GOSPODARSTVO

Novo reciklažno dvorište u Čepinu kao dio buduće industrijske zone

Novo će se reciklažno dvorište u skladu sa svim europskim ekološkim i infrastrukturnim standardima smjestiti na lokaciji čepinske Industrijske zone u ulici Ferdinanda Speisera

    Objavljeno 15.01.2020
    Petar Tauković

    Krajem 2018. godine najveća općina u Osječko-baranjskoj županiji potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ugovor kojim su dodijeljena sredstva u iznosu od 2.636.131,80 HRK potpisan je s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, odnosno Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta je 3.171.793,32 HRK.

    Riječ je o projektu nazvanom „Izgradnja reciklažnog dvorišta u cilju smanjenja divljih odlagališta i količine miješanog otpada u Općini Čepin“, referentnog broja KK.06.3.1.03.0087. To znači da će Čepin dobiti moderno i po visokim standardima opremljeno reciklažno dvorište.

    Projekt težak oko 3 milijuna kuna u dijelu od 85% će biti sufinanciran iz Kohezijskog fonda, dok će ostatak sredstava namiriti sama Općina Čepin. Budući da je ova općina daleko poznata po uspješnom pribavljanju sredstava, nadaju se da će i za ostatak od 15% koji sami financiraju uspjeti pribaviti sufinanciranje, kako bi taj iznos projekta bio još niži, i kako bi što više sredstava ostalo u proračunu Općine. Izgledi za navedeno su veliki, jer je donesena jedna takva Odluka, a čeka se potpisivanje Ugovora kako bi sve bilo sigurno. Rezultat je to rada Općine Čepin u kojoj se pokušava svakim projektom osigurati što više sredstava putem natječaja.

    Novo će se reciklažno dvorište u skladu sa svim europskim ekološkim i infrastrukturnim standardima smjestiti na lokaciji čepinske Industrijske zone u ulici Ferdinanda Speisera.

    Građani Čepina moći će u ovaj prostor odlagati 30-ak različitih vrsta otpada, uključujući i opasni otpad. Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Komunalac d.o.o. za komunalne djelatnosti kao ovlašteni koncesionar u vlasništvu Općine Čepin. Ista će tvrtka osigurati ljudske i materijalne kapacitete (strojevi i oprema za transport i manipulaciju otpada) potrebne za redovno poslovanje reciklažnog dvorišta, a predviđeno je zapošljavanje minimalno jednog djelatnika za obavljanje svakodnevnih poslova u novoizgrađenom reciklažnom dvorištu.

    Osim suvremenog prostora i moderne tehnologije, stanovnici općine Čepin će biti educirani kroz pet predavanja vezanih za pravilno korištenje reciklažnog dvorišta i pravilno odvajanje otpada u kućanstvima na području općine. Obavijest o navedenim predavanjima redovno se najavljuje na stranicama Općine Čepin kao i na oglasnoj ploči.

    “Izgradnjom reciklažnog dvorišta očekujemo višestruku korist: od mogućnosti prikupljanja problematičnog, opasnog otpada, preko smanjenja divljih odlagališta i količina glomaznog otpada, do mogućnosti odlaganja razvrstanog otpada, odnosno prikupljanja sekundarnih sirovina: starog papira, metala, stakla, plastike, tekstila. To će u konačnici rezultirati i manjim računima za odvoz smeća naših sumještana te, iznad svega, čistijim, zdravijim i ljepšim okolišem svih naših naselja” – smatra Načelnik Dražen Tonkovac.

    Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda
    Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključivo je odgovornost Općine Čepin

    Više na:
    www.strukturnifondovi.hr
    www.fzoeu.hr
    www.eko-cepin.eu/o-projektu

     

    Reciklažno dvorište Čepin

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osijek je i jedan od rijetkih gradova koji ima svoju kompostanu, a na kojoj se biootpad sa zelenih površina i iz kućanstava prerađuje u kompost

    Donji grad: Grad Osijek otvorio i četvrto reciklažno dvorište!

    Četvrto reciklažno dvorište na području Osijeka otvorili su u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministar gospodarstva i održivoga razvoja Više…

    "Hvala vam što koristite sva dosadašnja reciklažna dvorišta, odvajate otpad, mislite na ekologiju i čistoću našeg i vašeg Osijeka"

    Otvorenje reciklažnog dvorišta Donji grad

    Unikom je obavijestio građane Osijeka o otvaranju četvrtog reciklažnog dvorišta u Osijeku, točnije reciklažnog dvorišta Donji grad. Uputili su i Više…

    Donosimo raspored rada mobilnog reciklažnog dvorišta za Osijek i Općine Antunovac, Čepin, Vuka i Ernestinovo te odvoza glomaznog otpada po Općinama za 2022.

    Unikom: Raspored rada mobilnog reciklažnog dvorišta

    Unikom obavještava građane da mogu pogledati raspored rada mobilnog reciklažnog dvorišta za Osijek i Općine Antunovac, Čepin, Vuka i Ernestinovo Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Poslove nude Vetti group, Konzum plus, Amrest Adria d.o.o., Vital Group d.o.o., Gi Group Staffing Solutions budite prvi koji će se javiti na ove oglase!

    Poslodavci traže djelatnike – slobodna radna mjesta

    Iskoristite svibanjsku Portastičnu srijedu i shopping obavite po najpovoljnijim cijenama! Koji će popusti biti aktualni u ovu Portastičnu srijedu pogledajte u našoj objavi

    Danas je Portastična srijeda u Portanovi

    Izuzetno mala potrošnja vode na navedenoj slavini uzrokovala je ustajalost vode i nesukladan uzorak analize.

    Sanacija javne slavine u ulici Ivana Gorana Kovačića