ŽIVOT

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Objavljeno 27.05.2020
Ivona Amidžić

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj” koji će se održati u srijedu 3. lipnja 2020. s početkom u 18 sati.

Okrugli stol će svi zainteresirani moći pratiti besplatno putem Facebook stranice @WorldYouthAllianceHrvatska i putem Youtube kanala @Svjetski savez mladih Hrvatska.

Pandemija COVID-19 donijela je mnoge promjene u našu svakodnevnicu, a posljedice pandemije pokazat će se tek u nadolazećem razdoblju. Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku, a čije će posljedice biti teže od onih uzrokovanih krizom 2008. godine.

Mladi nisu jedina skupina u društvu koja će biti pogođena nadolazećom ekonomskom i društvenom krizom, ali poučeni iskustvom 2008. godine mladi će zbog nedostatka radnog iskustva i smanjenih kompetencija biti dodatno ugroženi posljedicama ove krize.

Nezaposlenost bi se u Europi trebala udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci

Posljedice prethodne krize sežu od gubitaka radnih mjesta, kako mladih tako i članova njihovih obitelji, nemogućnosti zapošljavanja nakon završenog formalnog obrazovanja, te povećanog broj mladih koji su bili primorani odustati od daljnjeg obrazovanja. Također, Hrvatska je nakon gospodarske krize 2008. godine bila suočena s velikim iseljavanjem mladih, te povećanim brojem mladih s devijantnim ponašanjem i problemima s mentalnim zdravljem.

Trenutno je u Hrvatskoj prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 159.234 registriranih nezaposlenih, od čega je udio mladih do 29 godina 43.776. Prema određenim procjenama nezaposlenost u Europi će se udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci, a 59 milijuna radnika i radnica u Europi će osjetiti posljedice krize.

Mladi, odnosno radnici mlađi od 25 godina, imaju gotovo trostruko veću šansu da izgube posao u odnosu na radnike starije od 25 godina, zato što čine gotovo trećinu zaposlenih u najteže pogođenim sektorima, pri čemu su studenti koji rade uz fakultet izostavljeni iz računice.

U ovim trenucima među mladima vlada atmosfera neizvjesnosti i straha od budućnosti.

Svjetski savez mladih Hrvatska smatra kako je važno na vrijeme otvoriti konstruktivnu javnu raspravu o mogućim rješenjima, preduvjetima i mjerama koje bi vladajuće strukture trebale poduzeti kako bi se spriječio najcrnji scenarij i mladima u Hrvatskoj omogućila dostojanstvena i perspektivna budućnost.

Na okruglom stolu će sudjelovati:

  • Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH
  • Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske
  • Ivan Vidiš, predsjednik Mladeži HDZ-a
  • Vedrana Pribičević, ekonomistica, Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa
  • Marin Miletić, MOST nezavisnih lista

Svjetski savez mladih Hrvatska je organizacija koja okuplja više od 100 mladih u dobi od 18 do 30 godina. U posljednjih nekoliko godina intenzivno se bavimo pitanjima koja su od važnosti za mlade u Hrvatskoj kao što su obrazovanje, zaposlenost mladih i iseljavanje mladih iz Hrvatske.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Mala škola životnih vještina sastoji se od pet poludnevnih radionica, a namijenjena je svim mladima, od 15 do 30 godina, koji se žele osnažiti te unaprijediti svoje socijalne vještine.

Mala škola životnih vještina – Poziv za mlade

Mladi i ove godine imaju imaju priliku besplatno učiti i raditi na svom osobnom razvoju, kroz program nazvan Mala škola Više…

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje