KULTURA

Objava – oblikovanje “nove prepoznatljivosti” predstavljanje knjige

Autor knjige Objava – oblikovanje „nove prepoznatljivosti“ mr.sc. Senad ef. Havešević naglasio je, između ostalog, kako je i predstavljanje knjige prilika za progovoriti o temama povezanim uz muslimane u cjelini, Božju riječ i Kuran, a koje su često razlog nerazumijevanja.

Objavljeno 23.11.2019
Petar Tauković

Objava – oblikovanje ‘nove prepoznatljivosti’ – naziv je knjige koja je predstavljena u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a koju autorski potpisuje mr. sc. Senad ef. Hevešević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek. Na književnom prvijencu, autoru je čestitao zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je nazočio promociji knjige.
Riječ je o djelu koje se bavi životopisom proroka Muhameda, kuranskom objavom i utjecajem Kurana na društvo, a osvrt na knjigu dao je i akademik Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, ujedno i recenzent.

Autor knjige Objava – oblikovanje „nove prepoznatljivosti“ mr.sc. Senad ef. Havešević naglasio je, između ostalog, kako je i predstavljanje knjige prilika za progovoriti o temama povezanim uz muslimane u cjelini, Božju riječ i Kuran, a koje su često razlog nerazumijevanja.

Živimo u vremenu koje je paradoksalno. Imamo toliko mogućnosti za pronalaženje i stjecanje različitih informacija, a toliko se često događa da nam upravo informacije nedostaju. Imamo različita sredstava komunikacije s kojima na različite načine možemo komunicirati, a toliko često nedostaje međusobnog razgovora, dijaloga i upoznavanja te je stoga ovo lijepa prilika da to pokušamo unaprijediti. – kazao je autor knjige.

Govoreći o knjizi, mr. sc. Senad ef. Havešević naglasio je kako je širenje dobra i sprječavanje zla ono što čovjeka navodi na mijenjanje života i traganje za univerzalnim vrijednostima (koje god religije i vjere bio).

Danas prečesto nedostaje te motivacije ljudima. Motivacije koja je udaljena od traganja za profitom, za bogatstvom i uspjehom. Sve su te stvari dobre, lijepe i pozitivne, ali ako idu na uštrb – širenja dobra i sprječavanja zla – onda sve gubi smisao. Pokušao sam podcrtati kako je taj proces tekao u vrijeme Muhameda. I to je tema ove knjige. A za nas danas, koji živimo u Republici Hrvatskoj, u gradu Osijeku i okolici u 21. stoljeću – na koji način sve te lekcije i smjernice, da čovjek ustraje u dobru i sprječava zlo – možemo primijeniti u svom životu, na univerzalan način koji će donijeti dobro svakom ljudskom biću. – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek.

Prema riječima akademika Aziza ef. Hasanovića, muftije zagrebačkog i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, knjiga je „posadašnjenje“ Kurana odnosno razumijevanje Kurana u 21. stoljeću.

Vrijednost je ove knjige i autora jer ulazi u postotak muslimanskih intelektualaca koji pišu na razumljivom jeziku, koristeći izvore islama bez kojih se ne može pisati te ih stavlja u kontekst današnjega vremena, kako bismo mi koji danas živimo, koristili Kuran kao univerzalnu poruku i kao takvu ju prenijeli mladim generacijama koje dolaze. – poručio je akademik Aziz ef. Hasanović. Najbolji osvrt, kako je rekao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, ujedno je i rečenica iz njegove recenzije: „Ako je suditi po onoj narodnoj „dobro se ljeto s proljeća vidi“, imamo ljeto, čitaj – budućnost.“.

Objava – oblikovanje “nove prepoznatljivosti” doprinos je razumijevanju i razvoju međureligijskog i međukulturalnog dijaloga, a kako je istaknuto – prihod od prodaje knjige namijenjen je izgradnji Islamskog centra u Osijeku.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Knjiga je dobila nagradu A. B. Šimić za najbolju zbirku pjesama u Bosni i Hercegovini u 2019. godini

Osijek: Predstavljena knjiga Jose Živkovića „Tragom pokorenih želja“

U Knjižari Nova predstavljena je knjiga Jose Živkovića “Tragom pokorenih želja”, piše Radio Osijek. Prva zbirka Koraci u sjeni je Više…

Predstavljanje knjige Mare Majstorović i pričaonice za djecu rane i predškolske dobi u veljači

Predstavljanje knjige svjetlosna godina i pričaonica za djecu u GISKO

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u utorak, 11. veljače 2020. godine s početkom u 18.00 sati održat će Više…

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Ana Pintarić, Vjekoslava Hrastović te Ana Haršanji...

Predstavljanje knjige: Vesna Bjedov “Učenik u nastavi hrvatskoga jezika”

Veliko predstavljanje knjige “Učenik u nastavi hrvatskoga jezika” autorice doc. dr. sc. Vene Bjedov održat će se u srijedu 9. listopada 2019. u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Petak na OLJK-u završava ljetnom filmskom večeri koju priprema Savjet mladih Grada Osijeka i Savjet mladih Osječko-baranjske županije

Petak na OLJK-u donosi Čuvare priča, okrugli stol HDLU-a, Potpune strance i projekciju filmova

Autorica je članica Reda vitezova Ružice grada, gdje je službena fotografkinja te iz čijih viteških igara crpi veliku inspiraciju za svoje fotografije...

Izložba fotografija “Ljepota zaustavljena u vremenu”

"U parteru i na tribini drži se propisani razmak, na ulazu se provodi dezinfekcija ruku, svatko od posjetitelja dobije zaštitnu masku"

Rade Šerbedžije velikim koncertom otvorio 20. Osječko ljeto kulture