ŽIVOT

Obilježen međunarodni dan plesa u Osijeku!

Podržavaju li osječki plesači jedni druge?

Objavljeno 29.04.2018
Nikolina Ćosić

Međunarodni dan plesa obilježen je danas u Osijeku kada je, nešto prije podneva, nekoliko stotina plesača na osječkom glavnom Trgu zaplesalo zajedničku koreografiju. Nije bilo važno koje ste dobi, spola pa čak ni kojim plesnim stilom plešete, jedino je važan bio osmijeh svih koji su se odlučili pokazati svoje plesno umijeće, kakvo god ono bilo. To je i bila ideja organizatora, Plesnog studia Shine, udruge KultAkt i baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta, kojima je ovo bila 9. godina organizacije Međunarodnog Dana plesa u gradu Osijeku.

Međunarodni dan plesa obilježava se svake godine 29. travnja, u svijetu se slavi od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 1999., a datum nosi određenu simboliku. Naime, 29. travnja rođendan je Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta. Da je balet osnova svakog plesnog stila, svi osječki plesači jako dobro znaju, a danas su na Trgu Ante Starčevića bili plesni studi Shine, baletni ansambl HNK u Osijeku, Plesni klub Broadway, Športsko plesna udruga Feniks, Plesna skupina Midal, KUC Bolero i Plesna skupina Take the lead. Iako je današnji glavni cilj bio da udruže svoje snage, što su i učinili plešući na početku i na kraju programa, predstavili su se i  vlastitim koreografijama te tako pokazali samo dio onoga na čemu vrijedno rade mjesecima pa i godinama.

Ako je suditi prema onome što se danas moglo vidjeti, plesna scena u Osijeku je izuzetno jaka, no ti kreativni mladi sportaši nerijetko ovise o volji lokalne i županijske samouprave kada je riječ o realizaciji onoga što rade, bilo to projekti i programi u gradu ili odlasci na natjecanja izvan njega. No podrška samouprava nije ono na što su se žalili, već podrška plesača međusobno, na što je ukazala predsjednica Plesnog kluba Shine i organizatorica programa, Mira Sekereš, koja je u svom obraćanju publici primijetila kako su pojedini plesni klubovi odlazili nakon završetka svog predstavljanja i nisu dali podršku onima koji su na red došli iza njih, te je rekla kako se boji da bi takva slika mogla ostaviti loš dojam upravo na one o kojima ovise, lokalnu i županijsku samoupravu. Iako je Mira Sekereš ukazala na današnji problem, složila se da to ne čini stvarnu sliku plesne scene u Osijeku, jer je među ovim i svim drugim plesnim klubovima u Osijeku uvijek nerijetko prisutna suradnja. Osim toga, Svjetskim danom plesa danas se pokazalo i kako je malo dovoljno da grad Osijek oživi i pokaže mladost koju ima.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih