POLITIKA

Održana Koordinacija župana Anušića i gradonačelnika i načelnika OBŽ – Afrička svinjska kuga

Zbog zaraze Afričkom svinjskom kugom u susjednim županijama postoji izrazito veliki rizik prodora bolesti, stoga je Osječko-baranjska županija poduzela niz mjera, od edukacija uzgajivača i poticanja na prekategorizaciju poljoprivrednih gospodarstava do niza preventivnih aktivnosti

    Objavljeno 20.09.2023
    Matija Ivanković

    Iako pokriva čak 35 posto proizvodnje svinjskog mesa u Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija do sada nema zabilježen niti jedan slučaj pojave Afričke svinjske kuge. Međutim, bolest je raširena na području susjednih županija, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, kao i na području Srbije, pa je Osječko-baranjska županija područje visokog rizika.

    Danas (20. rujna 2023. godine) župan Ivan Anušić stoga je sazvao još jednu koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije, i to samo s jednom temom – Afrička svinjska kuga.

    Uz čelnike Županije, općina i gradova, na koordinaciji je sudjelovala i ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić, Goran Jančo, predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ te predstavnici Savjetodavne službe, Uprave za veterinarstvo, Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Nacionalnog kriznog stožera za ASK Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata, veterinarskih stanica te Lovačkog saveza OBŽ.

    Zbog zaraze Afričkom svinjskom kugom u susjednim županijama postoji izrazito veliki rizik prodora bolesti, stoga je Osječko-baranjska županija poduzela niz mjera, od edukacija uzgajivača i poticanja na prekategorizaciju poljoprivrednih gospodarstava do niza preventivnih aktivnosti.

    – Osječko-baranjska županija drži 35 posto hrvatskog svinjogojstva, puno ljudi živi od uzgoja svinja i proizvodnje mesa i moramo voditi brigu o tome. Kako i na prethodnom sastanku, i sada smo analizirali stanje te predlažemo mjere za sprječavanje proboja ASK koje su svi prisutni gradonačelnici i načelnici jednoglasno usvojili i uputit ćemo ih svim nadležnim službama. Dakle, činimo sve što možemo da ne dođe do proboja bolesti, zato je važno da se svi striktno i sustavno držimo svih propisanih aktivnosti – rekao je župan Ivan Anušić.

    – HAPIH je održao niz edukacija kako u našoj, tako i u susjednim županijama, a uz mjere koje se sada provode, najbitnije je povećanje biosigurnosti na našim farmama – istaknula je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

    – U budućnosti ćemo u Hrvatskoj svinje moći držati samo u kategorijama 3. i 4. i zbog toga pozivam naše svinjogojce da se odluče na prekategorizaciju, a na području Osječko-baranjske županije tu prekategorizaciju plaća Ministarstvo poljoprivrede – rekao je Davor Pašalić iz HAPIH-a.

    Virus duže opstaje među populacijom divljih svinja i zbog toga je Goran Jančo, predsjednik Udruge svinjogojaca, apelirao na lovačka društva da ubrzaju odstrjel divljih svinja do propisane granice biološkog minimuma.

    – Ovo je dobar trenutak da se svi skupa resetiramo. Svinjogojci su ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo i podižu razinu biosigurnosti na farmama. Drago mi je da Županija i župan prepoznaju važnost ove teme. Moram istaknuti kako je najveći problem na onim gospodarstvima koja se pridržavaju svih sigurnosnih mjera, a ne mogu prometovati životinjama jer se ASK pojavila na susjednim gospodarstvima. Životinje su zdrave, mogu biti serološki ispitane, a ostaju na gospodarstvima koja su u problemu jer imaju velike troškove, a ne mogu prometovati svinjama. Za to se mora iznaći dugoročno rješenje – rekao je Jančo.

