KULTURA

Objava – oblikovanje “nove prepoznatljivosti” predstavljanje knjige

Autor knjige Objava – oblikovanje „nove prepoznatljivosti“ mr.sc. Senad ef. Havešević naglasio je, između ostalog, kako je i predstavljanje knjige prilika za progovoriti o temama povezanim uz muslimane u cjelini, Božju riječ i Kuran, a koje su često razlog nerazumijevanja.

Objavljeno 23.11.2019
Petar Tauković

Objava – oblikovanje ‘nove prepoznatljivosti’ – naziv je knjige koja je predstavljena u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a koju autorski potpisuje mr. sc. Senad ef. Hevešević, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek. Na književnom prvijencu, autoru je čestitao zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je nazočio promociji knjige.
Riječ je o djelu koje se bavi životopisom proroka Muhameda, kuranskom objavom i utjecajem Kurana na društvo, a osvrt na knjigu dao je i akademik Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, ujedno i recenzent.

Autor knjige Objava – oblikovanje „nove prepoznatljivosti“ mr.sc. Senad ef. Havešević naglasio je, između ostalog, kako je i predstavljanje knjige prilika za progovoriti o temama povezanim uz muslimane u cjelini, Božju riječ i Kuran, a koje su često razlog nerazumijevanja.

Živimo u vremenu koje je paradoksalno. Imamo toliko mogućnosti za pronalaženje i stjecanje različitih informacija, a toliko se često događa da nam upravo informacije nedostaju. Imamo različita sredstava komunikacije s kojima na različite načine možemo komunicirati, a toliko često nedostaje međusobnog razgovora, dijaloga i upoznavanja te je stoga ovo lijepa prilika da to pokušamo unaprijediti. – kazao je autor knjige.

Govoreći o knjizi, mr. sc. Senad ef. Havešević naglasio je kako je širenje dobra i sprječavanje zla ono što čovjeka navodi na mijenjanje života i traganje za univerzalnim vrijednostima (koje god religije i vjere bio).

Danas prečesto nedostaje te motivacije ljudima. Motivacije koja je udaljena od traganja za profitom, za bogatstvom i uspjehom. Sve su te stvari dobre, lijepe i pozitivne, ali ako idu na uštrb – širenja dobra i sprječavanja zla – onda sve gubi smisao. Pokušao sam podcrtati kako je taj proces tekao u vrijeme Muhameda. I to je tema ove knjige. A za nas danas, koji živimo u Republici Hrvatskoj, u gradu Osijeku i okolici u 21. stoljeću – na koji način sve te lekcije i smjernice, da čovjek ustraje u dobru i sprječava zlo – možemo primijeniti u svom životu, na univerzalan način koji će donijeti dobro svakom ljudskom biću. – rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek.

Prema riječima akademika Aziza ef. Hasanovića, muftije zagrebačkog i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, knjiga je „posadašnjenje“ Kurana odnosno razumijevanje Kurana u 21. stoljeću.

Vrijednost je ove knjige i autora jer ulazi u postotak muslimanskih intelektualaca koji pišu na razumljivom jeziku, koristeći izvore islama bez kojih se ne može pisati te ih stavlja u kontekst današnjega vremena, kako bismo mi koji danas živimo, koristili Kuran kao univerzalnu poruku i kao takvu ju prenijeli mladim generacijama koje dolaze. – poručio je akademik Aziz ef. Hasanović. Najbolji osvrt, kako je rekao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, ujedno je i rečenica iz njegove recenzije: „Ako je suditi po onoj narodnoj „dobro se ljeto s proljeća vidi“, imamo ljeto, čitaj – budućnost.“.

Objava – oblikovanje “nove prepoznatljivosti” doprinos je razumijevanju i razvoju međureligijskog i međukulturalnog dijaloga, a kako je istaknuto – prihod od prodaje knjige namijenjen je izgradnji Islamskog centra u Osijeku.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Ana Pintarić, Vjekoslava Hrastović te Ana Haršanji...

Predstavljanje knjige: Vesna Bjedov “Učenik u nastavi hrvatskoga jezika”

Veliko predstavljanje knjige “Učenik u nastavi hrvatskoga jezika” autorice doc. dr. sc. Vene Bjedov održat će se u srijedu 9. listopada 2019. u Više…

Riječ je o knjizi ''Bakrena sova'', a predstavit će se i drugo kolo izabranih djela

Promocija stote knjige Pavla Pavličića

Pozivamo Vas na promociju knjige stote knjige Pavla Pavličića „Bakrene sove“ i drugog kola izabranih djela u četvrtak 17.1.2019. u 18 sati u Društvu hrvatskih književnika (Trg bana Josipa Jelačića Više…

Ivana će predstaviti svoju knjigu 'Ezan', za koju je inspiraciju dobila nakon što se prilikom jedne zabave našla nedaleko od starog turskog groblja i pronašla kost...

Sveti Nikola uz Ivanu Šojat i ‘Ezan’

Nakon hvale vrijednog romana ‘Emet’ koji se nedavno uprizorio i kao predstava osječkog HNK i također pokupio izuzetno velike simpatije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

I ove godine Djedica nosi pregršt slatkih poklona i igračaka za naše najmlađe!

Stiže Coca-Colin blagdanski kamion!

Izložbe, koncerti, predstave, predavanja, radionice, projekcije i stručna vodstva kojima se odaje počast bogatoj tradiciji secesije

Festival secesije u Osijeku