ŽIVOT

Objavljene epidemiološke upute kojih se moraju držati ugostiteljski objekti

"Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira..."

Objavljeno 24.04.2020
Ivona Amidžić

U jučerašnjoj odluci Vlade jasno je istaknuto kako se u prvoj fazi opuštanja mjera dopušta rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz obavezno poštivanje mjera fizičke udaljenosti koje još uvijek ostaju na snazi u potpunosti.

To su dakle postolari, krojači, izrađivači ključeva, djelatnici poslovnica turističkih agencija, djelatnici fotostudia i slično. Danas je Stožer objavio dopunjena pravila i preporuke za rad ugostiteljskih objekata.

HZJZ navodi kako se dopušta rad ugostiteljskih objekata kao što su restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet), catering objektima i objektima jednostavnih usluga, uz obavezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Zatim su propisana sva pravila i zabrane koji glase:

 • Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
 • Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
 • Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od dva metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
 • Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
 • Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
 • Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
 • Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
 • Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
 • Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
 • Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
 • Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Djeca bi trebala nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu...

HZJZ objavio posebne savjete za roditelje čija djeca ponovno kreću u školu i vrtić

Djeca koja 25. svibnja ponovno krenu u školu i vrtić trebala bi nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi Više…

Postoji opasnost da se tijekom ljeta dogodi žarište na moru: Beroš ističe važnost brzine reakcije, posebno epidemiološke službe

Beroš izjavio kako mjere nisu relaksirane zbog parlamentarnih izbora

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je odlučno odbacio teze da su mjere, uvedene zbog sprječavanja zaraze koronavirusom, relaksirane zbog Više…

Krunoslav Capak poslao umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju u škole

Capak: Možemo popustiti mjere za vrtiće i škole

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poslao je u petak umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

"Ogromni farmski kompleksi su mjesta nastanka patogena s potencijalom razvoja opasnih infekcija"

Udruga Pobjede poziva hrvatske tvrtke na priključenje svjetskom cage-free trendu online