GOSPODARSTVO

Održana panel rasprava o potencijalu razvoja turizma u prekograničnom području

Cilj je ovog susreta razmotriti mogućnosti, važnost i potencijal razvoja turizma u prekograničnom području

    Objavljeno 30.03.2022
    Ivona Amidžić

    U Kulturnom centru u Osijeku, u utorak, 29. ožujka 2022. godine održana je panel rasprava u okviru  projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, čiji je nositelj Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

    Cilj je ovog susreta razmotriti mogućnosti, važnost i potencijal razvoja turizma u prekograničnom području. I Osječko – baranjska županija i susjedna Županija Baranja u Mađarskoj kontinuirano rade na razvoju i jačanju kapaciteta kontinentalnog turizma, a time i privlačenja turista izvan matične države. Kako je jedan od osnovnih  izazova za jačanje turističkog tijeka između Mađarske i Hrvatske upravo jezična barijera, cilj je povećanje tijeka informacija između turističkih dionika i medija u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranya, s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima tijekom godine.

    – Puno je toga što nas povezuje s mađarskom Županijom Baranyom, od kulture, prirode i vina, a mi uz ovaj projekt provodimo i projekt Vinski turizam bez granica, odnosno lansiramo jedan novi turistički proizvod pod nazivom Zemlja vina, koji je zamišljen kao višednevni obilazak atraktivnih vinskih destinacija poput Erduta, Baranje, Villany-a, s naglaskom na istraživanje gastro i eno ponude. Mi živimo u iznimno bogatom prekograničnom području u kojem najveći izazov u suradnji predstavlja jezična barijera zbog čega se i više spajamo upravo kroz ovakve projekte. Kad govorimo o brojkama, one su na mađarskoj strani, jer je riječ o velikoj infrastrukturi i smještajnim kapacitetima koje posjeduju. Rekordne 2019. godine Županija Baranya je imala oko 700.000 noćenja, a mi kao vodeća slavonska županija, u to smo vrijeme imali oko 230.000 noćenja. Dakle, to je izuzetno zanimljivo područje za preljevanje gostiju i duži ostanak gostiju na destinaciji. Sada se polako vraćamo na predpandemijsko stanje te je početak ove godine na razini 2019. godine – kazala je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

    Jedan od sudionika panel rasprave bio je i doc.dr.sc. Ivan Kelić s Katedre za marketing Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji je naglasio kako je u suradnji najvažnije definirati tko su potrošači i koje su dodirne točke u nastupu prema turistima.

    – Turisti danas traže doživljaj i izazov, a iako je korona unijela značajne promjene u navikama potrošača, zajedno s mađarskim kolegama možemo ponuditi puno našim gostima. Tu prije svega mislim na odmak od urbanizacije i malo drugačiji oblik city-breaka, individualni pristup po čemu smo vrlo poznati, a što će doprinijeti pronalasku novih potrošača. Jako mi je drago što poslovni subjekti u turizmu, zahvaljujući sustavnoj edukaciji i razvoju novih sadržaja imaju mogućnost ponuditi drugačiji turistički proizvod koji će se uvjeren sam, naći na strateškoj mapi europskih i svjetskih turista. Ne smijemo zanemariti i da smo dobro infrastrukturno povezani te da je sada na nama osmišljavanje i oblikovanje sadržaja u smislen turistički proizvod – rekao je Kelić.

    Zamjenik župana Josip Miletić osvrnuo se na ulogu manjina u partnerskom povezivanju dviju zemalja.

    – Manjine kao mostovi i poveznica su izuzetno važni i u našem društvu vrlo dobro prihvaćeni. Kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije osobno svjedočim jedinstvu u realizaciji brojnih zajedničkih projekata. Jedan od njih je i Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, kojem su potporu dale i brojne manjinske skupine s područja naše županije uključujući se kao dio tima u pružanje podrške raseljenim osobama. Drago mi je da u teškim situacijama pokazujemo zajedništvo i jedinstvo njegujući i ostale poveznice koje imamo – zaključio je Miletić.

    Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nositelj je projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, koji je financiran kroz EU Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha te Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Najveće iznenađenje jest da je tijekom srpnja ostvaren najveći broj noćenja do sada u 2023. godini

    Rekordan turistički srpanj u Osječko-baranjskoj županiji

    Osječko-baranjska županija posljednjih godina u kontinuitetu bilježi izvrsne turističke rezultate. Rezultat je to kontinuiranog rada na razvoju destinacije kroz Turističku Više…

    Za 2023. godinu usvojen do sada najveći proračun, gotovo dvije milijarde kuna, odnosno 258.393.330 eura. Plan razvoja OBŽ do 2027. godine od strane resornih ministarstava ocijenjen odličnim jer se u njemu promišlja nekoliko koraka unaprijed, pa se realizira i nastavlja po planu

    Skupština OBŽ: Razvoj županije temelji se na kvalitetnim projektima

    U nazočnosti 45 od ukupno 47 vijećnika, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (9. ožujka 2023. godine) održana Više…

    "...možemo očekivati, imajući u vidu činjenicu da 60% noćenja dolazi iz Euro područja, 2/3 turista iz Schengen prostora da će svakako to biti mamac za povećani broj dolazaka i noćenja ove turističke sezone 2023."

    U Osijeku održani Dani poslova u turizmu

    U osječkoj Dvorani Gradski vrt održani su Dani poslova u turizmu koje su zajednički organizirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nakon zagrebačkog i splitskog meetupa, na red je ponovno došao i osječki - mjesto odakle je The Geek Gathering nastao prije 11 godina.

    [NAJAVA] The Geek Gathering Meetup se vraća u Osijek

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice