Novi zdravi napitci i obroci u Fruitee-u!
Aronija, kao izuzetan antioksidans sprječava stvaranje slobodnih radikala i ‘napad’ na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti.
Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.
Zašto su aroniju koristili kod zdravstvenih tegoba ozračenih osoba nakon Černobilske katastrofe?
Aronija ima sljedeće zdravstvene koristi za zdravlje:
BOGAT IZVOR ANTIOKSIDANSA
Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima
USPORAVA RAST TUMORSKIH STANICA
Prema istraživanjima „in vitro“ i na životinjama, brojni izvještaji govore o zaštitnom učinku aronije i njenih ekstrakta kod tumora kolona
IMA ZAŠTITNI UČINAK NA JETRU
U studiji provedenoj na štakorima antocijanini iz ploda aronije smanjili su toksičnost i nakupljanje kadmija u bubrezima i jetri testiranih životinja
POZITIVNO DJELUJE NA SRČANE BOLESNIKE
Kod muškaraca s blagom hiperkolesterolemijom koji su 6 tjedana pili 250 ml soka od plodova aronije značajno je umanjena koncentracija ukupnog kolesterola, LDL-a i triglicerida u plazmi, dok je porasla koncentracija HDL kolesterola. Također, primijećen je i umjeren, ali statistički značajan pad koncentracije glukoze u krvi, homocisteina i fibrinogena (18). Metaboličke promjene povezane su s padom
SNIŽAVA RAZINU ŠEĆERA U KRVI
U studiji, pacijenti koji su imali dnevni unos 200 ml soka od aronije kroz vremensko razdoblje od 3 mjeseca uspješno su smanjili razinu glukoze u krvi mjerenu natašte kod pacijenata oboljelih od dijabetesa neovisnog o inzulinu.
REGULIRA KRVNI TLAK
Sastojak aronije, proantocijanidin sprječava proizvodnju proteina endotelina-1 koji sužava krvne žile.
IMA PROTUUPALNA SVOJSTVA
Na molekularnoj razini, antocijanini su pokazali djelovanje regulacije genske ekspresije, a posebice gena koji su uključeni u proliferaciju stanicu, stvaranje medijatora upalne reakcije i angiogenezu
Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba. (Izvor: Wikipedia).
Zašto konzumirati sok, a ne svježe plodove
Aroniju možemo konzumirati u različitom oblicima (svježa, prah, sok i sl).
Kada se voće/povrće konzumira u cjelovitom obliku (u komadu), to zahtijeva mnogo duži probavni proces. Osim toga, kada se voće/povrće konzumira u komadu, vlakna smanjuju apsorpciju nutrijenata na 17% i probava traje 3-5 sati. Uklanjanjem vlakana i pijenjem cijeđenog soka , apsorpcija se povećava na 68%, a vrijeme probave se smanjuje na 10-15 minuta (Izvor: Juice for life – Hurom recipe book).
Što su uopće vlakna? Vlakna u samoj hrani nemaju zapravo nikakvu hranjivu vrijednost, ali za vrijeme peristaltike (mišićnog stezanja) crijeva služe kao „metla“. Odvajanje vlaknastih stvari kod pripremanja sokova omogućava vrlo brzu probavu sokova i preuzimanje njihovih hranjivih tvari, najčešće unutar jedne minute. (Izvor: Dr. Norman Walker, Sokovi od svježeg voća i povrća).
Najprikadniji i najbolji način konzumiranja je pijenje soka aronije. a dnevno se preporučuje konzumirati 0,3 do 0,5 dcl.
Međutim, većina sokova što kupujemo su pasterizirani. Što je uopće pasterizacija? Pasterizacija općenito je proces uništavanja vegetativnih formi mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica letalnom vremenu i letalnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Međutim svakim toplinskim tretmanom dolazi do degradativnih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl. (Izvor: Wikipedia).
Svi Fruitee sokovi, kao i sok od aronije su nepasterizirani i potpuno svježi jer su pripremljeni pred očima gostiju.
Zbog svega navedenog, sok od aronije je prirodan i logičan slijed u razvijanju Fruitee zdravih napitaka i pića.
Ponuda aronije u jelima i pićima Fruitee-a
Aroniju možete konzumirati u sljedećim jelima i pićima Fruitee objekta:
1. Dodatak u mix granola www.fruitee.com.hr/mixgranola/mix-granola
2. U milkshakeu IMMUNO BOOST www.fruitee.com.hr/milkshake/immuno-boost
3. U zdravim kratkih pićima (Healthy shooters) – Aronia shooter 0,5 dl (NOVO)
4. U ARONIA APPLE (Fruit smoothie). Sastojci: sok od svježe jabuke, aronija, led (NOVO)
5. Kao aronija prah koji po želji možete dodati svojim smoothie-ima.
Gosti Fruitee objekta mogu npr. naručiti veći broj Aronia shooter-a koje mogu odnijeti svojih kućama i konzumirati u idućih nekoliko dana u preporučenoj dozi od 0,3 – 0,5 dl dnevno.
Osim proširenja ponude pića od aronije, Fruitee je uveo i nova zdrava kratka pića. Radi se o 100% prirodnom, nepasteriziranom cijeđenom soku od borovnice – Blueberry shooter. Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama. Borovnice sadrže raznolik spektar hranjivih tvari, a najbogatije su manganom, vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima.
Više o Fruitee ponudi se možete informirati na www.facebook.com/Fruitee.FreshFruit.Smoothie.JuiceBar i www.fruitee.com.hr
Podsjećamo da su svi Fruitee proizvodi:
– BEZ ADITIVA
– BEZ KONZERVANSA
– BEZ RAFINIRANIH ŠEĆERA
– BEZ UMJETNIH BOJA I AROMA
– NISU PASTERIZIRANI
NAPOMENA:
Informacije sadržane na ovoj stranici nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet i ne smiju se smatrati osnovom za donošenje odluka o liječenju. Svi tekstovi koji se nalaze na ovoj stranici isključivo su informativnog karaktera, a za usluge dijagnosticiranja i određivanja medicinskog tretmana obratite se svom liječniku.