ŽIVOT

Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece

Svake dvije minute u Europi nestane jedno dijete - hitan poziv na akciju povodom Međunarodnog dana nestale djece

Objavljeno 25.05.2023
Darija Kovačić

Svake godine, 25. svibnja, svijet se okuplja kako bi obilježio Međunarodni dan nestale djece, dan posvećen podizanju svijesti o alarmantnom problemu nestale djece i pružanju nade njihovim obiteljima. Na ovaj dan Missing Children Europe zajedno s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu poziva sve relevantne dionike i sve građane na akciju. Pozivamo vas da se priključite zagovaranju uvođenja Amber Alert sustava i transparentnog načina traganja za djecom koji uključuje prikaz njihovih fotografija.

Ove godine se u svijetu obilježava 40. obljetnica Međunarodnog dana nestale djece, a linija 116 000 obilježava 10 godina svog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje ovog dana je započelo kao dan podizanja svijesti o ovom problemu, a sada se, osim toga, naglašava potreba za kontinuiranim djelovanjem i suradnjom pojedinaca, zakonodavstava i vlade. Brojke su zapanjujuće i zahtijevaju hitnu pozornost. Godišnje se u Europi prijavi 250.000 nestale djece što je ekvivalent tome da jedno dijete nestane svake dvije minute. Samo 2022. godine mreža europskih linija za pomoć nestaloj djeci 116 000 zaprimila je 70 855 kontakata u vezi 6668 slučajeva.

Ima li u Hrvatskoj nestale djece?
Prema izvješću o radu pravobraniteljice za djecu u 2022. godini:
– 337 djece se udaljilo iz obiteljskog doma (od toga 283 djeteta starijih od 14 godina)
– 1198 djece pobjeglo je iz ustanova, od čega su najbrojniji dječaci stariji od 14 godina.

Trenutno se u Hrvatskoj traga za 36 djece (Nacionalna evidencija nestalih osoba na dan 24. svibnja 2023. godine).

Zašto djeca bježe?
Razlozi bjegova su razni, a neki od njih su:
– obiteljski problemi te problemi koje djeca doživljavaju kod kuće,
– problemi mentalnog zdravlja,
– izbjegavanje odgojne mjere u ustanovi i prekapacitiranost domova,
– nestabilnost i napetost unutar primarne obitelji.

Od gotovo 30 000 slučajeva nestanaka djece koji su prijavljeni Nacionalnom centru za nestalu i zlostavljanu djecu u 2020. godini, njih 4,8% odnose se na obiteljske otmice (NCMEC). U 2020. godini mlade osobe u bijegu činile su 53,1% slučajeva nestale djece prijavljenih na 116 000 europsku liniju za nestalu djecu (RADAR, 2022). Čak 2/3 djece koja bježe vratit će se unutar jednog tjedna, no ukoliko situacija zbog koje su pobjegli ostane nepromijenjena, veće su šanse za ponovni bijeg u budućnosti (RADAR, 2022).

Djeca i obitelji koji zovu europsku telefonsku liniju za nestalu djecu 116 000 dobivaju besplatnu i neposrednu emocionalnu, psihološku, socijalnu, pravnu i administrativnu podršku 24 sata dnevno, svaki dan u godini. Oni također pružaju ključnu središnju kontaktnu i koordinacijsku točku za slučajeve koji su prekogranični.

Djeca koja bježe iz obitelji ili ustanove u povećanom su riziku od trgovanja te seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja.

”Potrebno je implementirati dokazano najbolje prakse i tehničke mogućnosti koje već postoje. Primjerice mehanizmi poput Amber Alert-a koji su se pokazali učinkovitim kod nestanka djeteta za koje se smatra da je u životnoj opasnosti. Odgovornost je vlade i nadležnih ministarstava da isti uvedu u Republiku Hrvatsku. Ne trebamo čekati da se i nama dogode scenariji s tragičnim ishodima nego moramo preventivno djelovati odmah.” izjavio je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Jedan od glavnih preduvjeta za brz i uspješan pronalazak djeteta je uvođenje AMBER ALERT sustava – sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta, za što se Centar za nestalu i zlostavljanu djecu već sustavno godinama zalaže. Isto tako, ključan je i transparentan način traganja za djecom koji bi uključivao prikaz svih nužnih informacija koji mogu pomoći u potrazi, a posebno fotografija nestale djece u Nacionalnoj evidenciji nestalnih osoba, a koja je javno objavljena na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Prva 24 sata ključna su u potrazi za djecom. Stoga, ovim putem pozivamo sve relevantne dionike za uključivanje i suradnju kako bi prevenirali slučajeve nestanaka i bjegova djece, ali i kako bi svako nestalo dijete pronašlo svoj put kući.

O organizaciji Missing Children Europe
Missing Children Europe predstavlja 32 nevladine organizacije aktivne u 27 zemalja diljem Europe za prevenciju, zaštitu i podršku nestaloj i seksualno iskorištavanoj djeci i njihovim obiteljima. Pružaju vezu između istraživanja, politika i organizacija na terenu kako bismo zaštitili djecu od bilo kojeg oblika nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja koje je uzrokovano ili je rezultat njihovog nestanka. Missing Children Europe koordinira mrežom telefonskih linija za nestalu djecu 116 000 i mrežom prekograničnih obiteljskih medijatora te olakšava koordinaciju slučajeva koji uključuju prekogranična pitanja, osiguravajući da ranjiva djeca dobiju pomoć koja im je potrebna bez obzira
na to gdje se nalaze u Europi.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

Otvoren je RuralFoto - izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini, kojeg i ove godine putem Interneta organizira Agroklub

Otvoren izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini – nominirajte svoju

Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

[OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c