ŽIVOT

Novoimenovani mađarski veleposlanik i generalni konzul na sastanku sa Žanom Gamoš

Razgovaralo se o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima

Objavljeno 29.05.2020
Ivona Amidžić

Novoimenovani veleposlanik Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Csaba Demcsák te novoimenovani generalni konzul Republike Mađarske János Sándor Fuzik posjetili su Grad Osijek gdje su održali kratki inicijalni sastanak sa zamjenicom gradonačelnika Žanom Gamoš.

Na sastanku je riječi bilo o aktualnoj suradnji s mađarskom zajednicom u Osijeku kao i dosadašnjim zajedničkim projektima Osijeka s prijateljskim mađarskim gradovima. Zamjenica gradonačelnika naglasila je odličnu suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće mađarske nacionalne manjine, ali i udruge čiji članovi njeguju jezik, kulturu i običaje.

“Grad Osijek podrška je zajednicama nacionalnih manjina koje obogaćuju život našeg grada i kojima je Osijek dom, a među njima jednu od najvećih upravo čini mađarska nacionalna manjina. Gradovi prijatelji Grada Osijeka su i dva mađarska grada, Pečuh i Budimpešta, 13. okrug koji dodatno stvaraju povezanost, prijateljstvo i dugogodišnje partnerstvo u području kulture i sporta čemu su pridonijeli ljudi s obje strane granice te stvorili odnose bliskog prijateljstva, od zajedničkih projekata učenika i djece do suradnje umirovljenika”, istaknula je zamjenica gradonačelnika.

Žana Gamoš podsjetila je i kako je u Osijeku prijateljskom gradu Budimpešti, 13. okrugu, otvoren park koji nosi ime grada Osijeka, uspostavljen je i željeznički promet između Osijeka i Pečuha, a nezaobilazne su i manifestacije poput Dana Mađara u Osijeku koji svake godine okuplja više od stotinu sudionika te Mađarski tjedan u Osijeku.

Novoimenovani veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj zahvalio je na prijamu te kazao kako ga u skoro vrijeme očekuje predaja vjerodajnica Predsjedniku Republike Hrvatske, a posjet Osijeku smatra izuzetno važnim, ne samo na diplomatskoj razini, već i onoj prijateljskoj te kao podršku Mađarima u Hrvatskoj kao i Hrvatima u Mađarskoj.

Prema riječima novoimenovanog mađarskog veleposlanika, želja je dodatno promaknuti i gospodarsku suradnju te podržati gospodarstvenike s ciljem osnaživanja zajedničkih vrijednosti.

“Otvoreni smo, prihvaćamo ideje i želimo dati potporu razvojnim projektima. Osijek je u sretnoj poziciji jer u gradu ima diplomatsko predstavništvo, a u novoimenovanom generalnom konzulu će imati i dobrog suradnika”, rekao je novoimenovani mađarski veleposlanik Nj. E. Csaba Demcsák.

U ime gradonačelnika Ivana Vrkića, zamjenica gradonačelnika poželjela je veleposlaniku i generalnom konzulu uspjeh u zajedničkim projektima.

“Želja nam je da dobru dosadašnju suradnju nastavimo i dalje, dodatnim njegovanjem i unapređivanjem međusobnih odnosa jer tako doprinosimo jedni drugima te zajedničkim snagama stvaramo ljepše i ugodnije mjesto za život svih naših građana i naše djece”, zaključila je Žana Gamoš.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš na primanju za volontere Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka – zahvalila dionicima koji su bili uključeni Više…

"U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobije zaštitnu masku"

Rade Šerbedžije velikim koncertom otvorio 20. Osječko ljeto kulture

Projekcijom dokumentarnog flima 20. godina Osječkog ljeta kulture u režiji Borisa Šepera te koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora u ponedjeljak je Više…

"Iznimno smo sretni da u našem gradu imamo partnera odgovornog, kreativnog, kvalitetnog, s puno rezultata kao što je Zaklada Slagalica"

Zaklada Slagalica osmi put dodjeljuje nagrade za filantropa godine Slavonije i Baranje

Zaklada Slagalica osmi put zaredom dodjeljuje ovu nagradu poslovnim subjektima koji su tijekom protekle godine na najdjelotvorniji način podržali neprofitne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U inozemstvu, u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu

Nema dojava o problemima na glasanju u inozemstvu

Za glasanje pripadnika Oružanih snaga RH na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor određena su tri posebna biračka mjesta u Oružanim snagama

Pripadnici Hrvatske vojske u RH te u misijama i operacijama u inozemstvu imaju posebna biračka mjesta

"Ovakav centar je danas europski i svjetski standard, ono što Grad Osijek, naša županija, Sveučilište i Fakultet trebaju imati"

Otvorene nove ordinacije dentalne medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije