ŽIVOT

Obnovljen dvorac Tikveš – otvoren prezentacijsko-edukacijski centar

Tri su objekta u kompleksu u potpunosti rekonstruirana pri čemu je vanjski izgled dvoraca zadržao izvorni oblik, dok je unutrašnjost uređena kao suvremeni prezentacijski prostor

Objavljeno 06.05.2022
Petar Tauković

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš danas je i službeno otvoren završnom konferencijom Javne ustanove “Park prirode Kopački rit”. Tri su objekta u kompleksu u potpunosti rekonstruirana pri čemu je vanjski izgled dvoraca zadržao izvorni oblik, dok je unutrašnjost uređena kao suvremeni prezentacijski prostor, javlja HRT radio Osijek.

Dvorac Tikveš u Kopačkom ritu izgradili su članovi Tešanjske loze Habsburg u 19 stoljeću, a kroz povijest je bio rezidencijalno lovačko sjedište zatvorenog tipa. U novijoj ga je povijesti često koristio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a 1999. godine odlukom Sabora na upravljanje je predan Javnoj ustanovi Parka prirode Kopački rit – istaknula je Nataša Ciprijanović koja će biti turistički vodič u kompleksu: “Ono po čemu je ovaj kompleks bio poznat je da je bio uvijek poznat kao lovačko sjedište i uvijek je bio zatvorenog tipa, namijenjen za vladare ili goste dvora. Sada će se koristiti u svrhu zaštite prirode i promocije ovog područja, sada će to biti jedan prekrasan edukacijski centar gdje će se posjetitelji moći upoznati i s prirodnom baštinom jer je naglasak na prirodnu baštinu. Kroz obnovljeni dvorac, kroz postav novog dvorca će se također upoznavati s prirodnom baštinom, ali u kontekstu povijesnog događaja s naglaskom baš na ovo područje, na područje kompleksa Tikveš”, rekla je Ciprijanović, a ravnatelj Javne ustanove Kopački rit Ivo Bašić dodao kako osim edukacijskog iznimno važan i turistički aspekt kompleksa: “Tri su aspekta iznimno važna. Prije svega s ovim sadržajem dobivamo mogućnost jedne snažnije edukacije i prezentacije prije svega našoj djeci o važnosti prirode. Drugi je što dobivamo mogućnost disperziranja posjetitelja na širem prostoru naše ustanove i treći je da će ovaj projekt pridonijeti i razvoju lokalne zajednice kroz prodaju suvenira i iznajmljivanje smještaja.”

Direktorica turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić rekla je kako je ovo jedna od najvažnijih investicija jer je riječ o kulturnoj baštini u prirodnoj baštini: “Tikveš ima izrazito dugu tradiciju od Habsburgovaca do Tita i svih novih recentnih događanja tako da je ovo jedan veliki faktor privlačnosti. Najvažnija turistička atrakcija na području naše županije je Kopački rit i ovo je jedna ozbiljna nadogradnja turističkih sadržaja koji čine puni doživljaj Baranje kao destinacije, ali i ukupne Slavonije i Baranje”, rekla je Jurić i dodala kako je Županija trenutačno na 93% noćenja u odnosu na do sada najbolju 2019. godinu, a najave su izrazito dobre i polako se bukiraju i ljetni mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 60 milijuna kuna od čega je Europska unija sufinancirala 43 milijuna, a iz EU fondova je u kulturnu i prirodnu baštinu od 2014. do 2020. godine uloženo više od 2 milijarde kuna – istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak: “Dio tih sredstava financira se ovdje u Kopačkom ritu, a mogu reći više od 80 milijardi kuna za prirodnu baštinu za unapređenje kvalitete sadržaja je realizirano upravo na području Kopačkoga rita.”

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako se intenzivno radi na turizmu u Županiji: “U u ovom trenutku se obnavljaju i dvorci u Našicama i priprema se obnova dvorca i Eugena Savojskog u Bilju. Mislim da ćemo smjerom kojim idemo uskoro postati jedna vrlo atraktivna snažna jaka kontinentalna turistička destinacija.”

Prvi se gosti u obnovljenom dvorcu Tikveš očekuju već sutra, a u subotu u sklopu projekta Transdanube Travel Stories, na prostoru obnovljenog kompleksa dvorca Tikveš organizira se “TIKfest – Festival oživljene povijesti i gastronomije”.

TIKfest – Festival: Besplatna obilazak dvorca Tikveš i prijevoz, borbe s legionarima… [PROGRAM]

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o njima.

WWF priprema čišćenje kanala u Parku prirode Kopački rit

U zadnjih 45 godina izgubljeno je više od trećine svjetskih močvarnih staništa. Oko 40% biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi Više…

U fokusu njihova djelovanja je zaštita prirode te ulaganja u infrastrukturu, poput nedavno završene adaptacije i obnove Prezentacijsko-edukacijskog centra Tikveš u kojem je održana i najatraktivnija noć muzeja

JU Park prirode Kopački rit bilježi rekorde u broju posjetitelja i prihodima

Na poziv ravnatelja JU Park prirode Kopački rit Ive Bašića, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Mato Lukić jučer (29. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!