ŽIVOT

Od ovog vikenda početak primjene strožih mjera o okupljanjima?

Nacionalni stožer civilne zaštite vrlo će brzo za cijelu Hrvatsku donijeti odluku o ograničenju broja sudionika na okupljanjima poput svadbi...

    Objavljeno 21.07.2020
    Ivona Amidžić

    Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da će Nacionalni stožer civilne zaštite vrlo brzo za cijelu Hrvatsku donijeti odluku o ograničenju broja sudionika na okupljanjima poput svadbi.

    Božinović je za Dnevnik Nove TV rekao da se još promišlja hoće li se u cijeloj Hrvatskoj provesti scenarij kakav je u Vukovarsko-srijemskoj županiji za svadbene svečanosti, gdje se od jučer mogu održavati samo u krugu najuže obitelji.

    “Pokazalo se da ne možete mijenjati tradiciju preko noći, a činjenica je da su okupljanja, gdje dolazi do bliskog kontakta gdje se ljudi grle što je i normalno, podložna širenju virusa”, rekao je.

    Kaže da je stvar epidemiologa na koliko bi se taj broj ograničio, no to je sigurno manje od sto, a mjere će se donijeti s namjerom da se počnu primjenjivati od ovoga vikenda.

    Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za RTL Danas da Nacionalni stožer već neko vrijeme razgovara o ograničavanju broja sudionika raznih okupljanja, razgovara se o broju koji bi bio dopušten, no za sada odluke nema.

    Capak kaže da bi situacija bila bolja da se svi drže preporuka, a je li bolje razgovarati o strožim mjerama i nadzoru nad tim mjerama ili ograničavati broj, teško je odlučiti.

    “Nastojimo balansirati između toga da pustimo da populacija normalno živi, ali da preporukama i edukacijom dovedemo do toga da brojke oboljelih budu manje”, dodao je.

    Najavio je da se danas objavljuju nove mjere za koncerte, razgovara se o tome da se prvo poveća broj sudionika, da se obilježi sva sjedeća mjesta i da prodaja karata bude isključivo elektronskim putem tako da se znaju svi sudionici koji su došli na koncert, a vjerojatno će biti preporuka da se sjedi jer je stajanje teško kontrolirati.

    (Hina)

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.025...

    Koronavirus ne staje broje aktivnih slučajeva danas je 2.025

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 455 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.177...

    Broja aktivnih slučajeva virusa SARS-CoV-2 ponovno je porastao, 11 umrlih osoba u zadnjih 24 sata

    Među njima su 444 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Od 25. veljače Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 330 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.963...

    U posljednja 24 sata zabilježeno 2.963 aktivna slučaja SARS-CoV-2 virusa

    Među njima su 583 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata.  Preminule su 4 osobe.  Od Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

    U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

    "Osjećate kao da Vas ponekad nitko ne razumije? Pridružite se na prekrasnom druženju povodom Majčinog dana gdje ćete dobiti podršku i razumijevanje drugih majki! Priuštite si vrijeme za osobni razvoj kroz radionicu koja će Vam olakšati izazove roditeljstva! Naučite kako uspješnije komunicirati i osnažiti vezu sa svojom djecom uz pomoć voditeljice radionice - spisateljice za djecu, majke četvero djece i magistre edukacije hrvatskog jezika!

    Komunikacijska radionica za majke u povodu Majčinog dana

    Lokšice, trganci, rezanci, zavezanci, čikovi, valjušci, taške, tarana… brojne su forme i nazivi tradicionalne šokačke tjestenine koje ćete moći kušati na festivalu na kojem će se okupiti podunavski majstori tista iz Baranje i Bačke.

    [NAJAVA] Festival tista vas ponovno zove u srce baranje