ŽIVOT

Oscans – U centar Osijeka stižu najbolji umjetnici iz 7 zemalja

Najavljen je festival urbane kulture i graffiti jam natjecanje koje će se održati u subotu, 20. svibnja na Trgu Ante Starčevića. Središnji i glavni dio programa je graffiti battle natjecanje!

Objavljeno 11.05.2023
Matija Ivanković

Danas se u prostorijama udruge Osječka tvornica ideja održala konferencija za medije na kojoj je najavljen festival urbane kulture i graffiti jam natjecanje koje će se održati u subotu, 20. svibnja na Trgu Ante Starčevića.

Tijekom cjelodnevnog programa na središnjem trgu očekuju nas radionice crtanja grafita za djecu i mlade, break dance radionice, obilježava se 50 godina postojanja hip hop kulture bit će postavljena i izložba stickera, te će biti različite aktivacijske zone u kojima će svi posjetitelji moći popiti kavu, pivo i uživati uz dobre zvuke DJ-a Armanda, DJ Marushka i DJ Mefa.

Mario Krešo ispred Sugar Factoryja kao suorganizatora naglašava kako je od samih početaka u organizaciji ovog događaja, kako je on vrlo bitan za razvoj urbane kulture, kulturnih industrija i urbane scene grada. „Zadovoljstvo mi je što već treću godinu za redom radimo ovakvu stvar u našem gradu, te je odlična stvar što je ovakav događaj narastao i dosegao ovu vrhunsku razinu.“

Središnji i glavni dio programa je graffiti battle natjecanje, 2 vs 2. Odabrano je 20 umjetnika koji će u parovima crtati grafit na zadanu temu, dok će tri suca pomno pratiti i ocjenjivati njihove radove. Tri najbolje para bit će nagrađeni s vrijednim nagradama koje su osigurali organizatori. Prvo mjesto će osvojiti novčanu nagradu u iznosu od 800 eura, drugo mjesto će osvojiti nagradu u iznosu od 400 eura i treće mjesto će odnijeti nagradu u iznosu od 200 eura. Osim toga LELO Hex se pobrinuo za bogate nagrade za pobjednike, dok se umjetnica Željka Fuderer Levak zajedno sa svojim učenicima iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pobrinula za skulpture koje će biti uručene umjetnicima.

Željka naglašava kako su ovakvi događaji potrebni gradu Osijeku, ali i mladima, kako bi doživjeli i iskusili scenu urbane kulture u pravom smislu. „Dolazak ovakvih umjetnika u grad Osijek je znak da idemo u pravom smjeru kada je grafiti scena u pitanju. Organizatori su dali sve od sebe da na najbolji mogući način uklope sve segmente urbane kulture u jednu priču, od grafita preko breakdancea do hip hop glazbe i radionica.“

Dalibor Smiljanić, dugogodišnji umjetnik i jedan od sudaca, naglašava kako dolaze umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Italije, Grčke i Mađarske, te da se u posljednjih 15 godina ovakva jaka imena iz grafiti scene nisu našla na istom mjestu. Posjetitelje očekuje pravi urbani, umjetnički spektakl.

Uz suradnju s tvrtkom GPP umjetnici će oslikati tramvaj, autobuse i kombije, oni će im služiti kao platno na kojem će prikazati svoje umjetničko djelo.

Uz pokroviteljstvo grada Osijeka, potporu Turističke zajednice grada Osijeka i partnera i suorganizatora Sugar Factory, Oscans na trg Ante Starčevića donosi pravi urbani spektakl.

Organizatori naglašavaju kako je prošlo vrijeme kada su se grafiti gledali kao vandalizam, te da su danas oni vrlo važna stvar u društvu, kako za izražavanje vrhunskih umjetnika i prenošenje poruke, tako i za urbane intervencije u prostoru.

FOTO: Marko Ivaniš

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Umjetnici, odnosno writeri, oslikavat će poznati osječki Hall of Fame zid na Uskim njivama (zid uz južnu obilaznicu u Kninskoj ulici)

Legend Jam 2022 u Osijeku – Dvadeset umjetnika iz cijele Hrvatske oslikavat će zid na Uskim njivama!

Uz impresivan line-up i bogat popratni sadržaj, graffiti se vraćaju u Osijek na velika vrata! U subotu, 4. lipnja, u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Studenti organiziraju Studentski sajam održive mode sa ciljem prikupljanja donacija za humanitarnu udrugu Moje dijete

[NAJAVA] Studentski sajam održive mode

Kao i stručnom timu, te Upravi kluba, rekla je Maja u povodu proglašenja pobjednika uz napomenu kako joj nagrada puno znači u sezoni u kojoj se vratila na travnjak nakon izbivanja zbog ozlijede

ŽNK Osijek kapetanica Maja Joščak osvojila HUNS Trofej Nogometaš

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem