ŽIVOT

Od ponedjeljka kava za van, teretane, otvaraju se škole stranih jezika i casina

Plenković: "U ovim okolnostima treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu odgovornosti i strpljenja"

    Objavljeno 11.02.2021
    Ivona Amidžić

    Počela je sjednica vlade. Premijer je objavio koje se mjere popuštaju od 15. veljače, prenosi Index.

    “Nekoliko riječi o koronavirusu i trendu pada novozaraženih. Danas smo 3. po redu u EU, to je komparativna slika, imamo 5. najveći tjedni pad po broju umrlih. Identificiran je britanski soj i dolaze hladni dani. S druge strane, nakon zastoja s cjepivom imamo naznake da će doći do ubrzanja isporuke Pfizera i AstraZenece. do sada smo dobili 150.000 doza, očekujemo 600.000 doza do kraja ožujka”, rekao je Plenković.

    “Razgovarali smo s predstavnicima umirovljenika i vrlo važna poruka je da su sva tri cjepiva 100 posto učinkoviti protiv smrtnog ishoda i respiratora i težih simptoma. Nema nikakvih prepreka da ljudi starijih od 65 ne bi trebali primiti cjepivo AstraZenece, baš dapače”, rekao je.

    Popuštanje mjera od 15. veljače

    “Što se tiče mjera ograničenja. Mi smo pratili razvoj situaciju i rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače. Nakon razgovora smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza. No ono što želimo je poslati nekoliko poruka. Mjere su:

    • da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van, naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec;
    • da se omogući otvaranje teretana;
    • da se omogući djeci nastava u školi za strane jezike;
    • otvaranje kladionica, automat-klubova i casina, uz ograničenja za konzumaciju pića”, rekao je Plenković.

    Plenković je najavio i da će 1. ožujka biti vrijeme za sljedeću analizu učinka mjera. Tada će se eventualno ići na novo popuštanje ili pooštravanje ako se uoči pogoršanje epidemiološke situacije.

    “Nastavit ćemo pratiti dinamiku novozaraženih i funkcioniranje hrvatskog gospodarstva”, dodao je.

    Premijer se nakon teme koronavirusa osvrnuo na nove gospodarske procjene Europske komisije.

    “Danas je EK objavila projekcije prognoza, a to je da je procjena rasta na razini EU povećana na 6.3 posto. Za Hrvatsku je poboljšana na 8.9. Na to je utjecao treći kvartal”, rekao je Plenković.

    Medved: Dolazi 391 kontejner

    Ministar Medved je nakon premijera iznio nove podatke o aktualnom stanju vezanom za potres. Predstavio je Program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i zaključak u vezi naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo na potresom pogođenim područjima društvu.

    “Osiguravanje smještaja za stanovništvo je i dalje među prioritetima. Samo ovog tjedna postavljena su 204 kontejnera. U najavi je dolazak 391 kontejnera. Pristupili smo sastavljanju mobilnih timova koji će stanovništvu pomagati u pripremanju dokumentacije za obnovu. Pripremamo i mobilni ured”, kazao je Medved.

    Priprema se i kontejnersko naselje u Petrinji, što ide brže od očekivanog, kazao je Medved dodajući da će do vikenda prvi kontejneri biti spremni za useljenje.

    Koronavirus

    Ministar Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju s koronavirusom u Hrvatskoj. Rekao je da prijavljeno 669 nuspojava na cjepivo, a najčešće su to blage reakcije.

    “Broj novootkrivenih i dalje pada iz tjedna u tjedan. Pratimo širenje novih varijanti virusa. Nastavak cijepljenje naš je alat za uspjeh. Na današnji dan obilježavamo svjetski dan bolesnika, poseban je naglasak na emocionalnoj borbi, zato zahvaljujem zdravstvenim radnicima”, rekao je Beroš.

    Premijer Andrej Plenković, odgovarajući na pitanje novinara jučer o tome hoće li doći do popuštanja epidemioloških mjera nakon 15. veljače, rekao je da smatra da “u ovim okolnostima treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu odgovornosti i strpljenja”.

    Plenković je spomenuo “nekoliko iskoraka u daljnjem popuštanju mjera” koje će predstaviti na vladi.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Preporuka je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća i isto tako, kada govorimo o hrani za životinje, jako je važno da životinje, također ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu. Iz tog razloga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom.

    U ponedjeljak nema nastave u pojedinim osnovnim i srednjim školama, preporuka je da se sve aktivnosti na otvorenom ne održavaju

    Nakon danas (8. listopada 2023. Godine) održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je konferencija Više…

    Projektom je obnovljena površina od oko 30 000 m2, a radovi su obuhvatili izgradnju kanalizacijske, vodovodne i vrelovodne, telekomunikacijske i elektroenergetske mreže, izgradnju kolničke konstrukcije, popločavanje ulica i pješačkih površina, te obnovu javnog rasvjetnog sustava

    [FOTO] Završila obnova Tvrđe. Osječkom baroknom ljepoticom prošetao premijer Plenković s gradonačelnikom Radićem i županom Anušićem

    Riječ je o jednom od strateških projekata Grada Osijeka vrijednom 16,9 milijuna eura, od čega je 8,9 milijuna eura bespovratnih Više…

    Medijsko obrazovanje važno je za održavanje zdrave ravnoteže online i offline aktivnosti pod sloganom "U ravnoteži – online i offline"

    Počeli 6. Dani medijske pismenosti

    Pod sloganom „U ravnoteži – online i offline” počeli su šesti Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša