ŽIVOT

Održana akcija čišćenja Drave

Održana je akcija čišćenja rijeke Drave, događaj su posjetili gradonačelnik Radić, zamjenik župana Matko Lukić i direktor VG Osijek Željko Kovačević...

Objavljeno 27.08.2022
Iven Jurić

Povijesno nizak vodostaj Drave u Osijeku pokazao je što se sve krije uz obalu, pa je Grad Osijek u suradnji s Hrvatskim vodama, Unikomom i Osječko-baranjskom županijom organizirao akciju čišćenja Drave od Zimske luke pa sve do željezničkog mosta.

Ronioci su na obalu iznosili stolce, auto gume, željezne šipke i ostali otpad, a sudionici akcije isti su prenosili u kamione gradske tvrtke Unikom koja će otpad zbrinuti.

– Drava je dosegnula povijesni minimum -172 centimetar koji nam je pokazao da Drava ne krije blago nego otpad pa smo ovom radnom akcijom željeli počistiti ono što se može. Otpad koji skupimo biti će razvrstan, inače je Grad Osijek jedan od vodećih gradova kada govorimo o razvrstavanju otpada – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Uskoro se dovršava i šetnica uz Dravu, projekt Hrvatskih voda kojim će Osijek dobiti najdužu šetnicu uz rijeku u ovom dijelu Europe, a ova je akcija poticaj građanima da čuvaju naše resurse i doprinesu očuvanju rijeke i njene obale.

– Klimatske promjene su vidljive i uzimaju danak, drago mi je da gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Radićem prati situaciju i svojim primjerom poziva i građane na odgovorno ponašanje. Promjene koje se događaju jasan su pokazatelj da se moramo prilagođavati i učiniti sve da olakšamo život našim ljudima, pa tako Osječko-baranjska županija priprema i gradi 16 sustava za navodnjavanje koji će pomoći poljoprivrednicima da se uhvate u koštac s klimatskim promjenama i sušom kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo – rekao je zamjenik župana Mato Lukić.

Rekordno nizak vodostaj stvara probleme i u plovnosti Drave. 2003. godine je zadnji put bila tako niska Drava, odnosno četiri centimetra viša od ovogodišnjeg vodostaja.

– Hrvatske vode, Osječko-baranjska županija i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokrenuli smo projekt Integralnog upravljanja Dravom od nultog do 11 kilometra koji uključuje i Luku Tranzit. Tim ćemo projektom dugoročno riješiti problem pristupa rijeci Dravi, jednim djelom izgradnje hidrotehničkih građevina, a drugim dijelom i čišćenjem koje bi trebalo ovdje postati uobičajeno – rekao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda.

U sklopu zakonskih okvira Hrvatske vode uklanjaju nanose u rijeci Dravi, to je kontinuirani proces kojim se čini sve da se u što većoj mjeri osigura plovnost Drave.

 

Radnici

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

Uloga spasioca je ključna za osiguranje sigurnog i ugodnog iskustva na plaži i bazenu, čineći ovaj posao jednim od najboljih izbora za ljeto.

Postani spasilac!

Ljeto je sezona koja nas mami na sunčane plaže, tirkizno more i opuštajuće trenutke uz bazene. No, uz te čari Više…

Za odličnu atmosferu pobrinuo se Parni valjak, a svojim se sugrađanima kao i brojnim gostima u ponoć obratio i osječki gradonačelnik Ivan Radić poželjevši im sretnu i uspješnu 2024. uz obilje zdravlja, sreće, ljubavi i mira

Osječani dočekali Novu godinu na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi

Na prepunom Trgu Vatroslava Lisinskog u obnovljenoj Tvrđi Osječani su ispratili Staru i dočekali Novu godinu. Za odličnu atmosferu pobrinuo se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje