GOSPODARSTVO

Optimalan razvoj Slavonije i Baranje – l. Znanstveno-stručni dijalog “Regionalni razvoj u Hrvatskoj – razvojna tranzicija Slavonije”

"Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem realizirano je 3 milijarde eura. Od 2013. godine BDP u Slavoniji se per capita povećao 50 posto, a klasični za nešto više od 40 posto."

    Objavljeno 28.02.2024
    Matija Ivanković

    Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku, Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskim društvom ekonomista jučer (27. veljače 2023. godine) u Osijeku je organiziralo l. Znanstveno-stručni dijalog „Regionalni razvoj u Hrvatskoj – razvojna tranzicija Slavonije“. Nazočnima su se uvodno obratiti dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, dok je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić predstavio strategiju i planove Ministarstva u vezi razvojne tranzicije Slavonije i Baranje.

    – Drago mi je da se upravo u Osječko-baranjskoj županiji održava 1. Znanstveno stručni dijalog „Regionalni razvoj u Hrvatskoj – razvojna transformacija Slavonije“. Naša županija unazad sedam godina bilježi zaista dobre rezultate, a osobito bi naglasio značaj nacionalnog projekta Slavonija, Baranja i Srijem u komu je na područje naše županije investirano 1,1 milijarda eura. Svi strateški projekti su rezultat inicijative s naše regionalne i lokalne razine prema nacionalnoj, kao što se s nacionalne razine kontinuirano razmišlja o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske, tako i mi postupamo prema razvoju svih dijelova županije, naravno uz poštivanje specifičnosti svakog područja. U gospodarstvu bilježimo odlične rezultate, gotovo nikad bolje, zaposlenost je na najvišoj razini, smanjuje se nezaposlenost, a imamo i nove strateške projekte spremne za apliciranje na javne pozive, o kojima ćemo danas više čuti od predstavnika Ministarstva – rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

    Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić naglasio se kako kroz ovakvu komunikaciju znanstvene i stručne zajednice želi govoriti o konkretnim problemima i donijeli kvalitetne zaključke, pa će se konferencije održavati i u drugim hrvatskim regijama. Podsjetio je na dosadašnje aktivnosti Vlade RH u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, kroz koji Vlada nastoji usmjeriti što više sredstava europskih fondova na ovo područje, a to ima i konkretne rezultate.

    – Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem realizirano je 3 milijarde eura. Od 2013. godine BDP u Slavoniji se per capita povećao 50 posto, a klasični za nešto više od 40 posto. U zadnje dvije godine na području Panonske Hrvatske vidimo porast BDP-a za 4 posto, što je iznadprosječno za EU te ako se nastavi taj rast mijenjat će se i trendovi, što se već događa. Danas vidimo projekte poput Regionalnog distribucijskog centra, Gospodarskog centra, Koridora 5c i brojne prometnice, vide se promjene i na ulaganjima u dugotrajnu imovinu, izvozu. Dakle, hvatamo razvojni korak, postigli smo već puno, ali moramo biti realni i strpljivi, a realizirani projekti će doći do izražaja narednih godina, kao i s novim ulaganjima – poručio je ministar Erlić.

    Kako je uvodno rečeno, ovim znanstveno-stručnim dijalogom nastoji se potaknuti rasprava oko dva ključna pitanja, odnosno kako uspostaviti regionalnu ekonomsku ravnotežu te kako mjeriti regionalni ekonomski uspjeh. Odgovore na ta pitanja kroz tematska izlaganja i raspravu pokušali su dati ministar Šime Erlić, dekan EFOS-a prof. dr. sc. Boris Crnković, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, glavna direktorica HUP-a Irena Weber, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, predsjednica Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju EFOS-a prof. dr. sc. Đula Borzan, a dijalog je moderirala prof. dr. sc. Nataša Drvenkar.

    – Ovim skupom željeli smo u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU okupiti stručnjake iz različitih područja kako bi razgovarali o razvojnim izazovima Slavonije i Baranje, potaknuli razmjenu mišljenja i ideja, a sve to da bi pronašli optimalan razvojni model ovog područja – rekao je dekan EFOS-a prof. dr. sc. Boris Crnković, dok je zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak naglasila kako smo prije desetak godina, kada je Hrvatska počela koristiti snažnu omotnicu europskih strukturnih i investicijskih fondova, morali promišljati o onome što trebamo, kakve projekte želimo i kako ćemo doći do bolje regionalne razvijenosti.

