ŽIVOT

Obilježena jubilarna trideseta godišnjica osnutka osječke Specijalne jedinice policije Osijek

Današnja Specijalna jedinica policije Osijek osnovana je 3. ožujka 1991. godine, pod nazivom Specijalna jedinica policije "Orao"

Objavljeno 03.03.2021
Ivona Amidžić

Danas, 3. ožujka, obilježena je jubilarna trideseta godišnjica osnutka osječke Specijalne jedinice policije Osijek.

U početku stvaranja samostalne Republike Hrvatske kao i na samom početku Domovinskog rata u obranu novostvorene države među prvima su stali pripadnici specijalne policije.

Današnja Specijalna jedinica policije Osijek, tadašnja pod nazivom Specijalna jedinica policije “Orao”, osnovana je 3. ožujka 1991. godine, a u trenutku osnutka imala je 160 aktivnih pripadnika u koje se ubrajaju i izdvojeni vodovi u Đakovu, Našicama i Orahovici.

U obrani Domovine, tijekom akcija, poginulo je ili umrlo 19 policajaca: Alen Malij, Damir Furdi, Darko Kušić, Darko Mate, Franjo Majsan, Ivan Majsan, Ivica Repušić, Ivica Tokić, Josip Majsan, Marijan Hnatek, Milan Arambašić, Milan Kruljac, Milan Majić, Mile Grbešić, Miro Mehić, Miroslav Apro, Nedjeljko Kocijan, Vidoje Marić, Nino Varga. Ranjeno je 66 pripadnika SJP „Orao“ Osijek.

Prvi zapovjednik Jedinice bio je inspektor Marijan Ivić i veći broj pripadnika činili su policajci – vježbenici, odnosno dragovoljci. Brojne su borbene zadaće u kojima su sudjelovali pripadnici SJP “Orao”, od uspostave crta obrane u naseljima i na rijeci Dravi do akcija na drugim područjima Republike Hrvatske.

Uz najpoznatije vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i „Oluja“ pripadnici SJP “Orao” sudjelovali su u akcijama: “Borovo Selo”, “Trokut”, Maslenica”, “Poskok”, “Medački džep”, “Kocka”, “Krug – Požega” i obnašanje zadaća na prvoj crti obrane u akciji “Povratak”.

Zbog poštivanja epidemiloških mjera, ove godine nije bilo odavanja počasti ispred zgrade Policijske uprave osječko-baranjske, na spomen obilježju poginulim i stradalim pripadnicima Specijalne jedinice policije Osijek, a obilježavanje trideset godišnje obljetnice osnutka održano je u 11 sati, u prostorijama Policijske uprave osječko – baranjske, uz odavanje počasti paljenjem svijeća.

Svijeće za poginule pripadnike policije zapalili su načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, zapovjednik Specijalne policije Osijek Davor Rudec i dopredsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata Zdravko Blažević.

Nakon odavanja počasti, u kapeli Svetog Jeronima u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj, održana je sveta misa za sve poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije.

foto: PU osječko-baranjska

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

Važna obavijest za građane

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka