CRNA KRONIKA

Oprez: Lažni bankari operiraju

Vrag ne spava! Nevolja je ovih dana na svakom koraku. A brojni k tome još koriste prostor za ilegalne radnje i tuđi nesretluk

    Objavljeno 20.06.2018
    Alan Srčnik

    Vrag ne spava! Nevolja je ovih dana na svakom koraku. A brojni k tome još koriste prostor za ilegalne radnje i tuđi nesretluk. I malo nakon što kažemo – sram vas bilo, prenosimo policijsko priopćenje u cijelosti. Jer, lažni bankari opet vrebaju i operiraju. Oprez ljudi!

    PRIOPĆENJE

    U poslijepodnevnim satima 19. lipnja nepoznata ženska osoba telefonom je nazvala 78-godišnjakinju. Predstavivši se kao službenica banke, objasnila joj je provjerava krivotvorene novčanice, zamolila ju da pročita serijske brojeve svojih novčanica i rekla joj da će k njoj doći druga službenica kojoj treba predati novac.

    Nakon što joj je u obiteljskoj kući u Đakovu predala novac, nepoznata žena udaljila se iz kuće. Tragamo za nepoznatim počiniteljima.

    Svjedoci smo novog oblika prijevare, usmjerenog prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

    LAŽNI BANKARI – MODEL OPERIRANJA

    Najčešće počinitelj telefonski kontaktira neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije te izjavi da novac koji su podigli u banci nije ispravan i slično (da su novčanice zastarjele). Navodi da bi novac trebali vratiti.

    Nedugo nakon toga oštećene ponovo poziva osoba ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će on poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama.

    Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu stanovanja oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac napušta adresu stanovanja oštećenih.

    MODEL 2

    Čest je i slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično.

    Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika.

    Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

    KAKO SPRIJEČITI

    U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane …

    • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
    • ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,

    • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

    • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

    • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

    • Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    60-godišnjakinja je na račun nepoznate osobe uplatio 3700 eura vjerujući da će tako ostvariti dobitak na nagradnoj igri... pitamo vas, može li se tako što vama dogoditi?

    Za dobitak na nagradnoj igri uplatila više od 3.700 eura

    Nepoznati počinitelj je od 28. veljače do 18. ožujka putem društvene stupio u kontakt s 60-godišnjakinjom s područja Đakova te Više…

    Prevarant je rekao kako će osječanka morati u zatvor radi navodnog kaznenog djela i da može umjesto toga platiti novčanu kaznu. Uplatila je na račun nepoznate osobe 25.650,00 eura!

    Prevarena 46-godišnjakinja putem e-maila izgubila 25000 eura

    U vremenu od 3. do 27. studenoga, 46-godišnjakinja iz Osijeka zaprimila je e-mail od nepoznate osobe koja joj je rekla Više…

    Prilikom pretrage doma 40-godišnjaka, policijski službenici su pronašli marihuanu, digitalnu vagu i novac...

    U pretrazi pronađena marihuana

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Đakovo utvrđena je osnovana sumnja da je 40-godišnjak počinio kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nepoznati počinitelj je 60-godišnjoj djelatnici pravne osobe na službeni mobitel poslao poruku upozorenja da paket ne može biti isporučen jer nedostaje neki od podataka, nakon čega je ona u dostavljenu poveznicu unijela bankovne podatke tvrtke!?

    Tvrtka oštećena za gotovo 3.500 eura

    72-godišnjak je kod sebe imao pravi arsenal exploziva, streljiva, dijelova za pravljenje bombi...

    Osječaninu oduzeta hrpa eksploziva, oružja, streljiva koje je nelegalno posjedovao

    Stupila je u kontakt s nepoznatom osobom s ciljem povrata izgubljenog novca te joj ustupila svoje osobne podatke i broj mobitela, skinuo joj je 10 500 eura!!

    60-godišnjakinja Prevarena putem Interneta