    – Tim putem smo krenuli u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, ali i u cijeloj Slavoniji i sada se vide rezultati. Mi smo možda i najbrže od svih hrvatskih regija počeli povlačiti sredstva, izgrađeni su mnogi infrastrukturni projekti koji su jednako važni kao i projekti koji su doprinijeli razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Danas je vidljivo da su te brojke ipak veće i bolje nego što su bile tada. Zato možemo reći da smo i kroz ovaj proces i ovo prvo razdoblje korištenja sredstava iz fondova Europske unije zasigurno naučili puno o tome što nam donosi dobrobit i koji su nam projekti važni. Tek nas čekaju veliki izazovi i najavljivani projekti koji su od strateške važnosti da bismo se i u ovom desetljeću bolje razvijali. Tu je prije svega riječ o novom Kliničkom bolničkom centru Osijek, trenutno najvećem projektu na području Slavonije, vrijednosti oko 700, a možda i 900 milijuna eura. Željno iščekujemo realizaciju upravo takvog projekta koji će poslati jasnu poruku da ovdje, uz svu komunalnu infrastrukturu rješavamo i pitanje zdravstvene infrastrukture te kvalitetne prometne povezanosti koji posljedično daju zamašnjak i poticaj gospodarstvu da i ono dalje bude spremno ulagati i razvijati se. Samo velikom sinergijom lokalne i regionalne razine u suradnji s nacionalnom razinom moguće je postizati zadane ciljeve i rezultate koji nisu vidljivi odmah, ali u razdoblju od nekoliko godina ipak se vidi da je puno učinjeno na području Slavonije i Baranje – rekla je Tramišak.

    Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je kako su u Slavoniji vidljivi pozitivni pomaci koji su rezultat istosmjernog promišljanja države i poduzetnika te stavljanja naglaska na porezno rasterećenje i investicije, ali i povećanje poduzetničkog ozračja. Vidljivo je to, kaže, u brojkama, s obzirom da se bilježi povećanje izvoza od 70% te volumen investicija od 30%, a veseli i podatak da u Osijeku raste broj doseljenih stanovnika.

    Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što se skup održava u gradu Osijeku, koji je, prema podacima Ministarstva financija za 2022. godinu, povukao najviše sredstava iz fondova EU. – U gradu Osijeku u ovome trenutku imamo 84 projekta vrijednosti 350 milijuna eura. Vesele nas projekti koje ćemo uskoro početi raditi. Naime, kroz ITU mehanizam, odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja, Gradu Osijeku je za iduće programsko razdoblje dodijeljeno čak 55 milijuna eura, što je puno više nego što smo imali, a imamo i devet jedinica lokalne samouprave manje nego u prethodnom razdoblju. Provodit ćemo mnogobrojne projekte, od revitalizacije Zrinjevca, uređenja središta grada, kompleksa Gradski vrt, uređenja središta Retfale, biciklističkih staza u Josipovcu i Tenji, bajera na Jugu 2 i Adice u Tenji. Također, u tijeku su veliki projekti koji se financiraju iz fondova EU, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, koja ide svome kraju i koja je preduvjet za nabavku novih niskopodnih tramvaja, također uz pomoć EU sredstava. Uskoro u rad puštamo novi pročistač otpadnih voda, koji je najmoderniji i najkompleksniji u Hrvatskoj. Uz europska sredstva tu je i pet novih vrtića – rekao je gradonačelnik Ivan Radić istaknuvši da Osijek bilježi rekordnu zaposlenost u posljednjih 15 godina.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Studenac će i ove godine nastaviti podržavati udruge koje donose pozitivne promjene i dobrobit u svojoj zajednici, a ukupno će u 2024. donirati 80 000 eura

    Studenac otvorio sedmi krug prijava za dodjelu 20 000 eura neprofitnim organizacijama i udrugama iz Slavonije

    Hrvatski lanac susjedskih dućana Studenac otvorio je sedmi krug prijava za donacije u sklopu svog društveno-odgovornog programa „Korak bliže zajednici“ Više…

    Pet slavonskih županija će tijekom pet dana ponuditi program koji već unaprijed s razlogom možemo ocijeniti - čistom peticom! Slavonija, Baranja i Srijem bit će domaćini svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine

    Go GROW – manifestacija koja graševinu stavlja na svjetsku vinsku kartu

    Nakon predstavljanja novog atraktivnog slogana turističke ponude pet slavonskih županija „Slavonija – nema joj ravne“, pred nama je jednako atraktivna Više…

    Zemlja je ispunila očekivanja, spajajući u središtu metropole Slavoniju, Baranju i mađarski Villány, pružajući jedinstveno vinsko iskustvo kroz kušanje vrhunskih vina istoka Hrvatske i mađarskog Villánya i najboljih kulena istoka Hrvatske.

    Zemlja vina Slavonije, Podunavlja i Villanyja u zagrebačkoj Esplanadi

    Zagrebačka Esplanada jučer je pretvorena u Zemlju vina Slavonije, Podunavlja i Villanyja nudeći najbolja vina, domaće proizvode s oznakom zemljopisnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI