ŽIVOT

Opus arena, novi stadion u gradu Osijeku

Opus arena se otvara na ljeto na površini od 15,3 hektara, višegodišnjem iščekivanju napokon se nazire kraj, san brojnih generacija navijača Osijeka postat će java, a novi stadion ponos svih Osječana i Slavonaca

Objavljeno 23.03.2023
Matija Ivanković

Opus arena, stadion na osječkom Pampasu nazvan je po jednoj o tvrtki glavnog sponzora. Uporabna dozvola se očekuje do kraja tjedna, a otvorenje Opus arene na ljeto.

Nogometni klub Osijek s novom sezonom dobit će najmoderniji stadion u Hrvatskoj, praćen trening kampom koji će, na površini od 15,3 hektara, biti temelj za sve uspjehe koji će se, čvrsto to vjerujemo, dogoditi u skoroj budućnosti. Višegodišnjem iščekivanju napokon se nazire kraj, san brojnih generacija navijača Osijeka postat će java, a novi stadion ponos svih Osječana i Slavonaca. Kako drugačije kada će Osijek dobiti prvi pravi nogometni stadion koji je u Hrvatskoj izgrađen u posljednjih 50 godina.

Seniorska momčad prvi put posjetila novi stadion i kamp

Uoči odlaska na mini pripreme u Felcsut, prva momčad Bijelo-plavih obišla je novi stadion i trening kamp koji će im uskoro postati svakodnevni dom.

Prva momčad Bijelo-plavih u srijedu je odradila trening u Gradskom vrtu pa otputovala na četverodnevne mini-pripreme u Felcsut. Po polasku iz Gradskog vrta stručni stožer na čelu s trenerom Borimirom Perkovićem i igrači s kapetanom Mihaelom Žaperom  prvi put su obišli novi stadion i trening kamp NK Osijek. Igrači su prošli kroz prostore koji će im uskoro postati svakodnevnica, vidjeli stadion i pomoćne terene, upoznali se s njima najbitnijim detaljima od prostranih svlačionica i teretane, do svih onih sadržaja koji uvjete za treniranje čine vrhunskima.

Igrači i stožer su obišli sve najznačajnije dijelove stadiona i trening kampa, prošli sve etaže i na neki način ovom posjetom počeli pripremu za skoro preseljenje. Kada će se ono dogoditi? U ovom trenutku točan datum nije definiran, ovih dana se sije trava na glavnom i pomoćnom terenu s hibridnom podlogom što znači da se idućih šest do osam tjedana neće moći koristiti. U svakom slučaju nema dvojbe da svi jedva čekaju preseljenje u novi dom kojim su sazidani temelji za neke nove uspjehe našeg prvoligaša.

Vizure Opus arene

Novi stadion bit će specifičan po krovu površine 20.000 metara kvadratnih, a osim što će potpuno natkrivati tribine, proteže se i iznad vanjskog prstena stadiona također štiteći od kiše. Vanjsku vizuru stadiona upotpunit će i stupovi koji se s krova spuštaju prema tlu, kao i trg na jugoistočnom kutu, dok unutarnju krasi 13005 sjedalica u prepoznatljivim klupskim nijansama. Novi stadion NK Osijek bit će jedinstven u Hrvatskoj i po činjenici da će imati dva velika semafora u jugoistočnom i sjeverozapadnom kutu, kao i najmodernija rješenja po pitanju rasvjete i ozvučenja.

Drukčiji doživljaj utakmica

Novi stadion ponudit će i potpuno novi doživljaj samih utakmica. Budući da je riječ o engleskom tipu stadiona, koji nema atletske staze i kod kojeg se tribine spuštaju odmah do samog travnjaka, svaki će gledatelj imati dojam da je dio utakmice. Usporedbe radi, najdalje mjesto na tribinama novog stadiona bit će bliže travnjaku i nudit će puno bolju perspektivu nego najbliža mjesta na sjevernoj i južnoj tribini Gradskog vrta.

Travnjak kao na Santiago Bernabeu

I najmodernija varijanta hibridnog travnjaka “GrassMax hybrid stitching”, kakav je primjerice postavljen na Santiago Bernabeu, katarskom Lusailu ili brazilskoj Maracani, svakako će pridonijeti atraktivnosti nogometa, u najvećoj mjeri zbog veće mogućnosti kvalitetne tehničke izvedbe. Travnjak glavnog stadiona imat će i grijanje, a istovjetan će mu biti i jedan od sedam pomoćnih travnjaka koji su namijenjeni treninzima. Preostali tereni bit će s prirodnom (tri) i umjetnom (tri) travom, a svaki će imati i reflektore. Uz to, jedan hibridni i jedan teren s umjetnom travom imat će tribine kapaciteta 108 mjesta, dok će jedan od pomoćnih terena s prirodnom travom imati kapacitet 204 mjesta. Bitno je spomenuti i da će svi travnjaci biti dimenzija 105×68 metara.

UEFA 4 standard

Uz one uobičajene, nogometne, sadržaje, poput svlačionica za igrače prve momčadi i škole nogometa te prostorija za terapije i medicinske tretmane i fitness centra, na stadionu će biti i 13 dvokrevetnih soba za igrače, restoran kapaciteta 203 mjesta i hospitality koji će za razne događaje moći ugostiti do 500 osoba. Pri izgradnji stadiona posebno se vodilo računa da se zadovolje standardi UEFA 4 kategorije, a stadion će tako imati 890 parkirnih mjesta, 244 mjesta za osobe s invaliditetom, 90 novinarskih pozicija… Uz to, novost će biti i fan shop koji će se nalaziti na jugoistočnom kutu, te caffe bar koji će biti svakodnevno otvoren.

FOTO: NK Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sutra će darivati krv NK Osijek i Kohorta, pridruži se i ti i daruj svoju krv koja može spasiti nečiji život

Daruj krv, spasi život!

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek u suradnji s NK Osijek, Klubom navijača Više…

Jučer je zastava postavljena na Pješačkom mostu, a danas i u subotu, na dan utakmice sa Slaven Belupom "prošetat" će osječkim ulicama

Velika zastava NK Osijeka uoči prve utakmice na novom stadionu na Pampasu

Dvije su udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Osijeka i Čepina zajedničkim snagama izradile veliku zastavu NK Osijeka uoči prve Više…

Poruku koju šalju policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske je da se svi navijači na sportska događanja dolaze zabaviti i miroljubivo podržati svoj klub za koji navijaju bez vrijeđanja, omalovažavanja, mržnje i nasilja

Provedeni preventivni projekti „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“

Na nogometnom stadionu Gradski vrt u Osijeku, dana 21.01.2023. godine odigrana je nogometna utakmica između NK Osijeka i HNK Rijeka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Europa se ujedinjuje radi potpore zdravlju bilja, bioraznolikosti i gospodarstvu. Hrvatska se pridružuje kampanji u kojoj sudjeluju 22 zemlje, uključite se i vi!

Znate li kad vam treba biljna putovnica? Hrvatska prvi put u kampanji #PlantHealth4Life!

Ravnatelji srednjih škola zahvalili se na donaciji vozila te su istaknuli "da su donirani automobili novije generacije i da će uvelike pridonijeti stručnoj izobrazbi učenika srednjih strukovnih škola automehaničara, automehatroničara, autolimara, tehničara za vozila...

Policija donirala rashodovana vozila strukovnim školama

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu