KULTURA

Obilježava se 30 godina od posljednje izložbe grupe Močvara

U okviru dvodnevnog događanja, koje obuhvaća izložbe, izlaganja, video projekcije i performans, na više lokacija u Osijeku i Belom Manastiru, bit će predstavljeno djelovanje članova grupe

    Objavljeno 05.11.2020
    Ivona Amidžić

    Projektom „Močvara 1990-2020“ na nekoliko se lokacija u Osijeku i Belom Manastiru u petak i subotu, 6. i 7. studenoga, obilježava 30 godina od posljednje izložbe grupe Močvara, održane u Galeriji Centar Mladih osječkog STUC-a.

    Autor i inicijator projekta Močvara 1990-2020, umjetnik Zoran Pavelić jedan je od članova umjetničke grupe Močvara. U okviru dvodnevnog događanja, koje obuhvaća izložbe, izlaganja, video projekcije i performans, na više lokacija u Osijeku i Belom Manastiru, bit će predstavljeno djelovanje članova grupe uz recentne umjetničke radove.

    PROGRAM:

    • 6. studenoga u 19 sati, Kulturni centar Osijek – izlaganje
      Suzana Marjanić: Melankolija baranjske ‘Močvare’ – presjek o ‘Močvari’ kroz autoričine knjige ‘’Kronotop hrvatskog performansa’’(2014) i ‘’Topoi umjetnosti performansa’’(2017)
    • 6. studenoga u 20 sati, Eurodom Osijek – otvorenje izložbe Projekt Močvara 1990-2020
      Goran Rem – Uvod u Močvaru
      Izložba obuhvaća umjetničke radove i dokumentaciju: Nije daleko pustinja, serija radova, Xeroxi 1988-1989, Zdenka Kner; Močvara STUC CM 1990 Osijek, fotografije, snimio Dario Hećimović; Plakat STUC Studeni 1990; Katalog – plakat, Izložba grupe Močvara, STUC 1990; Plakati 1989-2019-2020, Močvara; Tko sve diše na ulici osim mrtvih, akril 1987; Ružica Zajec, serija fotografija 2008-2020; Radovi po sjećanju, Z.P., Mirjane Risojević; Baranja bus, video, 2009, Kata Mijatović; Močvara u Močvari 1991-2001, video, Zoran Pavelić.
    • 7. studenoga 2020. program se pod nazivom “Centar periferije” nastavlja u Belom Manastiru, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira i Etnološkim centrom baranjske baštine.
      Bit će predstavljeni umjetnički radovi Aleksandra Čalovića, Kornelije Gere, Zdenke Kner, Ružice Zajec, te video projekcije “Baranja bus” Kate Mijatović i “Močvara u Močvari 1991-2001” Zorana Pavelića. Ana-Marija Koljanin održat će izlaganje „Od Močvare do Baranjske umjetničke kolonije“ – presjek aktivnosti članova grupe Močvara nakon 1990-ih u Baranji – kontinuitet ideja Močvare i širenja prostora suvremenih umjetničkih praksi kroz djelovanje u okviru Baranjske umjetničke kolonije (2004. – 2010.). U tvornici šećera, Šećerani, Zoran Pavelić će izvesti audio izvedbu i performans Centar periferije, Uvod u Močvaru, preinaku prve izvedbe performansa izvedenog na izložbi Močvara STUC 1990. u Osijeku. Centar Periferije-Branjin Vrh, Društveni dom Branjin Vrh, Zdenka Kner, Marina Kner i Zoran Pavelić.

    “Močvara” je naziv neformalne umjetničke grupe koja je djelovala u Baranji od 1988. do 1991. godine i u tom kratkom razdoblju bila jedinim nositeljem inovativnih umjetničkih kretanja u regiji. Inicijativa za okupljanjem i zajedničkim djelovanjem mladih autora potekla je od Zorana Pavelića, a članovi neformalne grupe bili su: Kata Mijatović, Marina Kner, Zdenka Kner, Ružica Zajec, Aleksandar Čalović i Kornelija Gere.

    Grupu je okupljala zajednička težnja za stvaranjem prostora djelovanja i prezentacije svog rada, te prvenstveno težnja za kreiranjem prostora komunikacije i razmjene ideja, dok im je u shvaćanju umjetnosti bio zajednički odmak od konzervativnog i tradicionalnog (“…’Močvara’ je bila naš odgovor kako bismo se povezali sa sličnim zbivanjima u drugim gradovima iz želje da nekako preživimo u tome prostoru”, Z. Pavelić).

    “Močvara” nije imala određeno središte okupljanja, već je u duhu otvorenog i nedogmatskog stava mijenjala mjesta susretanja u Baranji.

    Jedna su od važnijih javnih predstavljanja grupe bila 1990. godine u Prostoru “P+8” u Belom Manastiru, zatim u Knjižari “Nova” u Osijeku, te u Galeriji CM Studentskog centra (STUC) u Osijeku.

    Radovi grupe promovirali su, osim rada u tradicionalnim medijima, postupke i medije novije umjetničke prakse. Zoran Pavelić je, primjerice, u sklopu izložbe u Galeriji CM izveo performans “Uvod u Močvaru”, dok je Zdenka Kner izlagala radove u xeroxu, itd.

    Simptomatično je da je grupa u svojim javnim istupima usmjerena prema osječkoj kulturnoj sceni, koju u tome razdoblju karakterizira razvijena urbana i ‘alternativna’ scena, kao što je i model djelovanja grupe karakterističan za urbanu (sub)kulturu. Prekid djelovanja grupe povezan je s početkom ratnih zbivanja u Hrvatskoj, te odlaskom članova iz okupirane Baranje.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Večeras će u Kulturnome centru završiti izdanje Centra mladih, nastalog u sklopu europskog projekta Rotor kreativnih industrija...

    Mladi preuzimaju Kulturni centar

    Polaznici europskog projekta Rotor kreativnih industrija koji se održavao u Kulturnome centru, večeras će postati Centar mladih gdje će vam Više…

    Perivoj kralja Tomislava od 31. kolovoza do 3. rujan ugostit će novo izdanje Međunarodnog festivala Zemlja bez granica...

    Bliži se novi put u Zemlju bez granica!

    Međunarodni festival Zemlja bez granica održat će se od 31. kolovoza do 3. rujna pod nazivom “Zemlja za…”, obuhvatit će Više…

    Glazbena škola Franje Kuhača Osijek obilježava dvije velike obljetnice, 100-tu obljetnicu kontinuiranog rada i 190-tu obljetnicu javnog glazbenog školstva u Osijeku...

    Otvoreno ,,Natjecanje za mlade pijaniste Damir Sekošan”

    Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham prisustvovao je otvorenju prvog izdanja ,,Natjecanja za mlade pijaniste Damir Sekošan” u organizaciji Glazbene škole Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

    Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

    U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

    Kino Urania – Back to Black

    Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

    Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova