Arhiva

Obnovljeni bi Papin križ trebao biti vraćen danas u Zračnu luku Čepin

  Objavljeno 14.04.2017
  OsijekNews redakcija

  Za postavljanje se križa čekaju nove “željezne ruke”. Stare su ukradene

  Budu li riješeni svi tehnički detalji vezani uz postolje za postavljanje restauriranog Papina križa, to bi drveno spomen-obilježje na svoje izvorno mjesto ispred ulaza u Zračnu luku Čepin trebalo biti vraćeno već na Veliki petak ili najkasnije u tjednu nakon Uskrsa, potvrdio je za naš list gradonačelnik Ivan Vrkić.

  Podsjetimo, križ misnog slavlja, ili kolokvijalno Papin križ, postavljen je u povodu trećeg pohoda svetog oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj, koji je služio misno slavlje 7. lipnja 2003. upravo u Zračnoj luci u Čepinu. Križ je iz Športsko-poslovne zračne luke Čepin uklonjen prije točno tri godine, u travnju 2014. Brigu za njegovu obnovu preuzeli su prof. dr. sc. Miljenko Haiman sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i osječki Restauratorski zavod.

  – Bila je riječ o prilično ozbiljnom zahvatu jer je dio križa istrunuo i radio se poseban elaborat o njegovoj obnovi. Sada je posao završen te je odobren njegov povratak na izvornu lokaciju. Problem je što je netko ukrao dvije “željezne ruke” koje su nužne za postavljanje križa, pa sada ovisimo o tome hoćemo li ih stići nabaviti do petka – objašnjava gradonačelnik Vrkić.

  Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Papin je križ 2004. zaštićen kao kulturno dobro od lokalnog značenja. Podsjetimo, uoči Papina posjeta križ i pozornica postavljeni su u Športsko-poslovnoj zračnoj luci Čepin. Međutim, 22 metra visok križ ometao je let avionima pa su ga članovi Aerokluba Osijek demontirali i polegli u travu. U prosincu 2005. godine ponovno je podignut i postavljen, ovaj put ispred ulaza u Zračnu luku Čepin, s lijeve strane, nedaleko od mjesta gdje je prvotno stajao. Tako je bilo sve do 2014. godine, kada je odvezen na restauraciju. Prošle je godine u listopadu predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Ivan Anušić pokrenuo inicijativu za vraćanje Papina križa na sportski aerodrom, kada je u ime svoje stranke ponudio i finacijsku pomoć za ovaj zahvat.

   IVAN PAVAO II. NAJZASLUŽNIJI ZA MEĐUNARODNO PRIZNANJE RH
  Papa Ivan Pavao II. sudjelovao je u rušenju “željezne zavjese”, koja je simbolizirala graničnu crtu između dvaju odvojenih političkih blokova u Europi. Bio je svjetski putnik, poliglot, sportaš i književnik. Svijet ga pamti i po ulozi u rušenju komunizma, po neposrednoj i masovnoj komunikaciji s vjernicima i hrabrosti u traženju oprosta za grijehe Crkve. Prvi je papa koji je ušao u sinagogu i džamiju. No nama najvažnije, sveti papa Ivan Pavao II. najzaslužniji je za međunarodno priznavanje Hrvatske. Zahvaljujući njegovu osobnom zauzimanju Vatikan je 13. siječnja 1992. prvi priznao samostalnost Hrvatske. Time je Sveta Stolica potaknula i druge zemlje da priznaju Republiku Hrvatsku, a Papa dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj budućnosti.

  Nefreteta Z. EBERHARD

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”

  "Solidarnost je temelj" provodi se u svrhu smanjenja broja napuštenih životinja

  Azil Osijek osigurao mogućnost besplatne sterilizacije pasa

  Galerija fotografija s prvog finalnog dana DOBRO World Cup-a

  FOTO: Lete, lete, lete…gimnastičari