GOSPODARSTVO

OBŽ: Dogovorena gradnja nove zgrade Srednje škole Donji Miholjac

Oko 330 učenika i 55 zaposlenika miholjačke škole pohađa nastavu i radi u izrazito lošim uvjetima ...

  Objavljeno 25.08.2018
  Alan Srčnik

  Nakon četrnaest godina, otkako je Osječko-baranjska županija kao osnivač uvrstila izgradnju Srednje škole Donji Miholjac u Plan kapitalnih ulaganja, napokon se kreće s izgradnjom Škole.

  Oko 330 učenika i 55 zaposlenika miholjačke škole pohađa nastavu i radi u izrazito lošim uvjetima. Stoga su se, na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, posljednjih mjeseci vodili razgovori s nadležnim ministarstvima o tome treba li škola temeljitu obnovu ili će se graditi nova zgrada.

  Optimalno rješenje, a to je gradnja nove zgrade škole, dogovoreno je 23. kolovoza 2018. godine u Zagrebu na sastanku župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i njegovih suradnika, ravnatelja Srednje škole Donji Miholjac Nenada Perića i gradonačelnika Donjeg Miholjca Gorana Aladića s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i njihovim suradnicima.

  Zajednički zaključak je da se u Donjem Miholjcu mora izgraditi nova zgrada Srednje škole, i to u najkraćem mogućem roku.

  – Učenici Srednje škole Donji Miholjac godinama pohađaju nastavu u potpuno neprimjerenim uvjetima, možda i najgorim u Hrvatskoj. Unatoč tomu marljivo rade i postižu izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja, što nas dodatno potiče da im omogućimo što bolje uvjete za stjecanje znanja i iskustva koja će ih kasnije voditi kroz život. Zato sam u ime Županije kao osnivača tražio pomoć nadležnih ministarstava, a sada postoji dobra volja i na drugim razinama pa smo dogovorili rješenje i daljnje aktivnosti. Osječko-baranjska županija već ima kompletnu dokumentaciju i čim se usuglasi financijski okvir možemo krenuti u realizaciju projekta, pa će za najviše 2,5 godine miholjački srednjoškolci i njihovi profesori useliti u novu školu – kaže župan Ivan Anušić.

  Ministrica Blaženka Divjak i njeni suradnici istaknuli su da su se i sami uvjerili u loše stanje postojeće školske zgrade, kao i pad broja učenika te smatraju da je krajnje vrijeme za izgradnju novog školskog objekta.

  Potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru također je poznata situacija u Donjem Miholjcu i zalaže se za žurno postupanje, pri tomu je pohvalio aktivnosti koje na području školstva poduzima aktualna uprava Osječko-baranjske županije.

  Inače, izgradnja nove školske zgrade i sportske dvorane u Donjem Miholjcu nalazi se u Planu kapitalnih investicija Osječko-baranjske županije od 2004. godine, 2010. godine je završena projektna dokumentacija, ishođene građevinska i druge dozvole, projekt čija je procijenjena vrijednost tada iznosila 6,29 milijuna eura apliciran je na fondove EU, 2014. godine čak je otvoreno gradilište (zbog čega su učenici ostali bez otvorenog igrališta s betonskom podlogom), no nikada nisu osigurana financijska sredstva da bi gradnja zaista započela.

  Novca nije bilo ni za kvalitetniju sanaciju postojeće zgrade, a uvjeti školovanja učenika i rada zaposlenika škole postajali su sve gori, zapravo kritični.

  Prema dogovoru na sastanku u Zagrebu do kraja ove godine utvrdit će se financijski okviri investicije te u što skorijem roku krenuti u samu izgradnju.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće bila bi 85% financirana od EU - preostalih 319.891,70 kuna osigurava Županija

  Uvodna konferencija za projekt “Izrada projektne dokumentacije za RDC”

  U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku 29. je listopada održana uvodna konferencija za projekt „Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog Više…

  Ulaganjima ovog tipa omogućuje se kvalitetnije provođenje športskih aktivnosti kako učenika, tako i profesionalnih sportaša i rekreativaca

  Osječko-baranjska županija uložila više od 5,3 milijuna kuna u sportske terene i dječja igrališta

  Osječko-baranjska županija u cilju podizanja svijesti o važnosti sporta i dostupnosti sportske infrastrukture stanovnika jedinica lokalne samouprave ulaže znatna sredstva Više…

  Najveći zahvat predviđen je na obnovi sve tri zgrade Doma za starije i nemoćne osobe

  Županija ulaže više od 41.000.000,00 kuna u energetsku obnovu Grada Osijeka

  Osječko-baranjska županija ulaže značajna sredstva u energetsku obnovu zgrada javne namjene na području Grada Osijeka. Tako je početkom godine završena Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Ovaj međunarodni znanstveni skup se održava 12. i 13. prosinca 2019. u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Trgu Svetoga Trojstva 3 i u obnovljenoj Staroj pekari na Trgu Vatroslava Lisinskoga

  Započeo Četvrti međunarodni znanstveni skup “Europski realiteti”

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – posao.hr-a

  Redizajnirani portal za zapošljavanje donosi top 10 poslovnih prilika

  Novi proračun nastavlja se na prošlogodišnji, a u planu je provedba čak 22 investicije!

  Usvojen proračun općine Čepin težak 78 milijuna kuna!