ŽIVOT

Obilježavanje “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”

U periodu od 15. studenog do 15. prosinca 2021. godine, obilježavanja se Mjesec borbe protiv ovisnosti

Objavljeno 16.11.2021
Ivona Amidžić

U periodu od 15. studenog do 15. prosinca 2021. godine, obilježavanja se Mjesec borbe protiv ovisnosti u čemu sudjeluje i Policijska uprava osječko-baranjska kroz provođenje nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ i lokalnih preventivnih projekata „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“, „Legiranje, ne drogiranje“ te „Sigurnost i zaštita djece na internetu“.

Danas je izloženost utjecajima masovnih medija, urbane i generacijske kulture sve veća, pa stoga mediji u raznim oblicima mogu postati oružje u borbi protiv ovisnosti, te informirati javnost, a posebno mlađu populaciju kako bi se izbjeglo eksperimentiranje s drogom u samom početku i na taj način preveniralo razvijanje ovisnosti.

Realna situacija je bitno drugačija gdje se promiče imidž problematičnog karaktera, osobe u konstantnom sukobu sa zakon, na ivici života sa sretnim završetcima. Nažalost u stvarnom životu su krajnji ishodi bitno drugačiji, a u konačnici adolescenti kod kojih se tek formira karakter upijaju takve obrasce ponašanja i prihvaćaju ih kao normalne.

Kako su mladi svakodnevno kroz ostvarene neposredne kontakte izloženi  rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa, preventivne aktivnosti su usmjerene na njihovu edukaciju kako bi se spriječio nastanak i razvitak kažnjivih radnji i društveno neprihvatljivih ponašanja kod mladih, s osvrtom na nove pojavne oblike i načine njihovog počinjenja.

Kroz provođenje navedenih preventivnih projekata policijski službenici se dotiču prevencije ovisnosti o alkoholu kao najzastupljenijem i društveno prihvaćenom sredstvu ovisnosti, drogama kako klasičnog tipa tako i drogama modernijeg vremena (sintetski kanabinoidi), kocki i hazardnim igrama te prekomjernom korištenju interneta (društvene mreže, on line igrice) koje je posebno prisutno u trenutno vrijeme pandemije koronavirusa.

U provođenju svih preventivnih aktivnosti u okviru obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, policijski službenici surađuju sa drugim društvenim subjektima kao što su Zavod za javno zdravstvo osječko-baranjske županije, Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti, Gradska društva Crvenog križa, Grad Osijek – Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, osnovnim i srednjim školama sa područja Osječko-baranjske županije, Udruga za borbu protiv ovisnosti „Ne ovisnost“ te organizacije civilnog društva koje se bave prevencijom ovisnosti i pružanja pomoći.

Obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa ograničena su postupanja u provedbi aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, ali se unatoč tome najveći broj uputa i informacija građanima upućuje putem medija koji zasigurno uvelike pridonose prevenciji ovisnosti i stvaranju zdravijeg društva.

foto: PU osječko-baranjska

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

Važna obavijest za građane

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

PU Osječko - baranjska je objavila nove statističke pokazatelje - informacije o količini kaznenih djela, prekršaja i njihovog postotka razriješenosti...

Statistički pokazatelji Policijske uprave osječko-baranjske za 2023. godinu

KAZNENA DJELA Tijekom 2023. godine Policijska uprava osječko – baranjska je evidentirala ukupno 4.735 kaznenih djela, što je za 5,4 Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša