ŽIVOT

Novo istraživanje: Više od trećine Hrvata ne namjerava se cijepiti

Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

    Objavljeno 23.01.2021
    Darija Kovačić

    Agencija Hendal provela je istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa, piše Index.

    Strah građana od zaraze covidom-19 značajno se smanjuje u siječnju, pokazalo je istraživanje.

    Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom te pada u prosincu, zabrinutost zbog zaraze nastavlja sa značajnim padom i u siječnju (od 48% u studenom i 43% u prosincu na 31% u siječnju).

    Nakon kontinuiranog pada zadovoljstvom rada vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva, a preko polovice građana ne podržava odluku o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

    Nakon najnižeg zadovoljstva radom vlade i mjerodavnih u borbi protiv suzbijanja epidemije covida-19 u studenom, u siječnju bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2.68 naspram 2.50 u prosincu (te 2.44 u studenom, 2.64 u listopadu, 2.79 u rujnu, 2.87 u kolovozu, 2.94 u srpnju, 3.15 u lipnju, 3.63 u svibnju, 3.75 u travnju i 4.02 ožujku).

    Slabije zadovoljstvo radom mjerodavnih službi vidljivo je i u podatku da preko polovice građana (53%) ne podržava odluku Stožera o nastavku zatvaranja ugostiteljskih objekata.

    Građani su još prilično neodlučni vezano za cjepivo.

    Trećina ih je neutralna po pitanju povjerenja u cjepiva, uz ipak veći udio onih koji nemaju povjerenja. Podjednak je i udio onih koji se ne namjeravaju cijepiti i onih koji se namjeravaju ili su se već cijepili.

    39% građana nema povjerenja u nova cjepiva, 34% posto je neutralno po tom pitanju, a 27% vjeruje novim cjepivima.

    Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

    Kod većine građana, potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije covida-19.

    Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (covid-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.

    Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021.

    Foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Građanima će se olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi u velikim policijskim upravama, jer će moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje

    Građani od danas mogu predati zahtjeve za izradu osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u RH

    Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša