ŽIVOT

Omiljena hrana žohara su šećer, škrob, meso, kruh … U Osijeku je posla slabo, ali hrane ima!

Populacija u gradu raste ... Prenosimo što kaže osječka tvrtka Pestrid d.o.o

Objavljeno 07.08.2018
Tea Pakšec

Zgazite li žohara, ženku – iz nje ispadnu jajašca i ‘ekipa’ se rodi. Doduše bez mame, ali to im i ne treba. Naravno, nije to razlog povećanog broja žohara u Osijeku, ali je to ono što se upravo događa brojnim Osječanima koji ih pravovremeno ne uoče na stazi ili cesti. A ima ih navodno – ‘more’.

Najezda žohara!

Najezda žohara u Osijeku je potvrđena iz više izvora. Brojni su ih vidjeli, stručnjaci potvrđuju. Najpogođeniji su Centar grada, Vijenac Paje Kolarića, zgrade s vlažnim podrumima, ostacima hrane, svime što pogoduje razvoju ovih insekata.

– Žohari su pravi mali nametljivci kojih se teško riješiti kad nam se jednom usele u stanove i kuće … Žohare u naše domove najčešće donesemo sa sobom pri selidbi prijenosom oplođene ženke, kao i raznom robom iz trgovine, posebice kartonskom ambalažom, knjigama, odjećom iz praonice rublja, putem ventilacijskih cijevi, kanalizacijom unutar zgrade … Leglo žohara na nekom je mračnom, vlažnim i toplim mjestu u vašem domu. Najčešće je to kuhinja ali i otvori odvodnih cijevi, razni kućanski aparati i bijela tehnika – tvrde u Pestridu.

Pojava žohara u centru Grada Osijeka nije baš novitet, jer oni koji svoj radni dan provode na području centra grada upoznati su odavno već s ovim problemom. Osim kolega s posla, društvo im često prave i žohari..

TVRTKA PESTRID D.O.O.

Tvrtka Pestrid slijedi svjetske standarde i nova dostignuća. Njihovi zaposlenici permanentno se stručno usavršavaju i nadopunjuju svoje znanje, tako da za njih nema nepoznanica čemu su dokaz brojne reference: gradova i općina; različitih tvrtki i organizacija; poljoprivrednih kombinata; zdravstvenih ustanova i individualnih domaćinstava diljem Slavonije i Baranje ali i diljem Republike Hrvatske.

Kontaktirali smo tvrtku Pestrid i dobili odgovor od Mladena Matića, koji je upućen u suzbijanje žohara na području Grada Osijeka.

-Smatram da vijest o povećanom broju žohara ne mogu komentirati kao istinitu ili ne istinitu,nego kao normalnu pojavu u ovo doba godine.  Žohari migriraju u skupinama iz prostora u prostor u potrazi za vlagom ili uznemireni nekom njima neprirodnom pojavom (fotofobni su,smeta im svjetlost,buka ili povećana prisutnost ljudi).

SUZBIJANJE ŽOHARA

Od strane grada angažirani smo u smislu poziva na suzbijanje žohara u svim objektima na koje grad može utjecati,odnosno koji su u njihovom vlasništvu (pothodnik na trgu Ante Starčevića,GČ Sjenjak,određene zgrade kolektivnog stanovanja).

PROBLEM, RJEŠIV?!

Problem žohara u cijelom gradu je ne riješiv iz razloga što niti grad niti DDD službe ne mogu utjecati na predstavnike suvlasnika stambenih zgrada,razne objekte čije vlasništvo nije poznato,napuštene objekte,podrume o kojima nitko ne brine i čije vlasništvo nije poznato.Također postoje mnogobrojni tavani koji su zapušteni te su nastanjeni golubovima koji ostavljaju izmet.

Izmet golubova je također idealno stanište za crnoga žohara.

Da bi sveli pojavnost crnoga žohara na biološki minimum prvenstveno su potrebne higijenske mjere.Da ne pričamo o kanalizacijskom sustavu koji je na raznim mjestima oštećen što od starosti,što od utjecaja domovinskog rata.

POVEĆAN BROJ ŽOHARA, ZNAK DEVIJACIJE?

Ne bih to nazvao devijacijom (poremećajem) nego pojačanom infestacijom u migraciji s jednog staništa u drugo.

Kako bi crne žohare u gradu Osijeku sveli na biološki minimum,pozivam sugrađane da posjete svoje podrume,tavane,toplinske stanice,kotlovnice,dvorišta,ocijene njihovo stanje te ukoliko je potrebno zovu nadležnu DDD službu.- naveo je Mladen Matić.

Moli se građani da se uključe i oni u rješavanje ovog problema te vode brigu o čistoći stambenog i radnog prostora.

 

Izvor: Mladen Matić

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Uvijek se nešto događa u našem divnom gradu... ;)

Što Vas danas sve očekuje u Osijeku?

Svaki dan je drugačiji. Svaki dan postoji nešto novo što se događa, obilježava, izlaže ili priređuje u našem divnom Osijeku. Više…

Uvijek se nešto događa u našem divnom gradu... ;)

Što Vas danas sve očekuje u Osijeku?

Svaki dan je drugačiji. Svaki dan postoji nešto novo što se događa, obilježava, izlaže ili priređuje u našem divnom Osijeku. Više…

Uvijek se nešto događa u našem divnom gradu... ;)

Što Vas danas sve očekuje u Osijeku?

Svaki dan je drugačiji. Svaki dan postoji nešto novo što se događa, obilježava, izlaže ili priređuje u našem divnom Osijeku. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, dok su istovremeno police socijalnih samoposluga poluprazne ili prazne.

Radionica “Srdačno, hrana”

Pronađena je prisutnost tvari koja zagađuje okoliš, izaziva tumore u testiranju na laboratorijskim životinjama, a smatra se da je kancerogena i za ljude

Peptoran i Gastrobel se povlače iz prodaje zbog nedozvoljenih sastojaka

Svi će vrlo brzo ponovno moći posjetiti svoje omiljeno ledeno odredište...

Klizalište na Sokolu uskoro otvara svoja vrata klizačima!