ŽIVOT

Novost iz HZJZ-a: Izmijenjene su preporuke o kontaktima zaraženih omikronom

Određeni kontakti oboljelih od omikron varijante koronavirusa ne moraju u karantenu...

Objavljeno 29.12.2021
Ivona Amidžić

Kontakti oboljelih od omikron varijante koronavirusa ne moraju u karantenu ako su se docijepili, preboljeli covid-19 unatrag tri mjeseca ili su cijepljeni nakon preboljenja, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u izmijenjenim preporukama.

Svi ostali kontakti zaražene osobe omikron varijantom podložni su karanteni od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene, naveli su iz HZJZ-a.

Ako se isključi sumnja da je riječ o omikron varijanti, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.

Od obaveze karantene izuzete su osobe koje su primile primarno cijepljenje te su nakon toga docijepljene, osobe koje su preboljele covid-19 i nakon toga su primarno cijepljene te osobe koje su preboljele covid-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu.

“Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni antigenski test treba potvrditi PCR testom”, naveli su iz HZJZ-a.

(Hina)

foto: unaplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

Nakon što je proglašen prestanak epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2, šalteri će za građane raditi od 7,15 do 18,30 sati svaki radni dan sve do 11.6.

MUP produžio radno vrijeme šaltera u Upravi za osobne dokumente

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. svibnja 2023. donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti Covid-19 uzrokovane virusom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave