OSJEČANI

Novi sustav olakšava ostvarivanje prava na povlastice u prometu osobama s invaliditetom

Osobitu pozornost imalo je uvođenje jedinstvenog dokumenta koji sadrži i Nacionalnu i Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, iskaznicama koje su ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama

Objavljeno 09.02.2024
Matija Ivanković

U organizaciji Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) 8. veljače 2024. godine u Hotelu Osijek održana je edukacija o projektu MOSI „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a AKD je partner. Između ostalih novosti u vezi prava osoba s invaliditetom, osobitu pozornost imalo je uvođenje jedinstvenog dokumenta koji sadrži i Nacionalnu i Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, iskaznicama koje su ključne u ostvarivanju lakšeg pristupa brojnim pogodnostima i povlasticama iz područja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Cilj edukacije tako je približavanja projekta i svih njegovih elemenata (informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave) osobama s invaliditetom, a nazočnima je uz Nacionalnu i Europsku iskaznicu, prezentirana i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, te pojašnjeni elementi kompleksnog IT sustava.

Novi sustav pojasnili su Darko Akrap i Mateo Crnković iz AKD-a, a sudionike edukacije pozdravio je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije. Čestitao je Ministarstvu i AKD-u na uključivanju u projekt namijenjen osobama s invaliditetom te naglasio kako je svaki takav projekt dobrodošao i u Osječko-baranjskoj županiji.

– Osječko-baranjska županija pridaje veliku pozornost osobama s invaliditetom, osobito u poslovima koji se obavljaju kroz resorni Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje. Kao što je poznato, prava osoba s invaliditetom su zajamčena, a mi te usluge i njihovu dostupnost nastojimo unaprijediti i kroz jačanje civilnog sektora, kako bi kroz svoje projekte, ali i financiranje od strane Osječko-baranjske županije pružio što više dostupnih usluga osobama s invaliditetom – rekao je Lukić. Podsjetio je da je, između ostalih aktivnosti i projekata, Osječko-baranjska županija kroz projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite osigurala pristup za osobe s invaliditetom i druge uvjete na većini objekata diljem županije.

Voditelj projektnog tima AKD-a Mateo Crnković pojasnio je detalje projekta „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“. Naglasio je da se projekt ne odnosi samo na izdavanje javnih isprava nego i na moderan i kompleksan sustav koji je temelj za izdavanje tih isprava te vjeruje da će se projektom značajno olakšati ostvarivanje prava na povlastice u području prometa osoba s invaliditetom. Naglasio je da korisnici ne moraju podnositi zahtjeve nego će AKD temeljem javne ovlasti i po službenoj dužnosti obraditi podatke iz registra osoba s invaliditetom, provjeriti ih u evidencijama MUP-a te izraditi javne isprave i poslati ih na adrese osoba s invaliditetom. Do sada je izdano oko 60.000 iskaznica i 40.000 parkirališnih karti.  

Ugodno iznenađen novim sustavom, nazočnima se obratio Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruge dragovoljaca HOS-a i 100 postotni invalid druge skupine. Prije tjedan dana na kućnu adresu je dobio novu iskaznicu te ističe da je to hvalevrijedna akcija Vlade i AKD-a. Podsjetio je kako postoje određeni problemi u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, kao i moguće nepravilnosti u korištenju starih iskaznica za parkiranje. – Napokon se to regulira. Zahvaljujem što nam se iskaznice šalju umjesto da, kao do sada, i najteži invalidi danima idu od šaltera do šaltera, zamaraju od vrata do vrata. Napokon imamo nešto da se pomogne najtežim stradalnicima Domovinskog rata – rekao i pohvalio što se prava na povlastice odnose na osobu, a ne kao do sada na automobil.

Hrvatska je prva država članica EU koja izvan projekta uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a isporuka prvih isprava već je krenula. Projekt MOSI financiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a vrijedan je preko dva milijuna eura. Nacionalna i Europska iskaznica, kao i Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, izdaju se automatski, temeljem podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara.

Digitalizacija procesa dodjele povlastica olakšava osobama s invaliditetom ostvarivanje prava na isprave prema zakonskim kriterijima, koje se dostavljaju na adresu prebivališta. Svi koji steknu prava na Nacionalnu iskaznicu automatski dobivaju i Europsku iskaznicu, koja im omogućuje jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU. Pogodnosti uključuju turizam, kulturu (muzeji, kazališta, koncerti) i sport.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. godine. Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, kojima se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Korisnici se pozivaju da u najkraćem roku ažuriraju podatke u Registru osoba s invaliditetom (ROI) putem e-adrese

Uskoro kreće obrada podataka za izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom

Uskoro kreće obrada podataka po službenoj dužnosti za izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?