ŽIVOT

Održana Početna konferencija projekta „Zaslužujemo najbolje“

Omogućit će učinkovitiji proces deinstitucionalizacije, prevenciju institucionalizacije te razvoj socijalnih usluga i podrške zajednici...

Objavljeno 12.05.2021
Ivona Amidžić

U Osijeku je održana Početna konferencija projekta „Zaslužujemo najbolje“ Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek. Opći cilj projekta je smanjenje broja institucionaliziranih ranjivih skupina i sprječavanje daljnje institucionalizacije.

Infrastrukturnim unaprjeđenjem, radovima i opremom, projekt će osigurati izvaninstitucijsku podršku djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, primarnim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima te djeci s poteškoćama u razvoju s područja Osječko-baranjske županije.

Omogućit će učinkovitiji proces deinstitucionalizacije, prevenciju institucionalizacije te razvoj socijalnih usluga i podrške zajednici.

“Projekt „Zaslužujemo najbolje“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od gotovo 15 milijuna kuna. Projektne aktivnosti obuhvaćaju uređenje sedam lokacija, od toga je jedna u Čepinskim Martincima, a to je naša postojeća kuća koja je izgrađena 40-ih godina prošloga stoljeća, derutna je i nije u funkciji. Sada ćemo izgraditi novu kuću, opremiti je i ondje pružati uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. To podrazumijeva da djeca žive u manjim skupinama, sa svojim odgajateljima, odnosno da žive najbliže onom kako se živi u obitelji”, rekla je Miranda Glavaš-Kul, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje.

“Cilj nam je da je što manje djece u institucijama. Osim tog prostora u Čepinskim Martincima, od Ministarstva državne imovine dobili smo na korištenje tri stana na području Osijeka. Jedan stan na Trgu Ljudevita Gaja bit će također za organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku. Trenutna prva namjena mu je za djecu bez pratnje, ukoliko ih bude, a ukoliko ne bude potrebe za njih, koristit će ga korisnici koji su inače u sustavu. Ostala dva stana bit će na raspolaganju mladima koji izlaze iz sustava kako bismo ih pripremili za samostalan život, dakle vrlo je važno da se naši mladi pripreme kad jednom odu od nas i okuse taj polusamostalni život”, pojašnjava Glavaš-Kul.

“Naš objekt u Zagrebačkoj ulici prilagodit ćemo novim uslugama jer smo prepoznali da je na području naše županije nužna rana intervencija, kako za djecu koja su kod nas tako i za djecu u obiteljima. Ondje ćemo jedan kat preurediti za ranu intervenciju, ugraditi dizalo i napraviti senzorni park u dvorištu. Korisnike ćemo dovoziti jer smo nabavili vozila što će omogućiti i ljudima iz socijalno ugroženih obitelji veću dostupnost ove usluge, koju se inače jako dugo čeka. Osim toga, osiguravamo dva poludnevna boravka za koje nam Dom zdravlja OBŽ osigurava prostor, u Dalju i Tenji, a i te ćemo prostore preurediti i opremiti za prihvat 40 djece”, dodaje ravnateljica Centra.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa kazala je kako Vlada RH i resorno ministarstvo podupiru i snažno potiču sve procese deinstitucionalizacije.

“Ovo su najljepša događanja u našem sustavu jer to su događaji koji nas raduju kad su u pitanju djeca i njihovi interesi te poboljšanje njihova života unutar institucija. Kroz reformu socijalne skrbi podržavamo procese deinstitucionalizacije i transformacije naših ustanova diljem Hrvatske jer, kao što znate, i brojne druge ustanove su aplicirale na slične natječaje zbog čega ćemo biti u stanju osigurati puno bolje i humanije uvjete života”, istaknula je Pletikosa.

“Izazovi s kojima se trenutno suočavamo, a koji nas očekuju i u budućnosti su veliki i traže naš odgovor na adekvatno vođenje brige o malodobnoj djeci, kojima i ostavljamo društvo koje danas gradimo. Drago mi je da je ovaj važan projekt, vrijedan gotovo 15 milijuna kuna, sufinanciran europskim sredstvima, a ne sumnjam da će doprinijeti održavanju društva zdravim i funkcionalnim. Odgoj djeteta i njegovo osamostaljenje su važni zadaci koje kao društvo i zajednica imamo, a centri poput ovog i projekti koje provode, silno doprinose stvaranju boljeg i kvalitetnijeg društva u cjelini. Osječko-baranjska županija uvijek je podupirala ustanove koje pružaju pomoć potrebitima, a to će nastaviti činiti i u budućnosti”, zaključio je župan Ivan Anušić.

Danijela Kalanjoš, jedna od djevojka koja živi u organiziranom stanovanju, objasnila je da joj je samostalni život puno pomogao u izgrađivanju sebe kao osobe i savladavanju vještina koje do tada nije poznavala u čemu su joj puno pomogli i odgajatelji. Kaže kako je primijetila da je puno samostalnija i zrelija od svojih vršnjaka na čemu može zahvaliti upravo programu stanovanja izvan Centra.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Udruge Graševina Croatica u Osijeku 27. Više…

"Naša priča s posvojenjem počela je 2016. godine, kada smo odbijeni od sustava jer smo istospolni par. Šest izgubljenih godina te djece ide na dušu politici"

Vrhovni sud odlučio: U Hrvatskoj odsad i istospolni parovi smiju posvajati djecu!

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani temeljem svoje seksualne orijentacije, rezultat Više…

Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina

Kušajte najbolje graševine Hrvatske u Osijeku – Besplatno sudjelovanje! [PROGRAM]

Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina Osijek”  koja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!