POLITIKA

Održana videokonferencija ministara unutarnjih poslova i zdravstva Europske unije

Države članice nastavljaju blisku suradnju u borbi sa koronavirusom

  Objavljeno 17.03.2020
  Ivona Amidžić

  U svrhu zajedničkih konzultacija ministara unutarnjih poslova i zdravstva Europske unije jučer je s početkom u 11.00 sati, održana videokonferencija, u prisustvu povjerenica Ylve Johansson (unutarnji poslovi), Stelle Kyriakides (zdravlje i sigurnost hrane) te povjerenika Janeza Lenarčiča (upravljanje krizama).

  Povjerenik Lenarčič prvi se obratio sudionicima videokonferencije te pritom istaknuo kako će se sutra sastati predstavnici civilne zaštite svih država članica. Na sastanku će Europska komisija iznijeti prijedlog Provedbene odluke za proširenje rescEU-a na medicinske zalihe te je zamolio podršku svih članica za taj prijedlog.

  Povjerenica Komisije za unutarnje poslove, Ylva Johansson, ponovno je istaknula kako su najvažniji zadaci ograničiti zarazu i zaštititi postojeće kapacitete: „Moramo usporiti svakodnevne kontakte, kako bismo usporili širenje virusa“.

  Države članice EU mogu odbiti ulazak u svoje zemlje

  Napomenula je kako je koordinacija među državama članicama iznimno važna. Smjernice Europske komisije za upravljanje granicama jutros su usvojene i poslane članicama. Naglasila je da DČ mogu odbiti ulazak u svoje zemlje, ali je važno da takve odluke budu proporcionalne te donesene u koordinaciji sa zdravstvenim sustavom. Ni u kome slučaju ne smiju biti donesene na osnovu nacionalnosti.

  Promet roba (hrana, lijekovi, medicinska oprema) je iznimno važan i ključno je da ne bude prekida na granicama. Na svim vanjskim granicama Europske unije postupci moraju biti jednoobrazni i koordinirani. Također je istaknula kako svaki napor mora biti poduzet kako bi se prekograničnim radnicima omogućio odlazak na posao.

  Povjerenica Kyriakides također je naglasila kako je trenutno najvažnije usporiti širenje virusa što će dozvoliti zdravstvenim sustavima članica da se nose sa situacijom. Izvijestila je da danas kreće zajednička nabava maski, zaštitne medicinske opreme i respiratora, a sutra setova za testiranje.

  Napomenula je kako je iznimno važno da se ne ometa lanac opskrbe te je podsjetila da ono s čim se susreće jedna članica danas, sutra čeka sljedeću te da trebamo pokazati solidarnost.

  Što ako veći broj država članica odluči zatvoriti granice?

  Nakon uvodnih izjava povjerenika, sudionici su iznosili svoja iskustva, probleme i preporuke. Pritom je njemački ministar predložio da Komisija prikupi najbolja i najučinkovitija iskustva u suzbijanju širenja virusa i zaštite stanovništva te postavio pitanje izlazne strategije u slučaju da se veći broj država članica odluči za zatvaranje granica.

  Ministar Božinović istaknuo je kako podržava sastanke ovoga tipa te da je razmjena mišljenja i iskustava iznimno korisna jer se svi suočavamo s istim izazovom.

  Izrazio je podršku smjernicama o nadzoru granica Europske komisije koje je povjerenica Johansson predstavila te složio kako je usklađenost u postupanju vrlo važna. Kazao je kako su se države u regiji ponijele koordinirano te da smo uspjeli postići dogovor o tome da promet roba počne teći bez značajnijih zastoja.

  Istaknuo je kako je Republika Hrvatska okružena ne samo državama članicama Europske unije, već i onima koje nisu članice, posebno državama zapadnoga Balkana. Kao pitanje kojim se Europska unija mora baviti, s obzirom da je veći broj sudionika najavio uvođenje ograničenja, istaknuo je pitanje onih putnika koji putuju iz stvarne potrebe, bilo da je riječ o državljanima Unije ili ne. Mnogi od njih rade u članicama Europske unije.

  Ministar Božinović pohvalio je prijedlog njemačkoga kolege za uvođenjem popisa najboljih praksi i razmjenom informacija te pritom istaknuo: „Dobro je za sve nas da vidimo kako naši kolege rade u svim relevantnim područjima – od granica, javnih prostora, zdravstva, jer svi se mi po prvi puta susrećemo sa ovakvim izazovom i možemo učiti jedni od drugih.“

  Pozvao je Komisiju da redovno informira ministre o usvajanju i primjeni provedbenih odluka, kao na primjer odluke o pokretanju zajedničke nabave medicinske opreme, vremenskom okviru isporuke, zaštitne opreme i sl.

  Željko Plazonić obavijestio o mjerama iz Hrvatske

  Na sastanku je sudjelovao i državni tajnik Ministarstva zdravstva, prim. Željko Plazonić, koji je obavijestio o mjerama koje su uvedene u Republici Hrvatskoj (karantena, samoizolacija, odgojno-obrazovne ustanove…), kao i o broju i stanju zaraženih.

  Nakon što su svi sudionici iznijeli svoja iskustva i potencijalne planove, okupljenima se završnim riječima obratila povjerenica Kyriakides. Naglasila je kako Komisija već radi na prikupljanju najboljih praksi u suradnji s grupom epidemiologa koje je okupila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Poručila je da Europska komisija sluša potrebe država članica i trudi se što brže i adekvatnije djelovati.

  Povjerenica Johansson zahvalila je na suradnji i na potpori smjernicama za upravljanje granicama te podsjetila članice da je prije donošenja bilo kakvih mjera na granicama – poželjno o njima unaprijed obavijestiti susjedne države članice i Komisiju.

  Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, Janez Lenarčič, zaključio je sastanak porukom da smo danas imali prilike čuti konsenzus. Mjere koje države članice uvode adekvatne su i koordinirane. Sudionici su istaknuli potrebu da u ovoj situaciji Europska komisija preuzme ulogu voditelja, a važno pitanje svakako je i potreba očuvanja integriteta jedinstvenoga europskoga tržišta omogućavanjem protoka roba.

  foto: MUP

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Država će lokalnim jedinicama, HZZO-u i HZMO-u dati beskamatni zajam do visine koliko su izgubili...

  Sabor prihvatio paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom

  Hrvatski sabor prihvatio je u četvrtak Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa vrijedan gotovo 30 milijardi kuna, Više…

  Grbin smatra da sabor i dalje treba nastaviti s radom, pogotovo sada kada je stanje u državi teško

  Grbin: Sabor treba proglasiti izvanredno stanje u državi

  SABORSKI zastupnik SDP-a Peđa Grbin je izjavio da bi sabor trebao donijeti odluku o izvanrednom stanju u državi i taksativno pobrojiti Više…

  "Za Vladu, predsjednike, bivše predsjednike, tajnike, uhljebe svih vrsta, kojekakve udruge i sve redom u državnoj upravi i državnim i javnim poduzećima i institucijama..."

  Miroslav Škoro: minimalac za sve!

  Miroslav Škoro zadnjih je dana aktivno na svojoj službenoj Facebook stranici profila objavljivao stavove i mišljenja o trenutačnoj situaciji epidemije Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  "Ne otvarajte račune da mi uplaćujemo vama, počnite vi plaćati nama"

  Škoro žestoko napao vladu zbog potresa i koronavirusa: “Ne mogu si pomoći”

  Plenković: "Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja"

  (VIDEO) Plenković i ministri otkrili gospodarske mjere koje uvode i kako do njih

  Petrov: „Naglasak treba biti na otpisu javnih davanja, prije svega doprinosa na plaće onima koji su pogođeni krizom kako bi se zadržala radna mjesta, jer odgoda neće biti dovoljna"

  Petrov: „Jedina prava mjera je otpis poreza i javnih davanja“