KULTURA

OLJK – danas je 7. dan …

Sedmi dan OLJK-a donosi nastavak Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“

Objavljeno 05.07.2018
Alan Srčnik

ČUVARI PRIČA

Sedmi dan OLJK-a donosi nastavak Međunarodnog festivala slikovnice „Čuvari priča“, čiji će program ponovno trajati tijekom čitavog dana, od 10 do 19 sati.

IZLOŽBE U MLU

Od četvrtka nam se priključuje još jedna osječka kulturna ustanova, Muzej likovnih umjetnosti, i to sa čak dvije izložbe – „Drava Art Biennale“ i „Budimski slikar Ferenc Falkoner“.

Barokni umjetnik Ferenc Falconer bio je član slikarske obitelji nastanjene u Budimu. Njegova djela prisutna su u franjevačkim crkvama u Osijeku, Slavonskom Brodu, Našicama i Šarengradu, a izložba obuhvaća 24 oltarna pala i franjevačka portreta iz crkvenih i muzejskih zbirki iz Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Izložba autorice Zsuzsanne Korhecz Papp jedinstvena je prilika da se neka djela ovoga umjetnika sagledaju u širem kontekstu njegova opusa. Izložba je ostvarena u suradnji Gradskoga muzeja Subotica s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku te muzejima u Baji (Türr István Múzeum) i Budimpešti (Budapesti Történeti Múzeum) u koje će biti prenesena nakon Osijeka.

Budući da je Falkoner ostavio značajan trag u baroknoj umjetnosti Slavonije, slikajući oltarne pale za najznačajnije redovničke crkve ovih prostora, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku priključuje se ovoj izložbi međunarodnoga karaktera.

Projekt Drava Art Biennale temelji se na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost, a razvija dugoročne i čvrste suradnje među djelatnicima u kulturi. Izdanje 2017. nastalo je u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka.

Sama izložba je i u ovom trećem izdanju putem Javnog poziva okupila autore koji komuniciraju, provociraju, kritiziraju i promišljaju vodu i njezine uloge.

Drava Art Biennale bavi se temama zaštite okoliša, ekosustavom i vodom kao političkom kategorijom, a nastoji potaknuti suradnju umjetnika, kustosa, aktivista, znanstvenika i drugih stručnjaka te lokalne zajednice. DAB nudi
viziju mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i bolje društvo, a u 2017. godini problematizira temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava.

Obje izložbe bit će otvorene u 19 sati i 30 minuta, u Muzeju likovnih umjetnosti.

„KONSTELACIJE“

Zahvaljujući Gradskim galerijama, sedmi dan završavamo drugom praizvedbom OLJK-a 2018, dramom “Konstelacije“, nastalom prema tekstu Nicka Paynea.

Ova očaravajuća i romantična drama počinje s bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne? Postoji li izbor ili je sve samo stvar sudbine.

U ovoj drami s dva lika priča o paralelnim svemirima “svemirska” je u svakom smislu te riječi.  Konstelacije su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali… Drama “Constellations” premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade. U osječkoj inačici igraju Olga Pakalović i Vladmiri Posavec Tušek, a redateljica je Aida Bukvić. Praizvedba počinje u 21 sat, u Barutani.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najavljujemo Vam događanja koja će se u sklopu Osječkog ljeta kulture odvijati u njegovom posljednjem tjednu

[NAJAVA] Posljednji tjedan 23. Osječkog ljeta kulture

Četvrtak, 31.8./19.00 sati/Arheološki muzej Osijek – promocija romana i razgovor s autoricom IVANA ŠOJAT: ROGUS. Književne večeri OLJK-a predstavljaju roman Više…

Veliki orkestar TŠ „Batorek“ s poznatim solističkim imenima: Stjepanom Jeršekom - Štefom, Igorom Delačem, Blankom Došen, Viktorijom Kulišić, Dinkom Glavašem, i brojnim drugima…

Velikim koncertom na OLJK-u s poznatim imenima tamburaške scene, TŠ “Batorek” obilježava 30 godina škole

Velikim koncertom u sklopu Osječkog ljeta kulture Tamburaška škola „Batorek“ obilježit će tri desetljeća postojanja Škole koja je odškolovala ponajbolje Više…

Osječko ljeto kulture je postalo brend Grada Osijeka, kao i Osječko-baranjske županije. Najveća je kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, ali i jedna od najvećih i najboljih kulturnih manifestacija Hrvatske

[FOTO] Svečano otvoreno 23. Osječko ljeto kulture

Nastupom sopranistice Sandre Bagarić i tenora Đanija Stipaničeva, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, sinoć (28. lipnja 2023. godine) je otvoreno Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine s ciljem da se kroz jedinstvenu manifestaciju potakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega, te da poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu

[NAJAVA] Noć knjige u Muzeju Slavonije

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black