ŽIVOT

Od sutra se zatvara gotovo sve! Krizni stožer ima ovlasti pokrenuti mjere

Obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane, rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova... Obustavljaju se i vjerska okupljanja

Objavljeno 18.03.2020
Petar Tauković

U 18:00 sati je na pressici kriznog stožera Beroš otkrio da je evidentirano šest novih slučajeva zaraze koronavirusom sad ih imamo 87. Pet je izliječenenih. 1181 je ukupno testiran”, rekao je Beroš.

Jutros je objavljeno da je u Istri umro stariji muškarac koji je bio u samoizolaciji. No, još nije poznato je li umro od koronavirusa, uzorak koji je testiran je bio kontaminiran i raditi će se novi test ali velika je vjerovatnost da se ne radi o koronavirusu. Također, Božinović je jučer najavio kako će se ograničiti rad brojnim dućanima i ugostiteljskim objektima.

Božinović: Skoro sve se zatvara

Božinović je rekao da je sabor usvojio Zakon o izmjenama zakona o sustavu civilne zaštite. “Ovaj Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj”, rekao je.

“Stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene Zakona stupaju na snagu od sutra 00:01, tada mi donosemo donostiti odluke. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera”, rekao je.

To će, kako je rekao, biti strože mjere socijalnog distanciranja.

“Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta…

“Također, obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke, pekarnice…”, rekao je. Obustavlja se rad teretana, fitnes centara, treninzi, održavanje izložbi, revija, sajmova…

Obustavljaju se i vjerska okupljanja, rekao je Božinović.

“Što se tiče poslodavaca, oni su dužni organizirati rad od kuće. Moraju otkazati sastanke i službena putovanja osim prijeko potrebnih. Zabraniti dolazak na radna mjesta onima koji imaju akutnu respiratornu bolest”, rekao je Božinović.

“U pripremi je još jedna odluka, o zabrani kretanja preko granica”, rekao je Božinović. “Obustavlja se sve što nije nužno”, zaključio je Božinović. “Naše je da procjenjujemo situaciju iz dana u dan. Ova odluka je donesena na trideset dana, a to ne znači da ne može biti produžena ili ukinuta”, rekao je Božinović.

Capak je kazao da je teško reći možemo li ovu situaciju nazvati lokalnom transmisijom. “Sad to nije ni bitno jer su mjere već aktivirane”, rekao je Capak.

U ponoć mjera stupa na snagu

Opet je riječ uzeo Božinović. “Plan je da u prvom mogućem formalnom trenutku ovo stupi na snagu”, rekao je. “Nema razloga da se krene u neracionalne odlaske stvaranja zaliha. Trgovine koje su nužne će raditi pod režimom, poštivati će upute HZJZ-a”, rekao je ministar policije.

“To stupa večeras u 00:01”, rekao je Božinović.

“Javni prijevoz ćemo razmotriti sutra”, dodao je. “Prvi kriterij je zaštita zdravlja”, rekao je Božinović. “Mislim da je HBK dala priopćenje koje je prilično jasno”, rekao je Božinović na upit o odlukama Crkve.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite stupaju na snagu sutra, a bit će objavljene tijekom dana

Božinović: Javna okupljanja s covid potvrdama bez ograničenja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na sjednici Vlade da su u Hrvatskoj od petka na snazi blaže protuepidemijske Više…

Gdje se više neće provjeravati covid-potvrde, a gdje obveza dalje ostaje...

Nova odluka Stožera: Evo gdje se više neće provjeravati covid-potvrde

Prije nekoliko dana na snagu je stupila nova odluka Stožera kojom se za neke državne i javne firme ukida obveza Više…

Stožer: Novi soj ima potencijal biti zarazniji od delte, novosti na granicama

5460 novozaraženih, umrlo 75 ljudi, najviše u ovom valu – 60 nije cijepljeno nijednom dozom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 5,460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!