ŽIVOT

Oporavilište ZOO vrta Osijek nastavlja punom parom

"Samo prošle godine u Oporavilištu smo smjestili i brinuli o osamdesetak jedinki životinja koje su se, većinom, oporavile i tada su puštene na isto mjesto gdje su i pronađene"

Objavljeno 04.02.2021
Ivona Amidžić

Kao što je od ranije poznato, ZOO vrt Osijek zbrinjava i provodi skrb za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode RH koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i/ili otrovane, u svrhu njihovog oporavka i povratka u prirodu.

ZOO vrt ima uvjete za zbrinjavanje sisavaca iz porodice zvijeri, ptica grabljivica i rodarica.

Oporavilište ih privremeno drži do njihovog izlječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

“Samo prošle godine u Oporavilištu smo smjestili i brinuli o osamdesetak jedinki životinja koje su se, većinom, oporavile i tada su puštene na isto mjesto gdje su i pronađene”, prisjećaju se iz ZOO vrta.

Briga u Oporavilištu obuhvaća odgovarajuću njegu i oporavak, omogućuje vraćanje u prirodu, odnosno očuvanje brojnosti populacija. Često se smatra da su iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i otrovane životinje izgubljene za prirodu, no upravo spašavanje i liječenje takvih životinja pokazalo je da itekako ima smisla spašavati ih, oporaviti i vratiti u prirodu.

“I ove godine nastavljamo s aktivnostima u Oporavilištu, tako da su kod nas privremeno utočište pronašle ozlijeđene strogo zaštićene ptice. Među njima je vjetruša, pronađena u Osijeku, kojoj je samo bila potrebna nadohrana, te je nakon 20 dana prstenovana i puštena u prirodu. Mala ušarica, također pronađena u Osijeku, na žalost, nije bila njezine sreće, te je tijekom noći uginula”, navode iz ZOO vrta.

“Na slikama možete vidjeti škanjca mišara, dovezen iz Đakova, koji otprije nema lijevo oko, te ima svježu ozljedu na glavi. Vrlo je mršav, no stigao je u pravo vrijeme kako bismo ga vitaminizirali i nadohranili. Vjerujemo da će i on biti uskoro prstenovan i pušten na slobodu”, optimistično komentiraju iz ZOO vrta.

“Stigla nam je i mlada neozlijeđena roda iz Negoslavaca, koja je dugo vremena provela u dvorištu s kućnim ljubimcima jednog gospodina. Zbog nemogućnosti držanja rode u svom domaćinstvu, dovezao ju je u nadi da će kod nas imati adekvatnu skrb do proljeća”, dodaju.

foto: ZOO vrt Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Projekt oporavilišta za strogo zaštićene divlje životinje je vrijedan 860 000 eura, a stvorili su se dodatni i bolji uvjeti za Zoološki vrt, ali i za bioraznolikost grada Osijeka, Slavonije i Baranje

U osječkom Zoološkom vrtu završeno oporavilište za strogo zaštićene divlje životinje

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković zajedno sa direktorom Unikoma Igorom Pandžićem je srijedu obišla novoizgrađeno oporavilište za strogo zaštićene divlje Više…

Ne volite žabe i mislite da su žabe samo ljigava stvorenja koja žive u močvari i krekeću?! Onda je obilježavanje Svjetskog dana žaba pravo događanje za Vas!

Obilježavanje Svjetskog dana žaba 19.3.2023. u Zoo vrtu

Ne volite žabe i mislite da su žabe samo ljigava stvorenja koja žive u močvari i krekeću?! Onda je obilježavanje Više…

Predavanja u školama i radionice u prostoru Zoološkog vrta Osijek održavale su se tijekom listopada i studenog, a tema je bila „Očuvanje divljih strogo zaštićenih vrsta životinja s prostora RH zbrinjavanjem u oporavilištima“

Zoološki vrt Osijek održao edukativni program iz područja zaštite prirode

U sklopu projekta koji provodi Unikom d.o.o., „Unaprjeđenje postojećih i uspostava novih kapaciteta za smještaj i brigu o jedinkama životinja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!