Arhiva

Od nedjelje počinje ljetno računanje vremena

  Objavljeno 26.03.2015
  OsijekNews redakcija

  Prelazak na ljetno računanje vremena zakazan je za 29. ožujka u 2 sata u noći. Sa subote na nedjelju tako ćemo spavati kraće jer kazaljke pomičemo jedan sat unaprijed. Konkretnu promjenu ovime će imati vozači jer u ljetnom računanju vremena više nije potrebno imati upaljena kratka, tj. dnevna svjetla na automobilu tijekom vožnje po danu.

  Ipak, iz Hrvatskog autokluba podsjećaju kako se to ne odnosi na vozače mopeda i moticikala koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima. Isto tako, na svim motornim vozilima potrebno je koristiti kratka svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, tj. za maglovitog ili oblačnog vremena; bez obzira na ljetno računanje vremena.

  Nadalje, izvan Hrvatske dnevna svjetla i dalje su obvezna u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. Na autocestama su obavezna u Italiji, a u Mađarskoj na cestama izvan naselja.

  Ljetno računanje vremena osmišljeno je u svrhu boljeg iskorištavanja produljenih ljetnih dana, a danas ga koristi oko 70 država svijeta. U Hrvatskoj ga koristimo već 31 godinu, još od 1983.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Zbog magle smanjena je vidljivost mjestimice na cestama u Slavoniji ...

  HAK: Od danas obavezna zimska oprema

  Od danas 15. studenog do 15. travnja 2019. obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj, podsjetili Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U glasovanju su sudjelovali svi zaljubljenici u tenis iz 120 zemalja

  Goran Ivanišević dobio najviše glasova teniskih fanova za Tenisku kuću slavnih

  Boris Piližota je prvi dogradonačelnik, ali nije prva dama ;)

  ‘Selfie’ prve dame Hrvatske i prve dame Osijeka! Anušić im ‘ispao iz kadra’

  U vojarni u Požegi počela obuka vrhunskih sportaša Mateja Vidovića i Eliasa Kolege na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

  Vrhunski sportaši na dragovoljnom vojnom osposobljavanju