ŽIVOT

Okrugli stol pod nazivom „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj”

Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku

Objavljeno 27.05.2020
Ivona Amidžić

Svjetski savez mladih Hrvatska organizira online okrugli stol „Što s mladima? – Utjecaj COVID-19 na mlade u Hrvatskoj” koji će se održati u srijedu 3. lipnja 2020. s početkom u 18 sati.

Okrugli stol će svi zainteresirani moći pratiti besplatno putem Facebook stranice @WorldYouthAllianceHrvatska i putem Youtube kanala @Svjetski savez mladih Hrvatska.

Pandemija COVID-19 donijela je mnoge promjene u našu svakodnevnicu, a posljedice pandemije pokazat će se tek u nadolazećem razdoblju. Mediji i relevantni stručnjaci upozoravaju da nakon zdravstvene krize slijedi svjetska ekonomska kriza koja će zahvatiti i Hrvatsku, a čije će posljedice biti teže od onih uzrokovanih krizom 2008. godine.

Mladi nisu jedina skupina u društvu koja će biti pogođena nadolazećom ekonomskom i društvenom krizom, ali poučeni iskustvom 2008. godine mladi će zbog nedostatka radnog iskustva i smanjenih kompetencija biti dodatno ugroženi posljedicama ove krize.

Nezaposlenost bi se u Europi trebala udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci

Posljedice prethodne krize sežu od gubitaka radnih mjesta, kako mladih tako i članova njihovih obitelji, nemogućnosti zapošljavanja nakon završenog formalnog obrazovanja, te povećanog broj mladih koji su bili primorani odustati od daljnjeg obrazovanja. Također, Hrvatska je nakon gospodarske krize 2008. godine bila suočena s velikim iseljavanjem mladih, te povećanim brojem mladih s devijantnim ponašanjem i problemima s mentalnim zdravljem.

Trenutno je u Hrvatskoj prema statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 159.234 registriranih nezaposlenih, od čega je udio mladih do 29 godina 43.776. Prema određenim procjenama nezaposlenost u Europi će se udvostručiti u idućih nekoliko mjeseci, a 59 milijuna radnika i radnica u Europi će osjetiti posljedice krize.

Mladi, odnosno radnici mlađi od 25 godina, imaju gotovo trostruko veću šansu da izgube posao u odnosu na radnike starije od 25 godina, zato što čine gotovo trećinu zaposlenih u najteže pogođenim sektorima, pri čemu su studenti koji rade uz fakultet izostavljeni iz računice.

U ovim trenucima među mladima vlada atmosfera neizvjesnosti i straha od budućnosti.

Svjetski savez mladih Hrvatska smatra kako je važno na vrijeme otvoriti konstruktivnu javnu raspravu o mogućim rješenjima, preduvjetima i mjerama koje bi vladajuće strukture trebale poduzeti kako bi se spriječio najcrnji scenarij i mladima u Hrvatskoj omogućila dostojanstvena i perspektivna budućnost.

Na okruglom stolu će sudjelovati:

  • Tanja Herceg, predsjednica Savjeta za mlade Vlade RH
  • Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske
  • Ivan Vidiš, predsjednik Mladeži HDZ-a
  • Vedrana Pribičević, ekonomistica, Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa
  • Marin Miletić, MOST nezavisnih lista

Svjetski savez mladih Hrvatska je organizacija koja okuplja više od 100 mladih u dobi od 18 do 30 godina. U posljednjih nekoliko godina intenzivno se bavimo pitanjima koja su od važnosti za mlade u Hrvatskoj kao što su obrazovanje, zaposlenost mladih i iseljavanje mladih iz Hrvatske.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 230 osoba aktivno na koronavirus

STOŽER OBŽ: U zadnja 24 sata testirana 172 uzorka, sedam bilo pozitivno

U zadnja 24 sata na koronavirus su testirana 172 uzorka, od kojih je sedam bilo pozitivno; šest iz Đakova i Više…

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Više…

U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš na primanju za volontere Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka – zahvalila dionicima koji su bili uključeni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 230 osoba aktivno na koronavirus

STOŽER OBŽ: U zadnja 24 sata testirana 172 uzorka, sedam bilo pozitivno

U inozemstvu, u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu

Nema dojava o problemima na glasanju u inozemstvu

Za glasanje pripadnika Oružanih snaga RH na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor određena su tri posebna biračka mjesta u Oružanim snagama

Pripadnici Hrvatske vojske u RH te u misijama i operacijama u inozemstvu imaju posebna biračka mjesta