OSJEČANI

Novi trg i Stara pekara od veljače najživlji društveno kulturni hub u Osijeku

Vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova

  Objavljeno 29.01.2020
  Mirela Belaj

  S veljačom oživljava najznačajniji dio projekta Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa – odnosno, započinje revitalizacija novih prostora i njihovo stavljanje u funkciju kulture i mladih. Istaknuto je to na današnjoj press konferenciji održanoj upravo u rekonstruiranoj zgradi bivše austrougarske vojne pekare, uz pojašnjenje da se ne radi o tipičnom poslovnom prostoru Grada Osijeka, već prostoru predviđenom za dijeljeno i suradničko korištenje udruga, raznih organizacija i pojedinaca koji djeluju u području kulture, turizma, obrazovanja i različitih oblika kreativnog izražavanja.

  Gamoš pozvala na iskazivanje interesa te istaknula uvjete
  U skladu s funkcijom projekta, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je danas sve organizacije u kulturi, pojedince i umjetnike da se uključe u kreiranje sadržaja, strategije i modela upravljanja Starom pekarom kao kulturno-društvenim hubom u Osijeku. Pozvala je ujedno i one koji kroz kulturu žele ostvariti svoju novu poduzetničku priču, kao i turističke djelatnike koji tu priču žele spojiti s turizmom, te naglasila da su osnovni uvjeti korištenja prostora spremnost na suradnju s drugim organizacijama i kvaliteta ponuđenih aktivnosti.

  Sadržaji impozantnog zdanja nove Stare pekare
  U dijelu prizemlja i na prvom katu zgrade, projektnim je partnerstvom predviđeno da Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS), kao neprofitna i nevladina organizacija te nezavisna asocijacija omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma, preuzme upravljanje smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima Pekare.
  U prizemlju će se također urediti veliki multifunkcionalni co-working prostor, dok će se na drugom katu smjestiti 11 prostora/“boksova“ za edukativne i kulturne aktivnosti, a u potkrovlju velika multimedijalna dvorana s više od 150 mjesta za sjedenje, gdje će se održavati kongresi, skupovi i slično.

  U ožujku javni poziv za iskazivanje interesa za korištenjem prostora i sudjelovanjem u programima 
  Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Kornelija Mlinarević kazala je kako se u ožujku može očekivati javni poziv za iskazivanje interesa, a već sada je poznato da u Staru pekaru ulazi Matica Hrvatska. Mlinarević je istaknula i potporu osječkog Sveučilišta te kazala da u Gradu ovaj prostor vide kao praktikum, osobito Akademije za umjetnost i kulturu, FERIT-a, Ekonomskog fakulteta te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, ali i Osijek Software City-a.

  Inače, vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova, a njime je transformirana dugo zapuštena zgrada u multifunkcionalan, moderan prostor na kojemu bi mu mogli pozavidjeti i mnogi zapadnoeuropski gradovi.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Tijekom četiri smjene kroz kamp prođe ukupno oko 200 djece podijeljene u skupine...

  Ljetni sportski kamp “Srednjika 2020.” i treću godinu s nama!

  „Srednjika 2020.“ naziv je Ljetnog sportskog kampa koji se već treću godinu održava na popularnoj osječkoj Srednjiki. Naime, Grad Osijek Više…

  "Kultura u Osijeku se živi punim plućima. Osječke umjetnike i publiku željnu kulturnih događanja nisu u tome omele ni rigorozne mjere s početka pandemije proteklih dva mjeseca"

  Novi projekt Kulturnog centra Osijek i Grada Osijeka pod nazivom “Kultura u parku”

  Kultura u parku, program Kulturnog centra Osijek i Grada Osijeka – započinje u Perivoju kralja Petra Krešimira IV. koncertom Tamburaškog Više…

  Sredinom ožujka se činilo kao da ništa više neće biti kao prije, ali mi vam donosimo popis manifestacija koje možete posjetiti krajem proljeća i početkom ljeta 2020.

  Turistička zajednica Osijek objavila pregršt događanja koja očekuju Osijek

  Sredinom ožujka činilo se kao da ništa više neće biti kao prije. Istina, mnoge životne „sitnice“ na koje smo navikli Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Broj sudionika je ograničen, a prijave se primaju do 25. srpnja... Pridružite se :D

  Poziv srednjoškolcima za sudjelovanje u projektu “Mir je moj đir”

  Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i kontrola tjelesne težine

  Hrvatski studenti zadovoljni cijenom, ali ne i kvalitetom prehrane

  Još koji sat i tamo smo! Taman je malo zahladilo, jeste li spremni za današnji početak Osječkog ljeta kulture? :D

  Veliki program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture