OSJEČANI

Novi trg i Stara pekara od veljače najživlji društveno kulturni hub u Osijeku

Vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova

  Objavljeno 29.01.2020
  Mirela Belaj

  S veljačom oživljava najznačajniji dio projekta Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara s Trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa – odnosno, započinje revitalizacija novih prostora i njihovo stavljanje u funkciju kulture i mladih. Istaknuto je to na današnjoj press konferenciji održanoj upravo u rekonstruiranoj zgradi bivše austrougarske vojne pekare, uz pojašnjenje da se ne radi o tipičnom poslovnom prostoru Grada Osijeka, već prostoru predviđenom za dijeljeno i suradničko korištenje udruga, raznih organizacija i pojedinaca koji djeluju u području kulture, turizma, obrazovanja i različitih oblika kreativnog izražavanja.

  Gamoš pozvala na iskazivanje interesa te istaknula uvjete
  U skladu s funkcijom projekta, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozvala je danas sve organizacije u kulturi, pojedince i umjetnike da se uključe u kreiranje sadržaja, strategije i modela upravljanja Starom pekarom kao kulturno-društvenim hubom u Osijeku. Pozvala je ujedno i one koji kroz kulturu žele ostvariti svoju novu poduzetničku priču, kao i turističke djelatnike koji tu priču žele spojiti s turizmom, te naglasila da su osnovni uvjeti korištenja prostora spremnost na suradnju s drugim organizacijama i kvaliteta ponuđenih aktivnosti.

  Sadržaji impozantnog zdanja nove Stare pekare
  U dijelu prizemlja i na prvom katu zgrade, projektnim je partnerstvom predviđeno da Hrvatski ferijalni i hostelski savez (HFHS), kao neprofitna i nevladina organizacija te nezavisna asocijacija omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma, preuzme upravljanje smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima Pekare.
  U prizemlju će se također urediti veliki multifunkcionalni co-working prostor, dok će se na drugom katu smjestiti 11 prostora/“boksova“ za edukativne i kulturne aktivnosti, a u potkrovlju velika multimedijalna dvorana s više od 150 mjesta za sjedenje, gdje će se održavati kongresi, skupovi i slično.

  U ožujku javni poziv za iskazivanje interesa za korištenjem prostora i sudjelovanjem u programima 
  Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Kornelija Mlinarević kazala je kako se u ožujku može očekivati javni poziv za iskazivanje interesa, a već sada je poznato da u Staru pekaru ulazi Matica Hrvatska. Mlinarević je istaknula i potporu osječkog Sveučilišta te kazala da u Gradu ovaj prostor vide kao praktikum, osobito Akademije za umjetnost i kulturu, FERIT-a, Ekonomskog fakulteta te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, ali i Osijek Software City-a.

  Inače, vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova, a njime je transformirana dugo zapuštena zgrada u multifunkcionalan, moderan prostor na kojemu bi mu mogli pozavidjeti i mnogi zapadnoeuropski gradovi.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječani su disciplinirani. Osim nekoliko izgreda, uglavnom, pravila se ne krše, zakon se poštuje jer se identitet građana ne otkriva niti se ugrožava sloboda kretanja

  VIDEO Osijek dronovima nadzire javne površine i provođenje mjera socijalne distance

  U borbi protiv Korona virusa u Osijeku se bori čak i iz zraka. Socijalna distanca se kontrolira putem bespilotnih letjelica Više…

  Zarazila ih neodgovorna osoba iz Karlovca koja je zarazila više osoba u drugim dijelovima Hrvatske

  Novi zaraženi u Osijeku – Radi se o vlasnicima tvrtke koja zapošljava 200 do 300 ljudi

  Stožer civilne zaštite objavio je da u Hrvatskoj ima 52 novozaražena koronavirusom pa ih je sad ukupno 306, prenosi Index. Više…

  Kakvo je sad kod vas vrijeme? :D

  U isto je vrijeme u Retfali padao snijeg, dok je u Donjem gradu sijalo sunce

  Nekoliko se već dana svi čude prognozi koja je nakon tjedan dana temperatura preko 20 °C počela prognozirati tjedan snijega. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Dr. Ljiljana Perić zbrinuta je u osječkom KBC-u, a držimo fige da joj ovo bude samo neznatna prepreka

  Zaražena predstojnica Klinike za infektologiju u KBC-u Osijek, ravnatelj KBC-a u samoizolaciji

  Gdje je došlo do kratkog spoja pokušao je objasniti načelnik Civilnog stožera OBŽ, Goran Ivanović

  Otvaranje tržnice odgođeno, ljudi danas čekali bez razloga…

  Čeka se i suglasnost Nacionalnog stožera o otvorenju vanjskog dijela tržnice...

  (VIDEO) GPP prilagodio izvanredne vožnje, Crveni križ pomaže s računima