OSJEČANI

Odgovornost slanja djece u škole je na roditeljima? – Sindikat hrvatskih učitelja se ne slaže s Divjak

Kako objasniti maloj djeci da moraju biti dva metra od prijatelja? Odakle veliki broj učitelja i profesora koji će održavati nastavu manjim grupama?

Objavljeno 27.04.2020
Ivona Amidžić

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro. Što se tiče državne mature dani su okvirni datumi u lipnju, od 8. do 29. lipnja, piše Index.

“Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada”, rekla je Divjak.

Dodaje kako se treba razraditi detaljan scenarij i razgovarati s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine.

“Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu – uzima se sve što je u školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće”, rekla je.

S time se ne slaže Sindikat hrvatskih učitelja koji smatra da je takva odluka pogrešna

Između ostaloga ističu nelogičnosti od toga da je dopušteno okupljanje samo deset osoba i u isto vrijeme cijelih razreda u školama, nemoguće je odjednom imati puno više učitelja i profesora čak i ako se razredi podijele na više dijelova, do toga da se ne zna što s visokorizičnim zaposlenicima.

U prilog izjavi da Divjak ne shvaća na koji način je sve dosad funkcioniralo je i njezina izjava o tome da online nastavu ne izvode pravi učitelji i profesori već netko drugi. “Mora da se zaista radi o nekim klonovima učitelja/ica razredne nastave”, komentirali su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Nije se ni razmišljalo kako će se mlađoj djeci objasniti kako moraju biti dva metra udaljeni od prijatelja te kako će to ubuduće na njih djelovati.

Dodamo li svemu ovome činjenicu da je potres u Zagrebu učinio puno štete, da neke škole nisu ni sanirane, da nemaju toplu vodu niti ikakve upute kako odrediti gdje će djeca iz tih škola ići na sastavu, ostaje za vidjeti imaju li ovakve odluke unaprijed išta smisla.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Mentalni problemi postaju sve učestaliji kod mladih od 11 do 15 godina

Razina mentalnog zdravlja opada s odrastanjem, u posebnoj su opasnosti djevojčice

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih Europljana u dobi od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je objavio Više…

Bez obzira na otvaranje i dalje ostaje mjera o sigurnoj udaljenosti i izostanku kontakata...

Otvaraju se igrališta – Od danas je moguće i na Srednjiku

Zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa sve smo na neko vrijeme stavili na pauzu. Većinu, barem. Sva su dječja i sportska Više…

Capak: "Učenici mogu držati distancu. Prosjek veličine razreda je 13,5 učenika, ali ne bih o detaljima. Napravili smo vrlo detaljne preporuke, najdetaljnije ikad"

HZJZ dovršio preporuke za državnu maturu i rad škola – Ne otkrivaju detalje

“HZJZ je dovršio draft preporuka za državnu maturu i rad škola. On je jutros predan Ministarstvu, čekamo da daju komentare Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći

Toliko je popularna! Ova će biciklijada prema broju prijava dvostruko premašiti sve dosadašnje godine...

Još jedna tradicionalna biciklijada Deer & Bike

Grad Osijek objavio obavijest o proglašenju prirodne nepogode mraz na voćarskim kulturama

Oštećeni imaju rok od osam dana da prijave oštećenja od mraza