ŽIVOT

Oaza zabave i opuštanja: Kako urediti dvorište s ležaljkama i dječjim igralištem

Kako se bliže topliji dani, svima je cilj stvoriti prostor u svom vrtu ili dvorištu koji će vam omogućiti da uživate u svim ljepotama koje ljeto donosi

Objavljeno 18.05.2023
Matija Ivanković

Uređenje dvorišta je proces stvaranja vanjskog prostora koji je estetski ugodan, funkcionalan i prilagođen potrebama vlasnika. Kako se bliže topliji dani, svima je cilj stvoriti prostor u svom vrtu ili dvorištu koji će vam omogućiti da uživate u svim ljepotama koje ljeto donosi. Idealan način za to je postavljanje ležaljke za sunčanje koji ne samo da će biti savršeno mjesto za opuštanje, već će vam i omogućiti savršeni ljetni ten kojem svi težimo.

Za one najmlađe tu su dječja igrališta koja će ispuniti dane smijehom i zabavom vašim najmlađima.

No na što obratiti pozornost prilikom odabira?

Ležaljke za sunčanje

Ležaljke za sunčanje su idealan dodatak vrtu tokom toplih ljetnih dana jer pružaju udobnost i mjesto opuštanje pod sunčevim zrakama. Dostupne su u raznim stilovima, materijalima i bojama, tako da svatko može pronaći nešto što odgovara njihovom ukusu i stilu uređenja vrta ili dvorišta.

Prilikom odabira ležaljki za sunčanje, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Prvi faktor je materijal od kojeg je ležaljka izrađena. Najčešći materijali su drvo, metal i plastika. Drvene ležaljke imaju prirodan izgled i pružaju toplinu, dok metalne ležaljke mogu biti moderne i izdržljive. Plastične ležaljke su često lagane i lako se održavaju. Odabir materijala ovisi o preferencijama pojedinca, ali također treba razmotriti i okoliš u kojem će ležaljka biti postavljena. Na primjer, drvene ležaljke se mogu bolje uklopiti u prirodni okoliš, dok bi metalne ležaljke bile prikladnije za moderno uređene vrtove.

U obzir treba uzeti i udobnost. Ležaljke za sunčanje trebaju biti udobne kako biste mogli u potpunosti uživati na njima. One presvučene mekanim jastucima ili presvlakama pružaju dodatnu podršku i udobnost. Također, ne zaboravite provjeriti da li ležaljka ima mogućnost podešavanja naslona za leđa i nogara, kako biste mogli uživati na suncu u sjedećem ili ležećem položaju.

Sigurnost je još jedan bitan faktor koji treba razmotriti. Provjerite da li su ležaljke stabilne i čvrste, s dovoljno podrške da izdrže težinu korisnika. Također, provjerite jesu li ležaljke opremljene sustavom zaključavanja kako bi se spriječilo slučajno sklapanje ili padanje.

Dječje igralište

Dok vi uživate u toplim ljetnim danima, upijajući zrake sunca na ležaljkama, ima li boljeg rješenja za vaše najmlađe od dječjih igrališta.

Dječja igrališta mogu biti raznolika i uključivati različite elemente poput ljuljački, tobogana, penjalica i pješčanika. Pri odabiru dječjeg igrališta važno je uzeti u obzir sigurnost, kvalitetu materijala i veličinu prostora kojim raspolažete.

Prilagodite veličinu i visinu igrališta dobi djece koja će ga koristiti. Igralište za mlađu djecu trebalo bi biti niže i manje iz sigurnosnih razloga, dok igrališta za stariju djecu mogu biti viša i veća. Odaberite prikladne igračke i sprave za igralište ovisno o dobnim skupinama djece koje će koristiti igralište i prilagodite ga njihovim sposobnostima.

Sigurnost je najvažniji faktor prilikom uređivanja dječjeg igrališta. Osigurajte mekanu i sigurnu podlogu ispod igrališta kako bi ublažila padove. Gumene ploče, drvena strugotina ili posebne podloge za igrališta su neke od opcija koje pružaju dodatnu sigurnost.

Vaše ležaljke za sunce ili drugi vrtni namještaj postavite tako da dok djeca uživaju na igralištu imate dobar pogled na njih, kako bi u isto vrijeme ima li udobno mjesto za uživanje i nadzor djece.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ustrojeni su stožeri civilne zaštite u svim općinama i gradovima, a oni će provoditi i nadzirati odluku o zabranama

Tijekom dana se očekuje zatvaranje sportskih i dječjih igrališta, a testiranje na koronavirus počinje i u Osijeku

“I danas imamo relativno dobre vijesti”, rekao je župan Ivan Anušić na konferenciji za medije održanoj danas, nakon sastanka Stožera Više…

Opcija je u razmatranju i o njoj će se razgovarati na sjednici Stožera CZ grada Osijeka, ističe Siniša Gregoran, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo

Zagreb i Varaždin zatvorili dječja igrališta; u Osijeku se još razmatra ta opcija

Iz grada Zagreba stigla je obavijest kako se zatvaraju sva dječja igrališta, prenosi index.hr. „Obavještavamo Vas kako će sukladno nalogu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom