ŽIVOT

Objavljene epidemiološke upute kojih se moraju držati ugostiteljski objekti

"Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira..."

Objavljeno 24.04.2020
Ivona Amidžić

U jučerašnjoj odluci Vlade jasno je istaknuto kako se u prvoj fazi opuštanja mjera dopušta rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz obavezno poštivanje mjera fizičke udaljenosti koje još uvijek ostaju na snazi u potpunosti.

To su dakle postolari, krojači, izrađivači ključeva, djelatnici poslovnica turističkih agencija, djelatnici fotostudia i slično. Danas je Stožer objavio dopunjena pravila i preporuke za rad ugostiteljskih objekata.

HZJZ navodi kako se dopušta rad ugostiteljskih objekata kao što su restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet), catering objektima i objektima jednostavnih usluga, uz obavezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

Zatim su propisana sva pravila i zabrane koji glase:

  • Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
  • Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
  • Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od dva metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
  • Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.
  • Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
  • Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme uzvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
  • Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
  • Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
  • Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
  • Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
  • Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka