ŽIVOT

Održano prvo natjecanje DIP civilne zaštite, vatrogasaca i vojske u letenju dronovima

Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima posade vatrogastva, MORH-a, Ravnateljstva CZ, MUP-a i HGSS-a postigli su odlične rezultate i potvrdili spremnost snaga na ispunjavanju zadaća putem upravljanja bespilotnim letjelicama

Objavljeno 22.02.2020
Petar Tauković

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana civilne zaštite te 15. godišnjice djelovanja Centara 112 u Republici Hrvatskoj Ravnateljstvo civilne zaštite 21. i 22. veljače 2020. godine u Osijeku je organiziralo natjecanje operativnih snaga civilne zaštite u upravljanju bespilotnim letjelicama.

Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima posade vatrogastva, MORH-a, Ravnateljstva CZ, MUP-a i HGSS-a postigli su odlične rezultate i potvrdili spremnost snaga na ispunjavanju zadaća putem upravljanja bespilotnim letjelicama.

“Prvenstveno radimo na uvođenju novih tehnologija u sustav Civilne zaštite a već deset godina koristimo bespilotne letjelice. Pošto ih različite službe koriste u svome radu objedinili smo ih kako bi se kroz tri natjecateljske discipline natjecali i pokazali kakve imaju letjelice i tko je osposobljen za rukovanje s njima. Možemo reći da smo imali dobre rezultate u korištenju u stvarnim događajima, u jednom dijelu prvenstveno mislimo u potragama za nestalim osobama na nepristupačnim terenima. U drugim situacijama kao što su poplave, požari ili tehničko – tehnološke nesreće, koristili smo ih za izviđanje stanja na terenu gdje se nije moglo pristupiti da bi se na temelju toga pružala pomoć operativnih snaga na terenu”, ističe pročelnik Zvonko Grgec.

Pročelnik Grgec naglašava odličnu suradnju s Osječko – baranjskom županijom koja financijski pomaže nabavku novih tehnika i metoda rada, a zahvaljujući tome ekipe su dobro opremljene.

“Vatrogastvo, MORH, Civilna zaštita i HGSS pokazuju nam umijeće u rukovanju bespilotnim letjelicama i što je kruna svega, dokazuju koliko bespilotne letjelice olakšavaju rad svih žurnih službi. Intencija će sigurno biti u vremenu pred nama da tehnika i tehnologija napreduju i da nam ovo bitno pomogne u onomu što znači sustav civilne zaštite a to je sigurna Osječko – baranjska županija i Republika Hrvatska. Samo natjecanje je osmišljeno da probudi kreativnost, ali da građanima pokažu da mogu biti sigurni u ove ljude od kojih puno očekujemo kada dođe do situacije kojoj smo se najmanje nadali”, rekao je osječko – baranjski dožupan Goran Ivanović.

Tijekom prošle godine Centar 112 zabilježio je 115.000 poziva od kojih je tek petnaestak bilo zlonamjernih. Upravo zlonamjerni pozivi nepotrebno blokiraju rad službi, a osim materijalne i financijske štete sprječavaju da bi pomoć dobio onaj komu je doista potrebna.

Tehnologija bespilotnih letjelica u moderno društvo donijela je brojne koristi, kojih će u budućnosti biti samo još više. Između ostalog, dronovi gotovo svakodnevno pomažu i u spašavanju ljudskih života i imovine.

Možda najznačajnija korist na ovom natjecanju je bila u razmjeni iskustava, međusobnog upoznavanja te upoznavanja različitih vrsta oprema i načina rada s istom pripadnika ovih postrojbi. Ovo će svakako postati tradicionalno natjecanje s dronovima koje će se osim po prvi puta u Osijeku sigurni smo održavati i u drugim gradovima i operativnim središtima.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na snazi je odluka o komunalnom redu grada osijeka kao i OBŽ o provođenju mjera zaštita od požara. Kazne su velike a u slučaju ozbiljnog požara tu je i kaznena odgovornost. Budite oprezni sa paljenjem vatre!

[VIDEO] Osječki vatrogasci – Upozorenje građanima!

Dolaskom toplijeg vremena počele su i tradicionalne aktivnosti čišćenja vrtova i voćnjaka od suhe trave i drugog biljnog otpada. KAKO Više…

U tijeku je projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Korištenjem novih tehnologija sustav civilne zaštite osigurava još veću sigurnost građana i u kriznim situacijama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, Ravnateljstvo civilne zaštite i Osječko baranjska županija danas Više…

Prvu ovogodišnju grupu čini 120 ročnica i ročnika, pitamo vas, ide li i vaše punoljetno dijete na odsluženje vojnog roka?

[FOTO] Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

Prva ovogodišnja grupa djevojaka i mladića stigla je danas u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojnu za temeljnu vojnu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša