CRNA KRONIKA

Oprez – hakeri napadaju email poštu

Na meti su korisnici koji lozinku emaila ne mijenjaju često ili koriste istu lozinku za više internetskih platformi

    Objavljeno 29.07.2018
    Tea Pakšec

    Kraj mjeseca srpnja donosi novu “dramu” oko elektroničke pošte. Korisnicima diljem svijeta počele su stizati poruke kroz koje im se prijeti objavom snimaka na kojima ih se može vidjeti kako gledaju pornografske sadržaje.

    “Dok sam ti kopao po životu, napravio sam video koji čine dvije snimke. Uz pomoć vaše web kamere snimio sam što ste radili dok ste gledali nešto na internetu. Ukratko, neprimjereno je. Iskreno, spreman sam zaboraviti ove detalje o vama i dopustiti vam da se vratite svojem životu. Zato ću vam ponuditi dvije mogućnosti – ili ignorirajte ovaj email ili mi platite 2.900 američkih dolara”, stoji u jednom takvom emailu.

    “Prva opcija: ignoriranje ovog emaila. Dopustite da vam kažem što će se onda dogoditi. Poslat ću video svim vašim kontaktima, rođacima i suradnicima. Neće vam to pomoći u izbjegavanju sramote kada se budete morali suočiti s vašom obitelji. Druga opcija: slanje 2.900 dolara. Nazvat ćemo to mojom “napojnicom za tajnost”. Odaberete li ovu opciju vaša će tajna ostati tajna. Odmah ću uništiti video i vi ćete zadržati svoj život.”

    Ovakve prijetnje ne bi bile zabrinjavajuće da se uz njih nisu navele i šifre koje su korisnici email adrese nekada koristili. Hakeri su ponovno korak ispred i pokazuju da vrebaju i nikad ne “spavaju”.
    Korisnike koji hakeri vrebaju su one osobe koje svoje šifre nikad ne mijenjaju ili koriste istu šifru za prijavu na više različitih servisa.

    ZAŠTITA

    Kako ne bi i vi bili na meti hakera, mijenjajte često lozinke koje koristite. Ukoliko primite ovakvu email poruku, provjerite s kojom šifrom vam se “prijete”. Pokušaj email prevare možete i trebate prijaviti policiji!

    Izvor: THE NEW YORK TIMES

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Policija je u oba slučaja podnijela kaznenu prijavu, ali se za počiniteljima još uvijek traga...

    OPREZ! Policija izvijestila o računalnoj prijevari i oštećenju računalnih podataka

    U redovitom dnevnom izvješću Policijska uprava osječko-baranjska danas je izvijestila o nekoliko kaznenih djela, među kojima su računalna prijevara i Više…

    Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz čl. 273. Kaznenog zakona nose kaznu od jedne do osam godina zatvora

    Carnet prijavio hakerski napad u svrhu rušenja AAI@EduHr sustava – moguća kazna do osam godina zatvora

    Policija može potvrditi da je Carnet prijavio počinjenje kaznenog djela Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz Više…

    OPREZ! Ako vidite ovaj mail nipošto ne otvarajte priloženu datoteku i obrišite ga!

    Upozorenje za porezne obveznike – lažirana adresa elektroničke pošte Porezne uprave

    Porezna uprava izvijestila je u srijedu kako na adrese elektroničke pošte poreznih obveznika pristiže pošta sa lažirane mail adrese koja u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nepoznati počinitelj je 60-godišnjoj djelatnici pravne osobe na službeni mobitel poslao poruku upozorenja da paket ne može biti isporučen jer nedostaje neki od podataka, nakon čega je ona u dostavljenu poveznicu unijela bankovne podatke tvrtke!?

    Tvrtka oštećena za gotovo 3.500 eura

    72-godišnjak je kod sebe imao pravi arsenal exploziva, streljiva, dijelova za pravljenje bombi...

    Osječaninu oduzeta hrpa eksploziva, oružja, streljiva koje je nelegalno posjedovao

    Stupila je u kontakt s nepoznatom osobom s ciljem povrata izgubljenog novca te joj ustupila svoje osobne podatke i broj mobitela, skinuo joj je 10 500 eura!!

    60-godišnjakinja Prevarena putem Interneta