Objavljene epidemiološke upute kojih se moraju držati ugostiteljski objekti
"Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira..."
U jučerašnjoj odluci Vlade jasno je istaknuto kako se u prvoj fazi opuštanja mjera dopušta rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz obavezno poštivanje mjera fizičke udaljenosti koje još uvijek ostaju na snazi u potpunosti.
To su dakle postolari, krojači, izrađivači ključeva, djelatnici poslovnica turističkih agencija, djelatnici fotostudia i slično. Danas je Stožer objavio dopunjena pravila i preporuke za rad ugostiteljskih objekata.
HZJZ navodi kako se dopušta rad ugostiteljskih objekata kao što su restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet), catering objektima i objektima jednostavnih usluga, uz obavezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.
Zatim su propisana sva pravila i zabrane koji glase:
- Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
- Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
- Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od dva metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
- Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
- Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
- Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
- Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
- Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
- Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
- Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
- Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.
foto: unsplash
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?