OSJEČANI

Održana sjednica na temu rasprave perspektive turizma na području Županije

Ivanović: "Danas smo htjeli izrvno čuti koji su problemi s kojima se suočavaju i što mi kao županijska uprava možemo učiniti za njih"

Objavljeno 25.05.2020
Ivona Amidžić

Na danas održanoj sjednici Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije razmatrao je epidemiološku situaciju, koja je povoljna, bez novooboljelih, a svakim danom sve je više izliječenih osoba.

Međutim, središnja točka bila je rasprava o stanju i perspektivama turizma na području Županije. Tim povodom putem video linka na sjednici je sudjelovalo desetak predstavnika hotela, pansiona, ugostitelja, obiteljskih gospodarstva i drugih koji se bave turizmom.

“U protekle tri godine župan Ivan Anušić je redovito isticao da je turizam djelatnost koja može ostvariti značajan dohodak za ovo područje. Nažalost, pojava virusa COVID-19 napravila je velike štete turističkim djelatnicima koji su godinama vrijedno radili i uspostavili svoje kapacitete, a zbog epidemiološke situacije i niza zabrana nastali su problemi u njihovom radu. Danas smo stoga htjeli izravno čuti koji su problemi s kojima se suočavaju, što mi kao županijska uprava možemo učiniti za njih te kako u partnerskom odnosu prikazati Slavoniju i Baranju, našu Osječko-baranjsku županiju kao destinaciju u koju se može doći i koja je što se tiče epidemiološke situacije vrlo sigurna”, rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović.

Zahvalio je turističkim djelatnicima što se na sve načine bore da privuku goste te im u tomu obećao potporu Županije.

Između ostalih aktivnosti, Županijski stožer u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo OBŽ i drugim stručnim službama nastoji osigurati više autonomnosti u procjenjivanju trenutne, pa i epidemiološke situacije na razini županije.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth dodala je kako turistički djelatnici na području županije dobro tumače mjere HZJZ-a, a u slučaju dvojbe naglasila je kako su im epidemiolozi županijskog Zavoda na raspolaganju. Ako je potrebno oni će pregledati pansione, dječja igrališta i druge sadržaje njihove dodatne ponude te dati tražene odgovore.

“Ova godina počela je jako dobro za turizam na području Osječko-baranjske županije. Broj noćenja u odnosu na prethodnu godinu u siječnju je povećan 30 posto, u veljači sedam, no u ožujku bilježimo lagani pad da bi u travnju pad bio 73 posto. Za sada je ukupan pad broja noćenja ove godine čak 56 posto. Najveći udarac trpi kongresni turizam koji je za ovo područje „zlatni proizvod“ u travnju i svibnju i njega će biti potrebno najviše kompenzirati novim sadržajima”, rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Uz naglasak da je s prvim popuštanjem epidemioloških mjera primjetno postupno oživljavanje turizma, Ivana Jurić je poručila:

“Ključni problem svih poduzetnika u turizmu, pored epidemioloških odredbi koje su bile do sada na snazi i nakon otkazivanja mnogih manifestacija, je motiv dolaska turista, pa je na nama da sada stvorimo novi motiv dolaska. Između ostalog, u tom cilju osmislili smo i predlažemo održavanje disperzirane manifestacije kojom bi Osječko-baranjsku županiju u lipnju učinili vinskom destinacijom. Bio bi to mjesec otvorenih vinskih podruma u našim vinogorjima, s ponudom integriranog paket aranžmana”, rekla je.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tradicionalno podneblje Hrvatske prožeto je većom potrebom za uzajamnošću, povezivanjem, druženjem, pripadnošću, koje će se u tolikoj mjeri u 2024 godini rastočiti, da ćemo se moći slobodno nazivati državom individualaca kakva su već izgrađena na primjer u državama Skandinavije

Futurološki pregled 2024 – Izostanak empatije, samodostatnost i individualizam iduće godine dovest će nas do velike sebičnosti i rastakanja društva

Izostanak empatije, samodostatnost života te ubrzana erozija onoga što nas najviše karakterizira upravo ljudima – a to je naše društveno Više…

OŠ Ljudevita Gaja organizirala je sajam srednjih škola na kojoj su se, uz različite osječke srednje škole, predstavili i projekt Inklutour s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek

Inklutour radionice „Pronađi svoj put u ugostiteljstvu i turizmu“ predstavljene i u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja u Osijeku

Osnovna škola Ljudevita Gaja u Osijeku organizirala je za svoje učenike i njihove roditelje sajam srednjih škola u sportskoj dvorani. Više…

Inklutour zajedno s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom, provode niz radionica pod nazivom “Pronađi svoj put u ugostiteljstvu i turizmu!”

U sklopu projekta Inklutour započele radionice u osječkim osnovnim školama za promociju ugostiteljsko-turističkih zanimanja

Tijekom mjeseca svibnja, projektni tim Inklutour Pučkog otvorenog učilišta Osijek, zajedno s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom, provode seriju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku