ŽIVOT

Odluka o slobodnom kretanju unutar županija ima iznimke!

Neki su prostori i dalje ograničeni kao i prije, a negdje su mjere i izvan samih županija...

Objavljeno 20.04.2020
Ivona Amidžić

Za vikend se na dnevnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske započelo pričati o onome što Hrvati priželjkuju već neko vrijeme, a to je tema popuštanja i ublažavanja mjera zaštite i prevencije širenja koronavirusa u Hrvatskoj.

Ono što je zbog malo povoljnije epidemiološke situacije bilo lako spomenuti bile su propusnice i mjere kretanja i zabrane kretanja. Sve će razveseliti kako se posjedovanje tih propusnica ukida ako se planirate kretati samo unutar svoje županije.

Naravno, mjere se ne mogu odmah jednako primijeniti na sve županije, već se donose ovisno o stanju u kojem se županija trenutno nalazi, gledajući na učinak epidemije. Ali, iako se čini da se situacija poboljšava brzo može doći do zaokreta na gore. Capak tako upozorava kako se ne smijemo previše opustiti. Mjere koje se tiču zabrane kretanja među županijama bez propusnice ipak ostaju.

Popuštanje mjera se neće voditi jednako u svim županijama. Gledat će se čimbenici kao što su stanje u cijeloj županiji, ali i stanje po pojedinim dijelovima koja su prošla, trenutna ili potencijalna buduća žarišta zaraze. Tako će se njih stavljati pod poseban nadzor gdje će vrijediti drugačija pravila.

Karta dosadašnjih odluka u vezi županija

Tek smo počeli pričati o popuštanju mjera, a stanje u državi može se pregledati na posebnom prikazu podijeljenom na županije. Kroz vrijeme, mijenjat će se i izgled karte, kako se budu dodavale i oduzimale mjere u županijama.

Ove se mjere odnose samo na kretanje građana unutar županija, općenito govoreći, ali se za bilo kakvo kretanje između županija i dalje traži propusnica pa to nemojte propustiti napraviti ako je vaša destinacija izvan županijskih granica.

Kako smo već napomenuli, neka područja unutak pojedinih županija mogu biti izuzeta iz mjera koje vrijede za cjelokupnu županiju tako da taj prostor bude stavljen pod posebne mjere zbog sigurnosti stanovnika i sprječavanja dodatnog širenja virusa COVID-19, a moguće je i da budu donesene posebne regulative kretanja u određenom prostoru.

Situacija se mijenja na bolje i imamo zbog čega biti veseli. Ali, kao što naglašavaju i iz Stožera, još nemamo razlog za opuštanje, još uvijek je situacija opasna i najbolji način na koji ćemo zaštititi i sebe i svoje sugrađane jest da i dalje održavamo propisani fizički razmak i što je više moguće ostanemo doma!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Manje je poznato da je idealna tjelesna aktivnost za ljudski organizam upravo - hodanje. Mi smo i evolucijski hodači, "dizajnirani" upravo za tu vrstu tjelesne aktivnosti. Naši preci prelazili su velike udaljenosti u potrazi za hranom i skloništem te zahvaljujući tome i preživljavali.

Svjetski dan kretanja

Hipokratova izreka “Šetnja je lijek” i danas je poznata. Svi već dobro znamo da je tjelesna aktivnost neophodna ako želimo Više…

Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka u pet hrvatskih županija...

Zračni lovci opet jašu nebom

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u petak 14. listopada 2022. Više…

U svih pet županija ukupno je preminulo pet osoba

Od 300 novih slučajeva u Slavoniji 130 ih je u Osječko-baranjskoj županiji

U županijama na istoku zemlje 300 je novih slučajeva zaraze, od kojih je najviše u Osječko-baranjskoj županiji (130). U Brodsko-posavskoj Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)