je oko 30 tisuća umirovljenika, a prema nacionalnoj statistici je oko 20 posto pučanstva u riziku od socijalnog siromaštva dok se kod sugrađana starijih od 65 godina taj postotak penje i do 25 posto, što znači četvrtinu naših sugrađana. Stoga su ove mjere usmjerene prema njima i nadamo se da će im taj dodatak od 1.200 kn na godišnjoj razini, barem malo pomoći kako bi naši sugrađani imali kvalitetniji život koji su svojim radom i životom i zaslužili. – istaknuo je Romano Kristić.

Prema riječima pomoćnice pročelnika Romane Kovačević, samci se za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 800 kn trebaju javiti svom stručnom suradniku kojem donose i režijske troškove. Umirovljenici, s obzirom na situaciju vezanu uz Covid-19, sve potrebne informacije vezane uz potrebne dokumente, mogu dobiti na telefonske brojeve Odsjeka za socijalnu zaštitu i umirovljenike i demografiju: 229-107, 229-106, 229-105 ili 229-103.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

Slavljenici koji u prijavnom obrascu izraze zanimanje – bit će pozvani na zajedničku proslavu koja će se održati 13. veljače 2024. u dvorani Bells.

Poziv osječkim bračnim parovima – slavljenicima 50. godišnjice braka

Grad Osijek i ove godine na Valentinovo organizira svečani ručak za bračne parove koji slave 50. godišnjicu braka. Gradonačelnik Osijeka Više…

Besplatne ulaznice umirovljenici mogu, uz predočenje osobne iskaznice kojom se dokazuje prebivalište na području grada Osijeka i dokaza o umirovljeničkom statusu

Doček Nove godine za umirovljenike u organizaciji Grada Osijeka

I ove godine Grad Osijek za osječke umirovljenike organizira besplatan doček Nove godine, ali za razliku od prijašnjih godina za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku