Arhiva

Odavanje počasti za 16 branitelja s Rosinjače – “vitezove svetog Roka”

  Objavljeno 01.12.2017
  OsijekNews redakcija

  Dvadeset i šest godina proteklo je od tragičnog događaja kada je u na prvoj crti obrane prema Tenji tragično stradalo 16 hrvatskih branitelja.

  I ove će se godine tužni spomendan 5. prosinca obilježiti na dostojanstven način, a o tome je govorio Zlatko Bebek, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Sveti Rok Osijek.

  Tema ove konferencije je obilježavanje 26. godišnjice stradavanja naših 16 prijatelja i suboraca pripadnika osječke 106. brigade HV-a koji su poginuli u šumi Rosinjača 1991. U obilježavanju će sudjelovati ovaj put i maturanti Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek, članovi Tamburaške škole Batorek Osijek i trubač, a moderatorica će biti glumica HNK Anita Schmidt – kaže predsjednik Zlatko Bebek.

  Najavio je kako će biti prikazan trailer dokumentarnog filma “Rosinjača” koji je snimljen u produkciji HRT-a u režiji Tomislava Mršića. Bebek dodaje kako je narodni guslar Vladimir Mrčela napisao pjesmu “Zbogom, vitezovi svetog Roka”, koja je snimljena 2010. godine pred šumom Rosinjača, a bit će i predstavljena na obilježavanju u Udruzi u Hebrangovoj 32.

  Petog prosinca služit će se misa u 8 sati u kapelici svetog Roka u Strossmayerovoj ulici, a u Hebrangovoj počinje obilježavanje obljetnice u 9.05 sati i molitva vlč. Adama Bernatovića. Peti prosinca je povijesni dan za Hrvatsku kada je sve preokrenuto, od toga dana hrvatski su branitelji vraćali napadnute teritorije. Vrijeme, 9.05 sati je simbolika jer je tada izgubljen svaki kontakt s braniteljima u Rosinjači – navodi Bebek.

  Bebek naglašava da će cijela Trgovačka i komercijalna škola Davor Milas, koja je ime dobila po najmlađem poginulom u Rosinjači, 5. prosinca u 9.05 sati odati počast poginulima, a također će, zajedno s Gradskom četvrti Gornji grad, biti zapaljene svijeće na grobovima poginulih dan prije, 4. prosinca na Trgu slobode u 11 sati, a nakon toga i na počivalištima branitelja.

  Ravnateljica Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Sandra Brajnović predložila je da u školi u 9.05 sati 5. prosinca stane nastava, zvoni zvono i učenici odaju počast.

  – Inicijativa je da ovo u školi preraste u tradiciju i da se dogodine u to uključe sve srednje škole – poručuje Bebek.

  D. Pejić