OSJEČANI

Obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak

Krstičević: Ključ pobjede u Bljesku i Oluji bili su hrabri hrvatski branitelji

Objavljeno 02.05.2020
Petar Tauković

Intoniranjem državne himne te čitanjem imena 51 poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja koje je pročitao Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja počelo je u petak, 1. svibnja 2020. u Okučanima obilježavanje jubilarne 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Kod spomenika Kristalne kocke vedrine potom su najviša državna izaslanstva odala počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Vijence su položili u ime obitelji poginulih Ljerka Perešin, predstavnici Udruge 100 % HRVI, Zbora udruga gardijskih postrojbi i Udruge specijalne jedinice policije te ratni zapovjednici.

Počast poginulima potom su odali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera  OSRH admiral Robert Hranj i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Svijeće su upalili Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije te Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani.

Molitvu i blagoslov održao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Plenković: U ime ove Vlade želimo odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu dali sve

U izjavi za medije ističući zahvalnost poginulim braniteljima u operaciji Bljesak, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo kako je spomen obilježje uređeno u mandatu ove Vlade te se obogaćuju sadržaji u Okučanima koji nas sjećaju na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali život za slobodu Hrvatske. “Oslobađanje zapadne Slavonije u proljeće 1995. označio je onaj prekretnički trenutak i uvod u VRO Oluja, kojom je oslobođen tada gotovo cijeli okupirani teritorij Hrvatske. Upravo stoga danas na 25. obljetnicu želimo u slobodnoj i modernoj Hrvatskoj, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, postala članica NATO-a i Europske unije, a danas predsjeda Vijećem EU-a, još jednom u ime ove Vlade želimo odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu dali sve”, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković kazao je kako smo u Okučane došli izraziti poštovanje i zahvalnost poginulim hrvatskim braniteljima i podsjetiti na veliku pobjedu Hrvatske vojske i policije koja je otvorila vrata i za završnu pobjedničku operaciju Oluja.

Krstičević: Ključ pobjede u Bljesku i Oluji bili  su hrabri hrvatski branitelji

Ministar Damir Krstičević izjavio je u Okučanima: “Pokazali smo i sebi u Hrvatskoj, a i svijetu da smo u stanju izvesti tako složenu vojnu operaciju. I vidjeli smo, i nakon tri mjeseca operaciju odradili smo operaciju Oluja kojom smo konačno donijeli mir, donijeli dugo željenu slobodu hrvatskom narodu. Ključ pobjede i u operaciji Bljesak i kasnije operaciji Oluja su hrabri  hrvatski branitelji. Veliko hvala obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Tu je i naš prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman, ratni ministar Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera general Janko Bobetko i svi drugi sudionici operacije. Naša trajna zadaća je danas čuvati uspomenu na te ljude, na te događaje, na Domovinski rat kao temelj moderne hrvatske države, snažiti, jačati Hrvatsku vojsku i jačati Hrvatsku državu.”

Podsjetimo hrvatske vojne i redarstvene snage 1. svibnja 1995. brzom su akcijom, u svega 32 sata oslobodile oko 500 kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija, uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i oslobodile zapadnu Slavoniju.

Dobro planirana, odlično koordinirana akcija u koju je bilo uključeno oko 7200 visokomotiviranih i pripremljenih hrvatskih vojnika i policajaca odvijala se strelovitom brzinom: već prvog dana hrvatske snage našle su se nadomak Okučana, koje su oslobodile drugog dana Bljeska, i time je neprijateljski otpor u južnom i središnjem dijelu svladan, oslobođen je Jasenovac, a ostaci neprijateljskih snaga zapadno od Lipika i Pakraca svladani su u nastavku akcije.

U operaciji su prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Misa zadušnica za poginule  hrvatske branitelje u VRO Bljesak te poginule hrvatske policajce u Borovom Selu bit će održana u subotu, 2. svibnja u crkvi Sveta Mati Slobode.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je izuzetno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (tzv. mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom)

DHMZ objavio priopćenje o olujnom vremenu nad kontinentalnom Hrvatskom 19. srpnja 2023.

Državnihidrometeorološki zavod je danas objavio veliko izvješće o jučerašnjoj katastrofalnoj oluji. U nastavku ga prenosimo u cijelosti: Prije svega želimo Više…

Obilježiti će se Dan osječkih branitelja i Dan 106. brigade ZNG RH i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije, najavili su organizatori

Predstavljen program obilježavanja Dana osječkih branitelja

Svečanim mimohodom hrvatskih branitelja u Osijeku će se 28. lipnja obilježiti Dan osječkih branitelja i Dan 106. brigade ZNG RH Više…

Podsjetnik je to na 5. prosinca 1991. kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima tijekom Domovinskog rata.

Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

Kod Kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi, u okviru programa obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, u petak su položeni vijenci Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom