ŽIVOT

Odbor EP-a upozorava na porast zlostavljanja djece tijekom pandemije

Odbor požuruje Komisiju da podnese najavljeni zakonodavni prijedlog za uspostavu Europskog jamstva za djecu.

    Objavljeno 03.03.2021
    Darija Kovačić

    Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta u utorak je usvojio nacrt rezolucije o pravima djece kojom traži od svih država članica da povise standard brige za svu djecu, uključujući i izbjeglice, i upozorava na porast zlostavljanja djece tijekom pandemije covida-19.

    Nacrt rezolucije sadrži prijedloge europarlamentaraca za učinkovitije sprječavanje nasilja, unaprjeđenje obrazovanja, zaštitu mentalnog zdravlja, digitalnu uključivost i LGBTI pitanja, a bavi se i rješavanjem izazova koje je nametnula pandemija covida-19 i s njom povezane mjere lockdowna.

    Rezolucija bi trebala biti doprinos očekivanoj Komisijinoj strategiji zaštite dječjih prava za razdoblje od 2021. do 2024.

    Zastupnici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) izražavaju zabrinutost zbog povećanja seksualnog zlostavljanja djece tijekom pandemije u kojoj su socijalne i ostale nadležne službe postale nepristupačnije.

    Naglašavaju kako je pandemija koronavirusa uvelike negativno utjecala na djecu, dodatno povećavajući rizik od siromaštva i otežavajući pristup obrazovanju.

    U ovakvoj situaciji povećava se i rizik od zlostavljanja, stopa nasilja raste, a u opasnosti je i fizičko i mentalno zdravlje djece, upozoravaju europarlamentarci.

    Europarlamentarci  podsjećaju da čak 23 zemlje članice EU-a još nisu implementirale direktivu iz 2011. o borbi protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i dječje pornografije. Što se tiče online zlostavljanja djece i ističu da je važna suradnja s tijelima za provedbu zakona i pružateljima internet usluga i pozivaju države članice koje to još nisu učinile, da zakonom kažnjavaju „grooming“, manipulaciju djecom u svrhu zlostavljanja.

    Odbor požuruje Komisiju da podnese najavljeni zakonodavni prijedlog za uspostavu Europskog jamstva za djecu.

    Europarlamentarci također ističu da se uvjeti za migrantsku djecu moraju poboljšati s fokusom na spajanje izbjegličkih obitelji. Osim toga naglašavaju da im treba omogućiti pristup osnovnim uslugama prihvata i mjerama integracije.

    Rezolucijom se od zemalja članica traži da ne zadržavaju djecu na granicama te da zajamče da će maloljetnici bez pratnje imati pravnu pomoć zakonskih zastupnika i skrbnika.

    „Neophodno je da Komisija poduzme sve potrebne korake kako bi osigurala da sva djeca u Europi, bez obzira na spol, nacionalnost ili rasu, mogu živjeti, rasti i razvijati se u potpunosti uživajući svoja prava i slobode“, izjavio je Juan Fernando Lopez Aguilar predsjednik odbora i izvjestitelj za ovu rezoluciju.

    Između ostalog Rezolucija traži da se u zakonu i u praksi ukine sav dječji rad, da se osigura povratak europske djece zatočene u inozemstvu zbog udruživanja s oružanim skupinama poput Islamske države te poziva na borbu protiv svih oblika zlostavljanja i nasilja, uključujući prisilne brakove, trgovinu djecom, ubojstva zbog časti, sakaćenje ženskih genitalija, incest, prisilno napuštanje obrazovnog sistema i korištenje djece kao vojnika.

    Nacrt prijedloga rezolucije o pravima djece odbor LIBE je usvojio s 48 glasova za, 7 protiv i 10 suzdržanih.

    Parlament će o ovoj rezoluciji glasati na idućoj plenarnoj sjednici koja će se održati od 8. do 11. ožujka, a od Komisije se očekuje da u narednim mjesecima predstavi ažuriranu strategiju EU-a o dječjim pravima.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

    Uskoro kreće Zeko-express

    HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

    Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

    HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

    Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

    Cilj Dana sigurnijeg interneta je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe digitalnih tehnologija među djecom i mladima. Naglasak je na podršci stručnjacima koji rade s djecom te stvaranju platforme za dijalog i razmjenu iskustava

    Na Danu sigurnijeg interneta u Osijeku učenici otvorili važnu raspravu, a stručnjaci upozorili na veliki problem kod djece

    Na javnoj tribini “Za tipkovnicom i konzolom – budi pod kontrolom” koju je u Osijeku povodom Dana sigurnijeg interneta 6. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

    Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

    I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

    [NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi