ŽIVOT

Obilježena 30. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

Ovaj je vod bio jedna od prvih zrakoplovnih postrojbi formiranih u Hrvatskoj, a najznačajnije je djelovanje zabilježio tijekom opsade Vukovara

Objavljeno 11.10.2021
Ivona Amidžić

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Repbulike Hrvatske Zoran Milanović u Osijeku je u subotu, 9. listopada 2021. nazočio obilježavanju 30. godišnjice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.

Ovaj je vod bio jedna od prvih zrakoplovnih postrojbi formiranih u Hrvatskoj, a najznačajnije je djelovanje zabilježio tijekom opsade Vukovara kada je opkoljenom gradu dostavljao opremu, medicinske potrepštine te kasnije improviziranim bombama izvodio napade na neprijateljske položaje. Vod je morao prestati s borbenim djelovanjima nakon što je 2. prosinca 1991. godine iznad Otoka pokraj Vinkovaca raketa pogodila avion Antonov, kada su poginuli osnivač voda Marko Živković, drugi pilot Mirko Vukušić te padobranci Ante Plazibat i Rade Griva, a. Hrabri letači do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 kovčega s 2 tone pomoći za Vukovar.

Pozdravljajući okupljene Milanović je još jednom ponovio svoju tvrdnju kako je Hrvatsku te 1991. godine “branilo malo dobrih ljudi”. Predsjednik je istakao kako su postrojbe osnovane u jesen 1991. godine činili ljudi koji su obranili Hrvatsku od nasrtaja, te divljačkoga ubilačkog napada. – To su ti malobrojni ljudi, a ovi koji su letjeli, to je posebna sorta ljudi, o kojima ne mogu govoriti nego sa strahopoštovanjem – poručio je predsjednik Milanović.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako su članovi osječkog Samostalnog zrakoplovnog voda u prvim danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u stvaranju hrvatskih zrakoplovnih postrojbi. Podsjetio je kako su letjeli u avionima, koji ni po jednoj osobini nisu bili borbeni, i u takvim avionima obavili više od 30 borbenih i humanitarnih letova, s ciljem pomoći tada napadnutom Vukovaru.

– Na ovaj način svake godine čuvamo sjećanje na njihove živote i na postignuća Samostalnog osječkog zrakoplovnog voda. Njihova hrabrost i žrtva obvezuje nas na stvaranje ozračja u kojem će oni, kao i svi hrvatski branitelji, biti cijenjeni temelj samostalne i suverene Hrvatske – kazao je Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je potrebno govoriti kako se Hrvatska obranila 1991. godine, posebice o ljudima koji su to radili u noćnim letovima, bez prave navigacijske opreme, pokušavajući pomoći onima kojima je to bilo najpotrebnije, pri čemu su četiri pripadnika voda izgubila živote.

– Trebamo učiti generacije koje dolaze kako smo obranili Hrvatsku, ne dozvoliti da nam drugi pišu i revidiraju povijest te tako omalovažavaju sve one koji su branili Hrvatsku –  poručio je Anušić.

U spomen na poginule branitelje, vijence kod spomen-obilježja “Krilo” položili su članovi njihovih obitelji, izaslanstva predsjednika RH, državnih i lokalnih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Ako ne trebate blizinu glavnog grada - Osijek. Zelen je, pristupačne su cijene i sve je pri ruci."

Stranac pitao koji hrvatski grad je najbolji za život, evo što su mu Hrvati poručili

Jedan Rus upitao je Hrvate na Redditu koji je najbolji hrvatski grad za život te je objasnio da se on Više…

U utrci sudjeluje i šest Hrvata: Antonio Barać, Matija Beđić, Filip Kvasina, Lorenzo Marenzi, Fran Miholjević i Josip Rumac

(VIDEO) U centru Osijeka započelo šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race

Počelo je i šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race. Ovogodišnja utrka, ugostila je dvadeset svjetskih biciklističkih timova iz Europe, Azije, Više…

Još od 1992. godine ovaj blagdan tradicionalno se slavi kao dan svih hrvatskih policajaca...

U Osijeku svečano obilježen Dan policije

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem poginulim pripadnicima PU osječko-baranjske, u ponedjeljak 27. rujna, svečano je obilježen Dan Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U odnosu na protekle dane radi se o velikom porastu...

Danas imamo 3162 nova slučaja, gotovo 30 posto testiranih je pozitivno

Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama...

Osječko-baranjska županija odabrana za pilot područje projekta socijalnih usluga

Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo