ŽIVOT

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara u Vukovaru i Bogdanovcima

Hrabro srce hrvatskih branitelja koji su bez naoružanja stali nasuprot neprijatelja i branili Vukovar te vjera u pobjedu doveli su do osnivanja Hrvatske vojske, rekao je Banožić

  Objavljeno 10.03.2021
  Darija Kovačić

  Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima sudjelovali su u srijedu, 10. ožujka 2021. godine na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara u Vukovaru i 30. obljetnice postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima.

  Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja u Vukovaru započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, nakon čega je održana misa za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u crkvi sv. Filipa i Jakova.

  Tom prigodom, ministar Banožić je zahvalio svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji za izniman doprinos u Domovinskom ratu, a posebice onima koji su dali najvrjednije, svoj život, kako bi imali slobodnu demokratsku Hrvatsku. „Branitelji su imali hrabrost stati nasuprot brojnijeg, snažnijeg i tehnički opremljenijeg neprijatelja i bez naoružanja braniti grad Vukovar i svoju Domovinu. Upravo su to hrabro srce i vjera u pobjedu doveli do osnivanja današnje Hrvatske vojske“, rekao je ministar.

  Središnji program obilježavanja održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Bogdanovcima, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca.

  Prisjetivši se dana koji je u povijesti zapisan kao jedan od značajnijih na putu stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske, Dana hrvatskih branitelja Vukovara, ministar Banožić je poručio kako se žrtva hrvatskih branitelja Vukovara nikada ne smije biti zaboravljena. „Naša je trajna obveza govoriti o svima njima. Uspomenu na sve njih i na njihova junačka djela moramo prenositi na mlađe generacije kako bi oni znali na pravi način cijeniti i čuvati slobodu koju danas imamo“, rekao je ministar.

  Podsjetio je kako je Vlada Republike Hrvatske predana u zadaći pronalaska i posljednje nestale osobe, u čemu se, rekao je, nikada neće umoriti: „Naši poginuli i nestali obvezuju sve nas da gradimo još bolju i uređeniju Hrvatsku“.

  Također, ministar Banožić je podsjetio i na još jednu neraskidivu poveznicu, herojskog grada Vukovara i Hrvatske vojske, naglasivši kako će se uskoro stvoriti uvjeti za razmještaj ostatka Inženjerijske bojne u vojarni 204. brigade Hrvatske vojske što će dodatno osnažiti vezu Vukovara i Hrvatske vojske.

  Prisutnima se obratio i izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, ujedno posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković istaknuvši doprinos nenaoružanih odreda u Bogdanovcima koji su pružali junaštvo i nadu u trenutcima stvaranja hrvatske države.

  Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Mažar izrazio je poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima koji su se prije 30 godina okupili na ovom mjestu. „Vjerojatno nikada nećemo do kraja biti svjesni veličine onoga što su ljudi naših krajeva tada učinili da mi danas živimo u slobodi“, rekao je.

  U ime gradonačelnika Grada Vukovara obratio se njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić podsjetivši na dugogodišnji san svih Hrvata i hrvatskih branitelja, neovisnu i slobodnu hrvatsku državu kojoj su uvelike pridonijeli hrvatski branitelji Vukovara.

  Izrazivši zadovoljstvo nazočnošću okupljenih hrvatskih branitelja na obilježavanju sjećanja na dan koji je pokretač obrane, očuvanja domova i Domovine, načelnik općine Bogdanovci Marko Barun poručio je kako mogu biti ponosni jer gdje god pošli, znaju da je to njihova zasluga i zasluga njihovih suboraca.

  Također, ratni zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta prisjetio se 10. ožujka 1991. godine i postrojavanja nenaoružanih odreda u Bogdanovcima izrazivši poštovanje i počast prema žrtvi hrvatskih branitelja i svima onima koji su dali svoj život za slobodnu demokratsku Hrvatsku, kao i prema žrtvi Vukovara, simbola Domovinskog rata.

  Foto: MORH/J. Kopi

   

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a: Moguće probijanje zvučnog zida

  U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u petak 3. prosinca  2021., od Više…

  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova

  Redovite letačke aktivnosti lovačkih aviona HRZ-a

  U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u srijedu 24. studenog i Više…

  Traže od Vlade i Nacionalnog stožera CZ da žurno donese šest ključnih epidemioloških mjera kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava

  Pet krovnih liječničkih organizacija od Vlade traži žurno donošenje šest mjera

  Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, pet krovnih liječničkih organizacija zatražilo je u četvrtak od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pričaonice tijekom mjeseca siječnja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održavaju se u Središnjoj knjižnici i u dva ogranka...

  U srijedu zadnja pričaonica u Gisku

  Plan podjele je takav da će se kante dijeliti u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće...

  Nastavlja se Unikomova podjela žutih i smeđih spremnika

  Promet će se kroz gradilište odvijati prema postavljenoj privremenoj regulaciji prometa uz suženje ceste i naizmjenično prometovanje vozila jednim prometnim trakom...

  Privremena prometna signalizacija: Djelomično otvorena cesta od Osijeka prema Našicama