    Osječko-baranjska županija u kontinuitetu poduzima mjere za suzbijanje širenja ASK i time na uvelike pomaže Ministarstvu poljoprivrede i veterinarskom sustavu na terenu, rekla je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

    – Provode se popisi svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje kako bi se na lokacijama na kojima se drže neregistrirane svinje omogućilo da se one maknu. Isto tako svi objekti koji ne mogu udovoljiti biosigurnosnim mjerama, a kao takvi predstavljaju vrlo veliki rizik od širenja bolesti, intencija je da se svinje s takvih gospodarstava otpreme u klaonicu ili zakolju na vlastitom gospodarstvu kako bi se meso iskoristilo – dodala je Karačić.

    Podaci o širenju zaraze i eutanaziji mijenjaju se iz dana u dan, danas je više od 800 gospodarstava na kojima je potvrđena Afrička svinjska kuga, a broj usmrćenih svinja već je blizu 20 tisuća.

    S ciljem sprječavanja prodora bolesti na područje najveće istočne županije, Osječko-baranjska županija je u koordinaciji s gradonačelnicima, načelnicima i svinjogojcima danas donijela zaključak o predlaganju dodatnih mjera.

    Predlaže se ubrzavanje prekategorizacije u kategoriju 3. te dodatne sigurnosne mjere u vidu policijskih kontrola na ulazu i izlazu iz Osječko-baranjske županije te dodatne biosigurnosne mjere na području županije.

    Također se predlaže i sufinanciranje dezinfekcijskih barijera, zaštitne opreme i punktova za dezinfekciju za vlasnike gospodarstava. Traži se kontinuirano izvještavanje od strane stručnih službi Ministarstva i koordiniranje aktivnosti s čelnicima J(R)SL putem sustava Civilne zaštite te da se omogući promet testiranih zdravih svinja u kategoriji 3. na gospodarstvima na kojima nema pojave bolesti, a nalaze se u blizini gospodarstava sa zaraženim svinjama.

    U slučaju prodora bolesti, a s ciljem sprječavanja širenja predlaže se provođenje eutanazije svinja tek kad dođe vozilo za odvoz istih te da predstavnici Civilne zaštite obavezno budu prisutni kod svih radnji eutanazije, utovara, otpreme i slično.

    Kao pomoć svinjogojcima u ovom za njih iznimno teškom razdoblju, uz već aktivne mjere, predlaže se brža isplata sredstava i osiguravanje rasplodnog materijal za sve koji se žele nastaviti baviti svinjogojstvom, a dok traje zabrana uzgoja svinja osiguravanje svinjogojcima primjerenih primanja za život njihovih obitelji kao i dopuna propisa vezanih uz kvalitetu mesa posebno svinjetine iz uvoza.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ivan Anušić je odmah stupio na novu dužnost, a sukladno zakonskim odredbama došlo je do promjene na čelu Osječko-baranjske županije. Dosadašnji zamjenik župana Mato Lukić od danas obnaša dužnost župana najveće županije na istoku Hrvatske

    Zamjenik župana Mato Lukić od danas na čelu Osječko-baranjske županije

    Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj danas (16. studenoga 2023. godine) dosadašnji župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potvrđen je za novog Više…

    Dobio je podršku HDZ-a i koalicijskih partnera. On je 6.5 godina župan, bio je načelnik, branitelj je i dragovoljac i jedan od potpredsjednika HDZ-a.

    Premijer Andrej Plenković na pressici – Ivan Anušić će biti novi ministar obrane

    Danas se održavaju konzultacije s kandidatima za ministra obrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razriješen dužnosti zbog izazivanja Više…

    Na jučerašnjoj sjednici Županije Ivan Anušić najavio je kako uskoro kreće projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku...

    Župan Anušić najavio projekt izgradnje I. Gimnazije u Osijeku

    Na jučerašnjoj sjednici u Velikoj vijećnici županijske skupštine župan Ivan Anušić najavio je kako uskoro kreće projekt izgradnje I. Gimnazije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali 151 saborskog zastupnika. Još jednom, izgledno je da ćemo imati "Frankeštajn" vladajuću koaliciju

    Hoćemo li imati još jednu “Frankenštajn” vladu?

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde