OSJEČANI

Odgovornost slanja djece u škole je na roditeljima? – Sindikat hrvatskih učitelja se ne slaže s Divjak

Kako objasniti maloj djeci da moraju biti dva metra od prijatelja? Odakle veliki broj učitelja i profesora koji će održavati nastavu manjim grupama?

Objavljeno 27.04.2020
Ivona Amidžić

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako dio nastave na daljinu u Hrvatskoj ide relativno dobro. Što se tiče državne mature dani su okvirni datumi u lipnju, od 8. do 29. lipnja, piše Index.

“Djecu neće nitko tjerati u školu, roditelji će odlučiti o tome. Nastava će za veliku većinu učenika biti online, kao i do sada”, rekla je Divjak.

Dodaje kako se treba razraditi detaljan scenarij i razgovarati s epidemiolozima. Velika većina učenika bit će u nastavi na daljinu do kraja školske godine.

“Kod zaključivanja ocjena dali smo jasnu uputu – uzima se sve što je u školi bilo, u nastavi na daljinu trebaju se dati još dvije ocjene, što možda neće biti moguće iz, primjerice, tjelesnog. Treba osluškivati i u kakvim uvjetima učenici rade. Nije samo ocjena ono što nas zanima, zanima nas i kako se učenik osjeća i kako mu je kod kuće”, rekla je.

S time se ne slaže Sindikat hrvatskih učitelja koji smatra da je takva odluka pogrešna

Između ostaloga ističu nelogičnosti od toga da je dopušteno okupljanje samo deset osoba i u isto vrijeme cijelih razreda u školama, nemoguće je odjednom imati puno više učitelja i profesora čak i ako se razredi podijele na više dijelova, do toga da se ne zna što s visokorizičnim zaposlenicima.

U prilog izjavi da Divjak ne shvaća na koji način je sve dosad funkcioniralo je i njezina izjava o tome da online nastavu ne izvode pravi učitelji i profesori već netko drugi. “Mora da se zaista radi o nekim klonovima učitelja/ica razredne nastave”, komentirali su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Nije se ni razmišljalo kako će se mlađoj djeci objasniti kako moraju biti dva metra udaljeni od prijatelja te kako će to ubuduće na njih djelovati.

Dodamo li svemu ovome činjenicu da je potres u Zagrebu učinio puno štete, da neke škole nisu ni sanirane, da nemaju toplu vodu niti ikakve upute kako odrediti gdje će djeca iz tih škola ići na sastavu, ostaje za vidjeti imaju li ovakve odluke unaprijed išta smisla.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je prije nekoliko dana veliki dokument u kojem su objašnjena tri modela nastave: A, B i C...

Počela je školska godina: Maske su obavezne u slučaju da nema razmaka, satovi su skraćeni…

Ova će nastavna godina biti posebna po pandemiji koronavirusa, odnosno epidemiološkim preporukama koje će se morati poštivati, piše Index. Najvažnije Više…

"Škole bi trebale organizirati odmore u različito vrijeme, odnosno ukinuti školsko zvono, na način da učenici ne dolaze u kontakt s učenicima iz drugih razrednih odjela te se kreću izvan učionice samo koliko je nužno..."

Upute za novu školsku godinu: Treba ukinuti zvono, raditi u dvije smjene, ostajati u istoj učionici…

Održana je konferencija za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje su predstavljene upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 Više…

Akademska godina za fakultete kraće nešto nakon nastavne odnosno školske godine - Te institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju mogu i same organizirati svoju nastavu

Škole počinju 7. rujna – Objavljene i upute tko mora nositi maske

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u 15 sati su predstavljene Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dovoljno je svoje staro zlato donijeti u jednu od poslovnica koje postoje u čitavoj Hrvatskoj. Otkupljuje se doista sve od zlata...

Trebate gotovinu odmah? Zaboravite na kredite, rješenje je otkup zlata!

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika

HZJZ preporučuje da učenici tijekom odmora izađu na otvoreno

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić

Autorske večeri Filmske RUNDE za najslađi kraj tjedna